29 / 03 / 2024

ABD'den Türkiye inşaat demiri ithalinde damping iddiası!

ABD'den Türkiye inşaat demiri ithalinde damping iddiası!

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve Japonya'dan ithal edilen inşaat demiri hakkında çalışmasını sonuçlandırdı. ABD Bakanlığı, iki ülkeden gelen üründe damping yapıldığını iddia etti.



ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ve Japonya'dan ithal edilen inşaat demiri hakkında yürütülen nihai inceleme sonuçlandı. 


ABD Bakanlığı, iki ülkeden gelen inşaat malzemelerinde damping yapıldığının ve Türkiye'nin ayrıca sübvansiyon uyguladığını açıkladı.


Bakanlık, Türkiye'den ithal inşaat demirine yüzde 5.39 ile yüzde 8.17 arasında anti-damping vergisi, sübvansiyon nedeniyle de buna ek olarak yüzde 16.21 vergi uygulanabileceğini belirtti. 


Ek vergilerin yürürlükte yer alaması için ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun ABD'li üreticilerin ithalattan zarar gördüğünü tespit etmesi gerekli. Türkiye ve Japonya'dan yapılan ithalat hakkında nihai tespitin ise Haziran ayında yapılması bekleniyor. 


Bakanlık tarafından Mart ayında gerçekleşen ön inelmede ise Türkiye'den ithal inşaat demirine getirilebilecek anti-damping vergisini yüzde 5.29 ile yüzde 7.07 arasında belirlemişti.


ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross karar ile ilgili açıklamasında; "ABD, artık çelik gibi hayati sanayi sektörlerinin yabancı şirketlerin adil olmayan şekilde ürün satmaları sonucu tahrip olmasına seyirci kalmayacaktır" diye konuştu.



Dünya


Geri Dön