27 / 04 / 2024

Abdül Batur: Dönüşüm siyasete kurban edilmemeli!

Abdül Batur: Dönüşüm siyasete kurban edilmemeli!

"Narlıdere'de kentsel dönüşüm için elimizi değil kafamızı taşın altına soktuk" diyen Batur, "Yerinde dönüşüm olacak"dedi Narlıdere'de 12 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının sonuna gelindi.



Narlıdere'nin şu andaki modern ve çağdaş görünümüne kentsel dönüşüme halkın katılımı ve destekleri ile gelindiğini hatırlatan Narlıdere Belediye Başkanı Abdiiİ Batur, son etap olan 2. İnönü, Çatalkaya, Narlı ve Atatürk mahallelerini kapsayacak kentsel dönüşüm çalışmaları için izmir'de başvuran ilk belediye olduklarına dikkat çekti. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, "Kentsel dönüşümle ilgili süreçte eksik kalmış, yapılmamış hiçbir şey yok şuana kadar... 


'Vatandaşa dönüşümün her aşamasında bilgi vereceğiz' dedik, mahalle temsilcileri seçtik. Narlıdere'deki kentsel dönüşüm konusu siyasete kurban edilecek bir konu değil. 12 yıldan bu güne biz bu işi yapıyoruz. Vatandaşm burnu kanamadan, vatandaşın hiçbir hakkı gasp edilmeden geçirdik bu süreyi. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası çıktığında ilk müracaat eden belediyeyiz. Neden bu başvuruyu hızlıca yaptık? Çünkü art niyetli bazı kurumlar buraya girmesin, vatandaş mağdur etmesin diye. Biz Narlıdere'de kentsel dönüşüm için elimizi değil kafamızı taşm altına soktuk. İlk kentsel dönüşüm toplantısında söylediğini gibi 'hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek'. 


Belediyenin bu dönüşümü gerçekleştirmesi onların her zaman lehine olacaktır. Belediye her zaman ulaşılırdır. Yürüyüş yaparsın, eylem yaparsın geçen günkü gibi belediyeye gelir hakkını arar, demokratik bir şekilde kendini ifade edersin. Fakat iş belediyeden çıkarsa ne yapacaksm. Vatandaş her zaman hakkını arayacak buna bir lafımız yok yalnız bunun üzerinden siyaset yapılması ve bu uğurdu vatandaşm kullanılması çok yanlış. Vatandaşm barınma hakkı üzerinden, üstelik yalan yanlış bilgilerle kullanılmasını doğru bulmuyoruz" dedi. 

Şimdi sahaya çıkıyoruz 'Kentsel dönüşüm yasası ne diyorsa biz onu yapıyoruz! diyen Batur, "Şu anda kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği 2. İnönü, Çatalkaya, Narlı ve Atatürk mahallelerinde bulunan gecekondularm tespiti, zemin mülkiyetinin tespitini yapıyoruz. Ondan sonra bu mülkiyetlerin dışında bir yerde taşınmaz malları var mıdır, kaç kişi yaşıyordur, sosyal yapısı nedir bütün bunlar arazide tespit edilecek ihaleyle birlikte. İkinci ihale kapsamında ise bölgenin jeolojik etütlerinin, jeofizik haritalarının hazırlanması, hangi bölgeye bina yapılacak, nasıl bina yapılacak bunu yerinde tespit edeceğiz. Üçüncü ihale kapsamında da değerlendirme raporu hazırlanıp, rapora göre yeni imar planları ve bu imar planlarına göre kitlerin yerleştirilmesi, maketinin hazırlanması aşaması geliyor. Kentsel dönüşüm ile ilgili ilk ihalemizi 12 Aralık 2013'te yaptık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesine girdiğinizde bu işi yapacak Türkiye'de 8 tane firma var. 

Onlara davet çıkardık, geldiler itiraz oldu. KİK ihaleyi iptal etti, yeni ihaleyi de 9 Ocak 2014'te yaptık. Yer teslimini yaptık, şimdi sahaya çıkacağız. Bu dediğimiz işlemleri yapacak ihalenin süreci de 5 ay... Yani firma bizi sözleşme noktasma kadar getirip işi bitirecek biz ondan sonra belediye olarak vatandaşlarla sözleşme yapacağız" dedi. 


Sandığı mahalleye koyacağız Türkiye'de 'Ben yaptım, oldu' anlayışının Gezi Parkı olaylarıyla geride kaldığının altım çizen Başkan Batur, belediyecilik anlayışı olarak vatandaşm yönetime katılmasını ön planda tutan ve dikkate alan bir belediye olduklarını belirtti. Batur "Sandığı mahalleye koyacağız. 


Biz mi yapalım, müteahhitler mi yapsm yoksa TOKI mi yapsm? Bunun kararını oradaki vatandaş versin" dedi. 

"Adresin Aynı, Evin Yeni" Kentsel dönüşümün uygulanacağı mahallelerde vatandaşı bilgilendirmek üzere 'Adresin Aynı, Evin Yeni' başlığı allında merak edilen soruların bulunduğu bir broşür hazırladıklarım belirten Abdül Batur, "Vatandaş bize neyi sorabilir diye düşünerek bir broşür hazırladık. 


Mesela trampa olacak mı diye soruyor vatandaş... Yani yerim burası beni bir yere mi gönderecekler? diyor. Herkes kendi mahallesinde oturacak diyoruz, yerinde dönüşüm. Biz Yenikale'de de öyle yaptık, Ilıca ve 2. inönü Mahallesinde de öyle yaptık. Yaptığımız çalışmalardan bir deneyim ve tecrübemiz var. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda en fazla dikkat ettiğimiz şey herkesin kendi mahallesinde yaşamaya devam etme anlayışı. Komşusu ve oturduğu yer eski ama binası yeni olacak. Kesinlikle yerinde dönüşüm olacak. Vatandaşm sorduğu sorulardan bir tanesi biz ekstra para ödeyecek miyiz oluyor. Bu alanın değeri bunu karşılayacak nitelikte, vatandaştan hiçbir şekilde ücret alınmadan binaları teslim edilecek. 

Hiç para almayacağız üstüne. Hak sahibi de, söz sahibi de vatandaş olacak" dedi. 


"Kooperatif kursunlar" 


Dönüşüm sürecinin en başından beri vatandaşm yanında ve onun bu süreci hiç zarar almadan atlatması yönünde çalıştıklarını söyleyen Batur "Alan içinde Çatalkaya Mahallesinde 115 konutluk alan vardı, Milli Savunma Bakanlığirun arazisinin içindeydi. Tapusu olmayan, imar affı olmayan, hiçbir kaydı olmayan ama 35-40 senedir burada olanlara zaten tüzel kişiliği olması açısından kooperatif kurmalarını öneriyoruz" dedi.


Yenigün


Geri Dön