19 / 04 / 2024

Abu Dabi'de 230 milyar dolarlık inşaat fırsatı var

Abu Dabi'de 230 milyar dolarlık inşaat fırsatı var

Abu Dabi yönetimi yakın dönemde 60 milyar dolarlık, 2030 yılına kadar ise 230 milyar dolarlık inşaat yaptıracak



İnşaatın kaynağı emirliğin yıllık 179 milyar dolarlık petrol geliri. Günde 2,3 milyon varil petrol çıkaran Abu Dabi'deki yıllık petrol gelirinin artan üretime paralel olarak 2025 yılında 315 milyar dolara yükseleceği hesaplanıyor.

Abu Dabi şehrinin yatırıma dönüşmesi için yurtdışına çıkardığı para 815 milyar dolar. Bu kapsamda İstanbul'daki Çırağan Sarayı'nı işleten şirkete de Abu Dabi sermayesi büyük ortak. Abu Dabi merkezli Aabar Real Estate şirketi üst yöneticisi (CEO) İbrahim Eskiocak, Dubai'deki yapı işlerini elinden kaçıran Türk müteahhitlerin Abu Dabi'deki fırsatı değerlendirebileceğini söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) İstanbul'da düzenlediği Gayrimenkul Zirvesi'nde İbrahim Eskiocak, Dubai'den daha zengin bir emirlik olan Abu Dabi'de yapılacak inşaat yatırımlarını açıkladı. Eskiocak'ın açıklamalarına göre nasıl ki Dubai ticaret merkezi olarak konumlandı ise Abu Dabi Emirliği de şehri gelecekte bir kültür ve eğlence şehri olarak planladı ve buna uygun yapılar inşa etme kararı aldı. Kaliteli yaşam merkezi olacak 120 bin kişilik bir oturum alanı hayata geçirilecek. Kültür alanı olarak ayrılan bölgedeki Ferrari binası 28 Ekim 2010'da açılacak. Binanın çatısı havadan şirketin logosu şeklinde ve 200 bin metrekare büyüklüğünde, kullanım alanı ise 88 bin metrekare. Fransa'nın ünlü Louvre Müzesi ile anlaşıldı ve 25 bin metrekarelik benzeri 2013 yılında açılacak. Projesini Iraklı ünlü mimar Zaha Hadid'in çizdiği dev müze de 2013'te devreye girecek.

Eğlence merkezi olarak planlanan bölümde ise 30 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi açılacak. Bu bölgede önümüzdeki birkaç sene içinde 120 bin kişinin yaşaması planlanıyor. Bu bölgede birkaç sene içinde 13 otel daha açılacak. Eğlence adası olarak adlandırılan bölge için Abu Dabi şirketi 32 milyar dolar, kültür adası bölgesi için 28 milyar dolar bütçe ayırdı. 2030'a kadar bu iki bölgedeki inşaatlar için harcanacak para 230 milyar dolar olarak hesaplandı. Yıllık 189 milyar dolar petrol gelirine sahip olan Abu Dabi Emirliği, 2015'te başkente gelen turist sayısının 3 milyona çıkarılmasını planlıyor. Buna paralel olarak otel sayısı hızla artırılacak. Bunların yüzde 15 kadarının inşaat işi ihale edilirken kalan kısmı müteahhitler için bakir bir alan durumunda.
Zaman/İbrahim Balta


Geri Dön