29 / 03 / 2024

Abuja'da Türk Nil Üniversitesi açılıyor!

Abuja'da Türk Nil Üniversitesi açılıyor!

Türk iş adamları tarafından Nijerya'nın başkenti Abuja'da yaptırılan Nijerya Türk Nil Üniversitesi (NTNU), 9 Aralık'ta eğitime başlıyor



Afrika kıtasının 156 milyon nüfuslu en kalabalık ülkesi Nijerya'da, Türk iş adamlarınca başlatılan eğitim atağı, bu alandaki yeni yatırımlarla devam ediyor.

NTNU Rektörü Prof. Dr. Levent Altıntop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkent Abuja ile Kaduna, Kano, Lagos ve Yobe eyaletlerinde bulunan Türk kolejlerinin verdiği eğitimden memnun kalan Nijerya Devlet Başkanı Umar Musa Yaradua'nın, Türk iş adamlarına Abuja'da üniversite kurulması önerisinde bulunduğunu ve iş adamlarının da bu öneriye olumlu yanıt verdiğini belirtti.

Nijerya yasalarına göre üniversite yerleşkelerinin en az bin dönümlük arazi üzerine kurulması gerektiğini belirten Altıntop, Yaradua'nın katkılarıyla üniversite için gerekli 1200 dönümlük arazinin Abuja kentine 15 kilometre uzaklıkta tahsis edildiğini ve 20 Ocak 2009 tarihinde üniversite binasının temelinin atıldığını söyledi.

Rektör Altıntop, kısa sürede binaları yapılmaya başlanan üniversiteye Nijerya devleti tarafından lisans verildiğini ve üniversitenin 9 Aralıkta eğitime başlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Nijerya'da bulunan ve bizdeki YÖK'ün karşılığı olan Ulusal Üniversite Komisyonu (NUC) başkan ve üyelerini Türkiye'ye götürerek, ülkemizdeki eğitim kurumlarını gezdirdik. NUC üyeleri buraları gördükten sonra bize daha farklı bakmaya başladı ve bir yıl içerisinde üniversitenin yasal olarak açılmasını sağladı. Üniversitemiz, Nijerya'da bulunan özel 41 üniversite arasındaki yerini aldıktan sonra ilk etapta 400 öğrenciyle eğitime başlayacağız. Şu ana kadar 40'ı Türk, 300 dolayında öğrenci kayıt yaptırdı ve kayıtlarımız halen devam ediyor."

Üniversite bünyesinde fen, mühendislik ve işletme fakültelerine bağlı on bölüm bulunacağını anlatan Altıntop, "Üniversitemize Türk asıllı, ileri derecede İngilizce bilen 15 öğretim elemanı alındı. Ayrıca Nijerya'dan da alacağımız öğretim elemanları özellikle Nijerya dili, kültürü ve tanıtımı gibi dersler verecek" dedi.

Prof. Dr. Altıntop, amaçlarının sadece Nijeryalıların değil, Orta Afrika'da yaşayan tüm öğrencilerin kaliteli eğitim almasını sağlamak olduğunu, kaliteli eğitimden yoksun ülkede verecekleri eğitimle Nijerya Türk Nil Üniversitesini dünyadaki üniversiteler arasında üst sıralara taşımayı arzuladıklarını söyledi.

Başta Nijerya olmak üzere tüm Afrika kıtasında sarı humma, sıtma, tifo ve AIDS gibi hastalıklar nedeniyle her yıl çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Altıntop, sağlık alanında yaşanan eksiklikleri gidermek ve alanlarında uzman doktorlar yetiştirmek amacıyla 2 yıl içinde üniversite bünyesinde tıp fakültesi de açılacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön