23 / 04 / 2024

Adalar'da toplanan katılım payı halkı isyan ettirdi!

Adalar'da toplanan katılım payı halkı isyan ettirdi!

Adalar Belediyesi'nin kaldırım, yol ve alt yapı giderleri için talep ettiği katılım payları, vatandaşların tepkisine yol açtı



İstanbul'da belediyelerin yaptıkları kaldırım, yol ve alt yapı hizmetlerinin paralarını yıllar sonra vatandaştan tahsil etmesi tartışma konusu oldu. Belediyeler "Yasal hak, bir defaya mahsus ödenmesi gerekir" açıklaması yaparken vatandaşlar ise "Yıllar önce biz burada yaşamıyorduk, Neden yapıldığı zaman alınmadı da şimdi alınıyor" diye isyan ediyor. Beykoz, Eyüp,  Avcılar, Bağcılar, Şişli gibi ilçelerde yaşanan kaldırım isyanına çarpıcı bir iddiayla Adalar da katıldı.

Kınalıada isyanda
Adalar Belediyesi'nin kaldırım, yol ve alt yapı giderleri için tebligat gönderdiği Kınalıada, Burgazada ve Büyükada Maden Mahallesi sakinleri yüksek faturalara tepki gösterdi. Bu bölgelerde yaşayan çoğunluğu gayrimüslim vatandaşlar, "Varlık vergisi mi alınıyor?" sorusunu yöneltti, bin ile 10 bin TL arasında değişen alt yapı katılım paylarına isyan etti.

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ise varlık vergisi tanımlamasını yakışıksız bulduğunu belirterek "Bu yasal bir hak. Vatandaşlar binalarının cephelerinin büyüklüğü oranında katılım payı ödüyorlar. Köşkü varsa buna göre, dört cephesi varsa buna göre, tek dairesi varsa ona göre katılım payı ödüyor. Ne kadar çok cephe varsa o oranda katılım payı demek" bilgisini verdi.

Başkan Farsakoğlu, "Borçluyuz"
Heybeliada'da 2007 yılında 4 milyon TL katılım payı toplandığını anlatan Farsakoğlu, "Diğerleri toplamamış, bizde şimdi topluyoruz. Yolların yapılmasından kaynaklı müteahhitlere halen borç var. Geçmişte toplansaydı bu borçlar da kalmazdı. Bu bir defaya mahsus alınan bir paradır. Mühendislerimiz ölçüm yapıyor, ondan sonra katılım payları o ölçüm oranında tebliğ ediliyor" açıklamasını yaptı.

Ercan Sarıkaya/Habertürk


Geri Dön