27 / 04 / 2024

Adana Entegre Sağlık Kampüsü ne olacak?

Adana Entegre Sağlık Kampüsü ne olacak?

Bölgenin sağlık merkezi olarak planlanan Adana Entegre Sağlık Kampüsü, sadece vaatlerde kaldı. 5 Ekim 2013 tarihinde temeli atılan Sağlık Kampüsü’nün şimdi hizmete girmiş olması gerekiyordu. Ancak inşaat alanında herhangi bir çalışma yapılmıyor.



AKP hükümetinin önemli sağlık projelerinden olan ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan  Adana  Entegre Sağlık Kampüsü’nde aradan geçen bir yılda yaprak kımıldamadı. Toplam bin 550 yatak kapasiteli olarak planlanan entegre Sağlık Kampüsü’nde bir yıldır hiçbir ilerleme olmadı. Türkiye’de benzeri olmayan projenin neden yarım kaldığına dair kimse açıklama yapmıyor.


Adana Entegre Sağlık Kampüsü, hem daha önceki genel hem de yerel seçim döneminin vaatleri arasında yer aldı. Aslında geçmişi bir hayli eskiye dayanıyor. Türkiye’de devlet eliyle yapılması planlanan en kapsamlı entegre sağlık tesislerinden biri olacaktı. Benzeri başka yerde bulunmayan bir kampüs. Aslında sadece Doğu ve Güneydoğu değil, Türkiye’nin hemen her yerinden hastaların yoğun ilgi göstereceği bir sağlık merkezi olacaktı. Konuyu başından bu yana AKP Milletvekili Necdet Ünüvar yakından takip ediyor. 28 Nisan 2011 tarihinde basın toplantısı düzenleyen TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, entegre Sağlık Kampüsü’nün en kısa zamanda temelinin atılacağını ve 2013 yılında hizmet vermeye başlayacağını açıklamıştı. Fakat aradan geçen sürede bir türlü başlanamayan tesisin temeli ancak 5 Ekim 2013 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Temel atma törenlerinde kazı yapıldıktan sonra temel atılırken, Adana Entegre Sağlık Kampüsü töreni ise aceleye getirildiği için toprak üzerine temel atılmıştı. Ancak hastaneler kompleksinin inşaat alanında bir yıldır kazı çalışması bile bitirilemedi. İnşaat alanında hiçbir hareketlilik yok.


Sağlık Kampüsü’ndeki inşaatın başlamaması nedeniyle görüşlerini almak istediğimiz yetkililer ise sorularımıza cevap vermekten kaçındı. AKP Adana Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, konuyla ilgili sürecin işlediğini belirtmekle yetindi. Yüklenici firma Rönesans Holding yetkilileri ise projenin sahibinin Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü olduğunu ifade etti. Kendilerinin herhangi bir bilgi veremeyeceklerini ifade eden yetkililer, “Rönesans Holding çok hızlı iş yapan bir firmadır. Biz başlayamıyorsak cevabı il sağlık müdürlüğü veya bakanlıktadır. Biz bu konularda konuşmaya yetkili değiliz.” açıklamasında bulundu.


Bir milyar 30 milyon TL’ye mal olması beklenen Sağlık Kampüsü’nde 182 yataklı onkoloji hastanesi, 185 yataklı kardiyoloji ve KVC hastanesi, 349 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, 285 yataklı genel hastane, 299 yataklı genel hastane ile bu hastanelerin ortak teşhis ve tedavi hastanesi, 150 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı psikiyatri hastanesi yapılması öngörülüyor. Toplam 328 bin 820 metrekare alan üzerine inşa edilecek hastane için PPP Sağlık Yatırım AŞ ile Sağlık Bakanlığı arasında 27 Haziran 2013 tarihinde anlaşma imzalanmış, anlaşma uyarınca, ADN PPP Sağlık Yatırım AŞ, 28 yıllık proje süresi boyunca detaylı tasarım, inşaat, belli ekipmanların tedariği, finansman ve Entegre Sağlık Kampüsünün bakım işlerinden, Sağlık Bakanlığı da sağlık hizmetlerinin sunulmasından sorumlu olacaktı. 28 yıllık proje süresi sonunda ise Entegre Sağlık Kampüsü’nün Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi gerekiyordu.


Zaman


Geri Dön