28 / 03 / 2024

Adana İnşaat Mühendisleri Odası, belediyeleri uyardı!

Adana İnşaat Mühendisleri Odası, belediyeleri uyardı!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, plan iptalleri, imar plan uygulaması iptalleriyle Adana’nın imar sorunlarının henüz çözüme kavuşamadığını bildirdi.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, plan iptalleri, imar plan uygulaması iptalleriyle Adana'nın imar sorunlarının henüz çözüme kavuşamadığını bildirdi.


İMO'nun Adana'nın çevreye duyarlı, çağdaş, güvenli, planlı bir kent kimliğine ulaşması için vatandaşlarıyla, kurumlarıyla herkese görev ve sorumluluk düştüğünün bilincinde olduğunu kaydeden Kaya, "Hiç kuşku yok ki bu görev ve sorumluluk birincil olarak bu konuda göreve talip olarak seçimle iş başına gelen belediyelerimize düşmektedir. Bizler mesleki ve toplumsal sorumluluğumuz gereği aynı zamanda kent sorunlarını dile getirerek, çözümü doğrultusunda kamuoyunda farkındalık yaratmakla da mükellefiz" dedi.


Arsa ve daire fiyatları arttı

H. Çağdaş Kaya, plan iptalleri, imar plan uygulaması iptalleri nedeniyle imar sorununun çözüme kavuşturulamaması sonucunda imara açık arazilerin sayısının ve büyüklüğünün kısıtlı olmasıyla birlikte son zamanlarda bu arsaların birim metrekare fiyatlarında uçuk derecede fiyat artışları olduğunu, buna bağlı olarak üretilen binalardaki daire fiyatlarının da önceki yıllara nazaran büyük artış gösterdiğini vurguladı.


"Usulsüzlükler engellenmeli"

Bina üretim darlığı ve daire fiyatlarındaki artışın şüphesiz ki pek çok kesim açısından sıkıntı yarattığını, ancak bu durumu fırsata çevirmek isteyenlerin usulsüzlüklerine meydan vermemek gerektiğini kaydeden Kaya, şunları söyledi: 


"Bir süredir bazı müteahhit, mimar ve mühendisler tarafından, emsal alanlar üzerinde mimari projelerde bir takım oynamalar yapıldığına dair üyelerimizden şikayet almaktayız. 60 - 70 m2 emsal alanda 3 +1 ya da 4+1 daireler çıkartıldığı, bu şekilde hazırlanmış etik dışı projelerin hukuksuzluğa ve haksız rekabete neden olduğu ve bu duruma da bazı merkez ilçe belediyelerin göz yumdukları meslektaşlarımızca şubemize iletilmiştir. Üyelerimizi rahatsız eden, mimar, mühendis ve yapı denetim firmaları açısından haksızlıklara neden olan bu durum üzerine kamuoyu nezdinde belediyelerimizi uyarma gereği duyduk. Bu haksız kazanca, bu usulsüzlüğe, haksız rekabete neden olan bu uygulamalara son vermek için belediyelerimizin bir an önce önlem alması gerekmektedir.


Adana'nın yıllara dayalı çok sayıda çözüm bekleyen sorunu olduğu açıktır. Bu sorunların tümünün kısa vadede çözümü elbette mümkün olamayacaktır. Ancak yapılması gereken, kent yaşamının iyileştirilmesi için sağlıklı adımlar atmak ve yeni sorunlar yaratacak uygulamalara kapı açmamaktır. Bu doğrultuda belediyelerimizden dile getirdiğimiz bu sorunların ortadan kaldırılması için önlemler almasını talep ediyoruz." 


Adana Beş Ocak



Geri Dön