19 / 04 / 2024

Adana Metrosu uzatılacak!

Adana Metrosu uzatılacak!

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda müteahhitlerden kaynaklı yaşanan sıkıntının seçim sonrası giderileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana metrosunun uzatılacağını söyledi.



Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin yakın tarihine baktığımızda hep iki zihniyetin varlığını görürsünüz. Birincisi, kendi kişisel ve zümre çıkarı için çalışan, milleti umursamayan o tek parti dönemi, yani CHP zihniyeti. İkincisi ise milleti, vatanı düşünen, işte o da Demokrat Parti ile başladı ve şimdi de aynen bizlerle devam ediyor." dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisi tarafından İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılıp vatandaşlara hitap etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Erdoğan Çukurova bölgesi ve İskenderun Körfezi'ndeki sanayi tesislerine, Yumurtalık Serbest Bölgesi sanayi merkezleri ile limanlara ulaşımı sağlamak için demir yolu iltisak hattı yapımına başlandığını söyleyerek, mevcut  Adana  Havalimanı'nın yolcu trafiğinin ise 2003'te 788 bin iken, geçen yıl 5 milyon 627 bine yükseldiğini kaydetti.

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda müteahhitlerden kaynaklı yaşanan sıkıntının seçim sonrası giderileceğini söyleyen Erdoğan, Adana metrosunun ilk kısmının tamamlandığını ancak bu metronun yetersiz kaldığını, mevcut hattın iyileştirilmesine ve uzatılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu konunun gelecek dönemde gündeme alınacağını söyleyen Erdoğan, "Adana'ya 10 baraj ve bir gölet inşa ettik. Aladağ-Kasımlı Barajı'nın inşaatı devam ediyor. Ayrıca 5 barajın da yer teslimini yaptık. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle 828 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Toplamda 657 bin dekar zirai araziyi sulayacak Aşağı Seyhan Yedigöze İmamoğlu Sulaması'nın etaplar halinde yapımı devam ediyor. Bu projenin 100 bin dekar araziyi sulayacak kesimini yıl sonuna kadar tamamlayarak hizmete açıyoruz. Projenin tamamını ise 3 yıla kadar bitiriyoruz." şeklide konuştu.

Adanalı çiftçilere yaklaşık 4 milyar lira değerinde tarımsal destek verildiğini söyleyen Erdoğan, şehre organize sanayi bölgesi, TEKNOPARK, 12 araştırma geliştirme merkezi ile 9 tasarım merkezinin kurulduğunu kaydetti.

Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesini hayata geçirdik. Burası jeopolitik konumu sayesinde enerji ve petrokimya sektörümüz için önemli bir üretim üssü olacak. Bölgeyi yatırımcılarla buluşturmak amacıyla 69 milyon lira harcama yaptık. Master plan çalışmalarını tamamladık. İmar planlarıyla ilgili hazırlıklar sürüyor. Kamulaştırmada maalesef bazı sıkıntılar yaşadık, süreç mahkemede. İnşallah bu meseleyi de çözeceğiz. Bu projeyle Ceyhan'da yaklaşık 40 bin vatandaşımıza yeni istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. Bölge tam olarak faaliyete geçtiğinde ithal ettiğimiz kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80'ini ülkemizde üretebileceğiz. Tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık bir milyar dolarlık katma değer oluşturacağız. İlk yatırımcı kazmayı vurmaya hazır."

Şehre yapılacak altyapı yatırımlarıyla vatandaşların ekonomik fırsatları daha hızlı ve kolay erişebileceğini söyleyen Erdoğan, "Yüreğir ve Seyhan'ı kapsayan E-5'in altındaki 450 bin nüfuslu bölge için Güney Adana Kalkınma Programı'nı hazırladık. Amacımız büyük ölçüde göçlerle kurulan bu bölgenin sosyal, kültürel, ekonomik gelişimini hızlandırmaktır. Bu kapsamda şimdiye kadar 56 projeyi hayata geçirdik. Daha önümüzde uygulayacak çok projemiz var." dedi.

Ülkenin ilk model fabrikasının Adana'da kurulduğunu ve yapıcı geri dönüşler alındığını bildiren Erdoğan, bu kapsamda ilk aşamada gıda, tekstil, kimya, plastik, makina, metal ve mobilya sanayilerinde faaliyet gösteren firmalara odaklanılacağını kaydetti.

Teorik ve uygulamalı eğitim hizmetleri verilerek Adana ve çevre illerdeki üretim yetkinliğinin geliştirileceğini ve dijital çağın gerektirdiği beceri ve niteliklerden mahrum kalınmayacağını söyleyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Adana Gıda İhtisas, Ceyhan ile Hacı Sabancı organize sanayi bölgelerinin genişletme çalışmalarıyla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Seracılık ve tarla balıkçılığı amaçlı ihtisas organize sanayi bölgeleri de önümüzdeki dönemde önemli bir istihdam kaynağı olacaktır. Tekstilciler, mobilyacılar, ayakkabıcılar için küçük sanayi siteleri kuruyoruz. Adanalı girişimcilerimizi toplam 31 katrilyon lira tutarında yatırım teşvikiyle destekleyerek 49 bin kişilik yeni istihdam oluşturduk. Adana'daki 120 bin iş yerimize toplam 2 katrilyon liralık Sosyal Güvenlik Kurumu prim teşviki verdi."


Geri Dön