25 / 04 / 2024

Adana Şambayadı'daki imar sorunu çözüm bekliyor!

Adana Şambayadı'daki imar sorunu çözüm bekliyor!

Adanalı müteahhitler, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den Şambayadı arsalarının imara kazandırılması yönünde dosyayı bir an önce Tapu Müdürlüğü'ne göndermesini istiyor.



Adana'da kangren haline dönen inşaat alanı sıkıntısını ortadan kaldıracak 950 hektarlık Şambayadı arsalarının Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından atıl durumda bekletilmesi Adanalı müteahhitlerin tepkisine yol açıyor. Başkan Sözlü'nün bu tavrına anlam veremeyen müteahhitler, yatırımcıların önünün açılması, rekabet ortamının yaratılmasıyla arsa ve daire fiyatlarının düşmesi ve istihdamın artırılması için çözüm odaklı girişimlerde bulunulmasını istedi. 


SÖZLÜ UMUTLARI YOK ETTİ 

SABAH Güney, özellikle müteahhitlerin tepki verdiği konuyu 24 Aralık 2015 günü "Üvey evlat Şambayadı" başlığıyla manşetine taşıdı. Adanalı müteahhitler, yıllarca süren hazine anlaşmazlığının ortadan kaldırılmasıyla umutlandıkları Şambayadı arsalarının şimdi de Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından önünün tıkanmasını, "Denizi geçip bir kaşık suda boğulmak" olarak değerlendirdi ve "Sözlü Adana'yı düşünüyorsa olumlu adım atmalı" diye görüş belirtti. Başkan Sözlü'nün yıllar sonra çözüme kavuşturulan bir sorunu bekletmesinin düşündürücü olduğunu bildiren  Adana  Kamu Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Karslıoğlu, "Tüm kentlerde üretilmiş imar alanı hazırlama sorunu yaşanırken Adana'da hazır bir alan neden bekletiliyor anlamış değiliz? Oysa her şey hazır. Un var, şeker var ama helvayı yapamıyoruz. Şambayadı bölgesinde 950 hektar alan konut için bekliyor ama ne hikmetse Başkan Sözlü burayı konuta açmamakta direniyor" dedi. 


EKONOMİ CANLANACAK 

Olayın Adana ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Karslıoğlu, "Adana Organize Sanayi de 30 bin kişi, inşaatlarımızda ise 58 bin insan çalışıyor. İmar sorunu çözüldüğü zaman bu sayı otomatikman 100 bini aşacak. Adana ekonomisi canlanacak. Vali Mustafa Büyük, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Defterdar Metin Otak'ın katkılarıyla çözüme kavuşmuş 95 hektarlık alan, Başkan Sözlü'nün olumsuz yaklaşımıyla gecekondulaşmaya gidecek" diye konuştu. 


"BU HIRS ZARAR VERİR" 

Adana'nın kısır çekişmelerden, siyasi kavgalardan çok çektiğini anımsatan Karslıoğlu, "Sizin göreviniz engellemek değil. Her fırsatta hükümetin Ankara'ya İstanbul'a torpil yaptığını Adana'nın üvey evlat olduğunu söyleyen başkana işte fırsat. Bu sorun çözüme kavuşturulursa Soner Çetin kazanacak CHP'ye mal olacak sen kazanacaksın MHP'ye mal olacak. İkiniz ortaklaşa, geniş bir katılımla davul zurnayla açsanıza. Bu fırsat eline geçer mi bir daha? Neyi bekliyorsunuz? Bu hırs Adana'ya fayda getirmez zarar verir" şeklinde konuştu. 


ARABULUCUYDU

Çukurova Belediyesi ile hazine arasında arabuluculuk yaparak yıllardır süren sorunun çözümüne katkı sunan Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Kurucu Başkanı Murtaza Kılçık, "Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin seçildiğinde, hukukçu oluşu sektörün kangrenleşmiş bu sorununu çözebileceğimiz umudunu verdi. Biz hazine ile yaşanan sorunları çözmek üzere gayret gösterdik. Yıllardır hep kurumlar arasında kavga varken böyle bir mutabakata varılması bizi umutlandırdı" dedi. 


YAPBOZ TAHTASI DEĞİL 

Hazine ile yapılan mutabakat sonunda Çukurova'nın hazırladığı dosyayı onaylanıp tapu tescile göndermesi için Büyükşehir'e yolladığını belirten Kılçık, "Ancak Büyükşehir, dosyayı iade etti. Bu planlar bir önceki dönemde yapıldı. Planlar yapboz tahtası değildir. New York'a gittiğinizde bir plan yapılmıştır ve en az 50 yıllıktır. Yani 'Bir önceki belediye başkanı bir plan yapmış ben bunu değiştiririm' böyle bir şey yok" diye konuştu. 


Sabah Güney


Geri Dön