26 / 04 / 2024

Adana Vedat Dalokay Hali'nde 1 milyon TL'lik dükkanlar 120 bin TL'ye satılmış!

Adana Vedat Dalokay Hali'nde 1 milyon TL'lik dükkanlar 120 bin TL'ye satılmış!

Sabah Gazetesi haberine göre; Adana Vedat Dalokay Hali'nde değeri 1 milyon 300 bin liraya kadar yükselen dükkanlar, Aytaç Durak döneminde 60-120 bin lira arasında rakama alıcı buldu



Adana Vedat Dalokay Hali'nde değeri 1 milyon 300 bin liraya kadar yükselen dükkanlar, Aytaç Durak döneminde 60-120 bin lira arasında rakama alıcı buldu


Adana Büyükşehir Belediyesi'ne, 2008 yılında Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde gerçekleşen 300'e yakın dükkanın satışı için yapılan iptal başvurusu, milyonluk rantları ortaya koydu. Halde kiracı olan Tahsin Alaşkan'ın yaptığı başvuruya göre belediyeye aitken kiracıların 515 bin - 870 bin lira hava parasıyla başkalarına devrettiği işyerleri 2008'de Aytaç Durak döneminde 60-120 bin lira arasında değişen fiyatlarla satıldı. Böylece Büyükşehir Belediyesi'nden şahıs ve şirketlere geçen dükkanlardan bazıları, daha sonra 1 milyon 300 bin liraya varan fiyatlarla el değiştirdi. 


HAVA PARASI ALINIYORDU 

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğimiz Temmuz ayında, kamunun kaybı olduğu için tapuların iptal edilmesi talebiyle yazılı olarak başvuran Tahsin Alaşkan, SABAH'a yaptığı açıklamada rantın büyüklüğüne dikkat çekti. Alaşkan'ın verdiği ve dilekçesinde de ayrıntılandırdığı iddialara göre 2008 yılından hemen önce, Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan halde kiracı olarak ticari faaliyette bulunan şahıs ve firmalar, işyerlerini 515 bin lira ile 870 bin lira arasında değişen 'hava parası' karşılığı başkalarına devrediyordu. Ancak bu paralar kayıtlara girmiyor, devlet vergi kaybına uğruyordu. 


KOMİK FİYATLARLA SATILDI 

Aytaç Durak'ın başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi 2008'de ihale açarak haldeki işyerlerini satışa çıkardı. İhalelerde, toplam 224 sebze-meyve komisyoncu dükkanı, 72 sevkiyat ardiyesi ve birkaç sosyal tesis kişi ve firmalara, 60 bin lira ile 120 bin lira arasında değişen fiyatlardan satıldı. Piyasa koşullarına 'yok pahasına' alınan bu dükkanlardan bazıları, yeni sahipleri tarafından, iddiaya göre 640 bin lira ile 1 milyon 300 bin lira arasındaki fiyatlarla satıldı. Yine bu satışlar 200-250 bin lira olarak kayıtlara girdi. Belediyeden ucuza alınan işyerlerinin yüksek fiyatlarla satılması rant oluştururken, kayıtlara eksik giren işlemler nedeniyle devletin uğradığı vergi kaybı devam etti. 


BELEDİYE 'İHALEYLE SATILDI' DEDİ 

Tahsin Alaşkan'ın iddiasına göre işyeri sahipleri bununla da yetinmeyip, imara aykırı şekilde çalışma da yaptı. Kimi mevzuata aykırı sundurma ve benzeri eklentiler yaparken, kimisi doğrudan depo inşa etti. Bazıları da sevkiyat ardiyelerini, mevzuata aykırı olmasına rağmen komisyoncu dükkanı gibi kullanmaya başladı. Haldeki rant için geçtiğimiz Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunduğunu kaydeden Alaşkan, 2008'de yapılan satışların iptalini istediğini vurguladı. Dilekçesine bazı hal yöneticilerini de satışlarla ilgili arabuluculukla suçlayan Alaşkan, başvurusuna Büyükşehir Belediyesi'nden "Vedat Dalokay Hal Kompleksi içerisindeki dükkanların satışı, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre ihale yoluyla yapılmıştır" yanıtı geldiğini belirtti. 


KONUYU VALİLİĞE DE İLETTİ

Alaşkan, halde rantın yanı sıra imara aykırı durumun da çok yaygın olduğunu söyledi. Hal kompleksindeki durumu gösteren Alaşkan, işyerlerinin çok büyük bölümünde kaçak eklentiler ve depolar bulunduğunu ifade etti. Tahsin Alaşkan bunlara bir yaptırım uygulanmazken, diğer yandan kendisinin belediyeden kiralayıp işlettiği tuvaletin önüne diktiği direk için 2 bin lira ceza kesildiğini söyledi. Alaşkan, Vedat Dalokay Hal Kompleksi'ndeki durumla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nden sonuç alamadığı için durumu  Adana  Valiliği'ne de bildirdiğini ifade etti.


Sabah Gazetesi Güney eki


Geri Dön