17 / 04 / 2024

Adana'daki HES inşaatları bölge halkının dikkatini çekiyor!

Adana'daki HES inşaatları bölge halkının dikkatini çekiyor!

Adana'daki HES inşaatları nedeniyle kayaların patlatılması işlemi sürerken, köylüler her gün patlatılan kayalıkları izliyor



Adana'da Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin inşaatı için çalışmaların sürdürüldüğü köy yakınındaki kayaların patlatılması işlemi sürerken, köylüler her gün patlatılan kayalıkları izliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Aladağ ilçesine bağlı Eğner köyü yakınındaki Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali şantiyesinde inşaat çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor.

Eğner köyü sakinleri ise haftada 2-3 kez yapılan dinamitle patlatma işlemini adeta bir aksiyon filmi izler gibi takip ediyor.

Kayaların dinamitle patlatılması sonucunda yaklaşık 5 kilometrelik bir alanda fırlayan taşlar nedeniyle, bölgede yoğun bir güvenlik kontrolü ve sıkı tedbirler uygulanıyor.

Köy muhtarı Halil Ünal, köyün merkezinin bulunduğu bölge sular altında kalacağı için burada bulunan 80 hanedeki köylülerin bir kısmının Aladağ, bir kısmının Adana'ya ve çevre köylere gittiğini ifade ederek, "Geriye kalan Evliyalı, Kaş ve İmirler mahallelerinde yaşamayı sürdürüyoruz. Ancak, patlamalardan etkileniyoruz. Evlerimize ufak tefek taşlar geliyor" dedi.

Patlamalar öncesi camiden anons yapıldığını ve herkesin tedbirini aldığını kaydeden Ünal, "Ancak, sallantı nedeniyle bazı kerpiç evlerin sıvaları çatladı. Tek şikayetimiz bu. Başka gideceğimiz bir yer yok. Burası bizim yurdumuz ve kalmayı sürdüreceğiz. İnşaat bitince zaten barajın yanındaki bir köy haline geleceğiz" diye konuştu.

-YENİ YERLEŞİM ALANI-
Aladağ Kaymakamlığı yetkilileri ise bölgede kamulaştırma ücretlerinin vatandaşlara ödendiğini ve köyün doğu kısmında, su basma alanının üst tarafında, düzlük ve baraja nazır bir bölgeye Eğner ve Uluçınar köylerinde evleri baraj altında kalacak köylüler için yeni bir yerleşim alanı kurulması konusunda İl Genel Meclisi'nin karar aldığını kaydetti.

Söz konusu bölgede 83 parselin satın alındığını ve baraj inşaatı bittiğinde köylülerin bölgeye taşınacaklarını belirten yetkililer, inşaatı üstlenen firmanın yeni yerleşim merkezine yol inşa ettiğini, elektrik hatlarının çekilmesi için de TEDAŞ  Adana  İl Müdürlüğü ile görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade etti.

Yetkililer, Eğner'de bazı köylülerin, kamulaştırma ücretlerini az bularak "acil kamulaştırmanın iptali" için açtıkları davanın devam ettiğini kaydetti.
AA


Geri Dön