20 / 04 / 2024

Adana'nın imar sorunu yıllardır çözülemiyor!

Adana'nın imar sorunu yıllardır çözülemiyor!

Yüzde 65'ten fazlası kaçak ve ruhsatsız binalardan oluşan Adana, yıllardır çözülemeyen imar sorunuyla da, her kesimi mağdur etmeye devam ediyor. Metropol diye anılan Adana, mevcut görünümüyle tam bir gecekondu cenneti konumunda.




Yüzde 65'ten fazlası kaçak ve ruhsatsız binalardan oluşan Adana, yıllardır çözülemeyen imar sorunuyla da, her kesimi mağdur etmeye devam ediyor.  Metropol diye anılan Adana, mevcut görünümüyle tam bir gecekondu cenneti konumunda. 27 Haziran 1998'de yaşanan deprem felaketinden gerekli dersleri bugüne kadar çıkarmadığı gözlenen yerel yönetimler ise olup bitenler karşı adeta seyirci durumunda. 


MAHALLELİ TEDİRGİN 


Örneğin, Beyazevler Mahallesi'nde adeta metruk bir yapıya dönen 5 katlı apartman mahalleliyi tedirgin ediyor. 

İki katta prefabrik yapı yapılmış 5 katlı apartman daireleri öğrencilere kiraya veriliyor. Belediyelerin görmezden geldiği bu tür yapıların can ve mal kaybına yol açacağını savunan mahalle sakinleri, belediye başkanlarını Adana'daki bu tür binaların tespiti için göreve çağırdı. 


SORUNLAR KATMERLEŞTİ 


Ruhsatsız, kaçak yapıların yanı sıra çıkmaz ve dar sokaklarıyla "büyük köy' diye anılan Adana'da bazı istisnalar dışında, kentsel dönüşüm projelerinin de yerinde ve doğru uygulamaması da, var olan sorunları daha da katmerleştirmekten öteye geçemedi. Boş arsalara kondurulan çok katlı apartmanlar, bırakın estetiği, görsel kirlilik yaratmaktan başka bir işe yaramadı. 


Beyazevler örneğinde yaşandığı gibi, Adana'da yıkıldı yıkılacak sayısız bina bulunuyor. Buna bir de, 27 Haziran 1998'de yaşanan deprem felaketinin yarattığı hasar göz önüne alınırsa, durumun vahameti daha iyi anlaşılır. Adanalı vatandaşlar, yaşanan bunca sorun karşısında kılını kıpırdatmayan belediye başkanlarına yönelik sert tepki gösteriyorlar. 


Yaşanan imar sorunlarından dolayı, müteahhitlerin dahi bina yapacak arsa bulamadığı Adana'da, belediyelerin makyaja yönelik çalışmaları, vatandaşları çileden çıkarıyor. Kentin 50 yıllık geleceğine yönelik projeksiyonları ortaya koyamayan belediyeler, günü kurtaracak işlerle zaman harcıyor. Rant odakları, yaşanan başıboşluktan büyük kazançlar elde ederken, belediyeler ise sadece bakıyor. 



Gazzette


Geri Dön