29 / 03 / 2024

Adana'ya yeşil bina!

Adana'ya yeşil bina!

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Adana Sürdürülebilir Yeşil Bina Projesi Eğitim Desteği, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından kabul edildi. Yeşil Binanın, Sarıçam sınırları dahilinde faaliyet göstermesi planlanıyor.



Adana Büyükşehir Belediyesi'nin  Adana  Sürdürülebilir Yeşil Bina Projesi Eğitim Desteği, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından kabul edildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "çevreci-yeşil" bina sayısının artırılması gerektiğini söyledi. 


Çukurova Kalkınma Ajansı 2015 yılı teknik destek kapsamında hazırlanan TR62/15/TD/0026 sözleşme numaralı proje, Türkiye'de sayıları az olan çevre dostu, çok iyi yalıtılmış, ısıtma soğutma, elektrik, sıcak su ve kullanım suyunu kendi karşılayabilen, bu şekilde enerjiden günümüz binalarına göre yüzde 75 oranında tasarruf sağlayabilen yeşil binalara bir yenisini eklemek amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'na bağlı Özel Atık Şube Müdürlüğü tarafından Çukurova Kalkınma Ajansrna sunuldu. Yeşil Bina, Sarıçam sınırları dahilinde, ÇÜ ile iş birliği çerçevesinde, Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Özel Atık Şube Müdürlüğü hizmet binası olarak faaliyet gösterecek. Bina içinde Büyükşehir Belediyesine ait konferans salonu, sergi, kendi enerjisini üreten güneş enerjisi tarlası bulunacak. Söz konusu binada çevresel sorunlarla ilgili farkındalık oluşturulması için çalışmalar da gerçekleştirilecek. 


DOĞAYI KORUYARAK KALİTELİ HİZMET


ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu ile projeyi imzalayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Günümüzde var olan betonlaşmayla yeşil alanların varlığı gitgide azalmakta ve temel enerji kaynaklarından olan fosil yakıtların hızla tüketilmesi sonucunda şehirlerde hissedilen sıcaklıklar artmakta, iklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel ısınma ve susuzluk gibi tüm dünyayı ilgilendiren sorunlar baş göstermektedir. Belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan çevreci binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekonomik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkarmıştır. Günümüz binalarının dünyada üretilen enerjinin yaklaşık üçte birini kullandığı düşünülürse çevreci yeşil binaların yaygınlaştırılmasının bir zorunluluk haline geldiği daha iyi anlaşılır. Bu amaçla Adanamıza hayırlı olacağını düşündüğümüz bu projeyi hayata geçirmek için hızlı adımlarla ilerliyoruz. Binaların çevreye olan negatif etkilerini göz önüne aldığımızda Adana Büyükşehir Belediyesi olarak çevre dostu teknoloji ve yenilikçi uygulamalar yoluyla yeşil üretimi geliştirmek amacına yönelik,bünyemizde bulunan ve Adana'nın çehresinin değişmesine katkı sağlayacak birimlerimizle önümüzdeki dönemlerde Yeşil Bina Projemizi gerçekleştirmek istiyoruz. Hizmet verirken doğayı koruma görevini de yerine getirmemiz gerekiyor" dedi. Amaçlarının Adana'yı örnek alınacak şehirler arasında göstermek olduğunu söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş da "Yeşil Binamız ile Adana'nın çehresinin çevre ile uyumlu olarak değişmesini sağlayacak ve binamız yeşil yapılanmanın artmasında örnek teşkil edecektir" şeklinde konuştu. 


Adana Günaydın




Geri Dön