26 / 04 / 2024

Adasal bazlı dönüşüme geçilmeli!

Adasal bazlı dönüşüme geçilmeli!

Mimar Ahmet Erkurtoğlu, sürecin hızlanması için adasal bazlı dönüşüme geçilip müteahhit yasası çıkarılması gerektiğini söylüyor..



Türkiye'deki 7,5 milyon çürük yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor. Ancak kentsel dönüşümde işler çok yavaş ilerliyor. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, Mimar Ahmet Erkurtoğlu, sürecin hızlanması için adasal bazlı dönüşüme geçilip müteahhit yasası çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Çürük yapı stokumuzu yenilemenin tek yolu kentsel dönüşüm. Ancak kentsel dönüşüm, Bağdat Caddesi, Etiler gibi rant barındıran semtlerde bile kör topal ilerliyor. Sürece hız kazandırmak mümkün mü? Mümkünse neler yapılmalı? Bu soruları Anadolu Yakası ve özellikle Kadıköy ağırlıklı olmak üzere 600 civarında binanın kentsel dönüşümünü yapan AE Mimarlık'ın yönetim kurulu başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu'na sorduk.

Adasal bazlı dönüşüme geçilmeli!

Halihazırda kaç dönüşüm projesi yürütüyorsunuz?

Kadıköy, Kartal ve Maltepe'de 15 binanın kentsel dönüşüm projelerini hazırlıyoruz. Bunların toplam yatırım maliyeti yaklaşık 25 milyon dolar.  Ankara  Kahramankazan'da ihaleyle aldığımız Kayı ve Satıkadın mahallerini kapsayan yaklaşık 500 dönümlük alanın kentsel dönüşüm projelerine devam ediyoruz.

Bunların yatırım maliyetleri projeler tamamlanınca ortaya çıkacaktır.

Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engeller neler? Sizce neler yapmalı?

En büyük engel, kentsel dönüşümün bina bazlı olarak yanlış yapılmasıdır. Dönüşümü hızlandırıp gerçek kentsel dönüşüm yapmak ve yaşadığımız kentleri beton yığınına çevirmemek için acilen ada bazlı dönüşüme geçilmeli. Burada çıkabilecek mülkiyet engelleri, 2/3 yasası gibi çıkarılabilecek yüzde 90 yasası ile çözümlenebilir, işi yarım bırakma, devretme, işi bırakıp kaçma, mal sahiplerinden ek para isteme gibi müteahhit sıkıntılarını yaşamamak için bir müteahhitlik yasası çıkarılmalı. Yetki belgesi almalılar. Müteahhitlerin belli devlet veya banka güvencesi olmalı.

Son dönemde konutta gündeme gelen af yasasından neler bekliyorsunuz?

Af yasasının kentsel dönüşümünde yapılan hatalı binaların oturma izni alması dışında kentsel dönüşüme bir katkısı olacağını düşünmüyorum. Aynı zamanda iller Bankası'nın devreye girerek yerel yönetimlerin de aktif rol oynamasıyla birlikte kentsel dönüşüm hareketlilik kazanabilir. Şu anda durmuş olan mimarlık piyasasına az da olsa bir hareket sağlayıp istihdam yaratacaktır. Ayrıca devlet hâzinesine de ciddi bir katkısı olacaktır.

Bağdat Caddesi'nde yaşanan sıkıntılar sizce nasıl çözümlenebilir?

Yarım kalan inşaatlar müteahhitlik yasası çıkarılıp çözümlenebilir. Bağdat Caddesi'nde fiyatların ve kiraların cadde ve civarında devam eden inşaatların gürültüsü, kirliliği ve kamyonlar nedeniyle düştüğünü biliyoruz. İnşaat yapanlar hariç diğer inşaat araçlarına caddeyi yatayda değil dikeyde kullandırarak Bağdat Caddesi inşaat trafiği azaltılabilir. Dünyanın birçok şehrinde olduğu gibi, Bağdat Caddesi, Bostancı Köprüsü ile Göztepe Parkı arası pazar günleri trafiğe kapatılarak halka açılabilir, çeşitli sosyal etkinlikler yapılabilir.

Bu hem cadde esnafının yüzünü güldürür hem de insanların güzel bir gün geçirmesini sağlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mn her yıl 500 bin konutu dönüştürme planı sizce hayat bulabilir mi? Seçimler bu süreci etkiler mi?

Bakanlığın her yıl 500 bin konutu dönüştürme planı, müteahhit payını da sayarsak 700 bin-750 bin konut demektir. Şu anda inşaat piyasasında arz fazlası olduğunu bilerek yeni dönüşümlere yol açmak için hükümetimizin ciddi anlamda tedbir ve teşvik kararları almasını gerektirir. Yoksa önümüzdeki yıllarda da müteahhitzedeler yaşamaya devam ederiz.


 


Geri Dön