18 / 04 / 2024

Adil Gökçadır: Bursa depreme hazır değil!

Adil Gökçadır: Bursa depreme hazır değil!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adil Gökçadır, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle yayınladığı açıklamada kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı.



İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle bir açıklama yayınladı.


Gökçadır, "En önemli gündemimiz, deprem başta olmak üzere tüm afetlere karşı vatandaşlarımızı güvenli ve nitelikli konut sahibi yapmak olmalıdır. Bunun için kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz" diye konuştu.


Ülkemizde yaşanan depremlerde binlerce insanımız hayatını kaybederken yüz binlerce konut da hasar gördü. Deprem ülkesi olmamıza rağmen hala 6 milyondan fazla konut riskli durumda. Deprem anında ve sonrasında nasıl davranılacağını bilmenin ötesinde, güvenli yapılara sahip olmak, güvende kalmanın olmazsa olmazı.


Son olarak Çanakkale ve Adıyaman'daki depremler kentsel dönüşümün gerekliliği tekrar hatırlatırken kurulduğu günden bu yana dönüşümle ilgili adımlar atmayı sürdüren İMSİAD konuyu gündemde tutmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır da deprem gelmeden önlem alınması gerektiğini ve sadece Bursa'nın değil, ülkenin en önemli ihtiyacının kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı.


Depremler sadece can almıyor…


İMSİAD olarak her zaman kentsel dönüşümü gündemde tutmaya ve bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Gökçadır şunları söyledi: "Deprem maalesef hayatımızın bir gerçeği. Ülkemizin yüzde 93'ü birinci derece deprem bölgesi. Sanayi tesislerimizin yüzde 98'i deprem bölgelerinde yer alıyor. Her yıl Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 3'ü doğal afetler nedeniyle meydana gelen hasarların onarımı için kullanılmakta. Daha sağlam yapılar inşa ederek bu parayı başka yatırımlara aktarmalıyız. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz. Ülkemizde 1900 yılından bu yana 571 bin bina yıkılmış, 93 bin 107 insanımızı yitirmişiz. Son 12 senede irili ufaklı 68850 deprem oldu. Depremler sadece can almıyor. Bursa'da 26 sanayi bölgemiz var. Bir deprem sonucu bu iş gücünün yok olması ülke ekonomisine onarması yıllar alacak zarar verecektir. Bu nedenle bu bilinç ve sorumlulukla kaliteli konut, fabrika ve iş merkezlerinin yükselmesi için ön ayak olmalıyız."

Bursa depreme hazır değil…


Birinci derecede deprem bölgesi olan Bursa'nın depreme hazır olmadığını her zaman söylediklerini ifade eden Gökçadır, Bursa'da nitelikli bir kentsel dönüşüm gerçekleşmesi adına farkındalık yaratmak için çalıştıklarını belirtti.


Yapılacak olan dönüşümde belediyelerin, yönlendirici ve destekleyici olması gerektiğinin de altını çizen Gökçadır, "Birçok özelliği ile Türkiye'de öncü olmuş kentimiz maalesef kentsel dönüşüm konusunda istenilen adımları henüz atamadı. Bursalıların önemli bir bölümü güvensiz ve plansız yapılarda ikamet etmeye devam ediyor. Konutlarımızı nasıl afete karşı güvenli hale getirebiliriz sorusunun tek gündem maddemiz olması gerekiyor. Bizler İMSİAD olarak bu konuda herkesle işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.


Bursa'da Meydan


Geri Dön