25 / 04 / 2024

Adıyaman'ın yeni otogarı hakkında yeni açıklamalar yapıldı!

Adıyaman'ın yeni otogarı hakkında yeni açıklamalar yapıldı!

Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, uzun süredir devam eden otogar tartışmalarına katıldığı televizyon programında son noktayı koydu.



Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Mercan TV ekranlarında gazeteci-yazar Mustafa Aloğlu tarafından hazırlanıp-sunulan ‘Aloğlu ile Bakış Açısı’ programında merak edilen soruları yanıtladı.


Programın ilk bölümünde ulusal gündem hakkında görüşlerini dile getiren Başkan Kutlu, AK Parti’deki birlik ve beraberlikten bahsetti. Daha sonra Adıyaman’daki çalışmalar ve yapılıp-yapılmayan hizmetlerle ilgili soruları yanıtlayan Belediye Başkanı Kutlu, özellikle son günlerde sosyal medyada tartışma konusu olan otogarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yeni yapılan otogarla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ancak mevcut şartlarda ne ihaleyi alan firmanın, ne otobüs firmalarının ne de belediyenin işin içinden çıkamadığını dile getirdi.


Gözüken tek çarenin ihaleyi alan firmayla sözleşmeyi feshedip, yıllık yaklaşık 2 milyon TL zarara rağmen otogarın belediye tarafından açılması olduğunu söyleyen Başkan Hüsrev Kutlu şu bilgileri verdi: “Otogarı işletmesini KDV dahil 300 bin TL ihale ile bir firmaya verdik. Sözleşmede temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısıtma gibi tüm giderler bu firmaya ait. Bunun yanında bir de hüküm koyarak ofislerin kira bedellerini belediye ile birlikte belirlenmesine karar verdik. İhaleyi alan firma kendisine göre bir hesap çıkarmış. Elektrik, temizlik, güvenlik, personel gibi tüm giderleri hesaplatmışlar. Adamların çıkardığı hesaba göre otogarın yıllık ısıtma, soğutma ve aydınlatma giderinin bir milyon 400 bin TL olduğu belirtilmiş. 300 bin TL belediyeye ödedikleri kira var. 400 bin TL’de personel gideri olarak hesaplanmış. Bunları topladığımız zaman 2 milyon 100 bin TL yapıyor. Bunun yanına diğer giderler olarak da 400 bin TL hesap edilmiş. Toplamda yıllık gider olarak 2 milyon 500 bin TL gider hesaplanmış. Buna göre bir kira bedeli belirlememizi istediler. Biz de otobüs firmaları ile görüştük, onlarda şu anda 15 bin TL’ye oturduklarını söylediler. Mesela bir firmamız şu anki mevcut otogarda üç tane yazıhane kiralamış durumda, onlar yıllık 45 bin TL kira bedeli ödüyor. Bunlarla yaptığımız görüşmede yeni açılacak olan otogara gitmeleri durumunda giden-gelen yolcular için servis konulması, şehir merkezinde değişik noktalara bilet satış noktaları açmaları gibi nedenlerden dolayı masraflarının artacaklarını söylediler. Bundan dolayı bu 45 bin TL’nin üzerine çıkmak istemediklerini belirttiler. En fazla üç yazıhane için 60 bin TL verebileceklerini belirttiler. Diğer firmalarda üç değil, iki yada bir yazıhane kiralasalar yeteceğini söylüyorlar. Bu hesaba göre bu otogarın giderlerinin karşılanması bile mümkün görünmüyor. Tabi bu firmalara da hak veriyoruz. Çünkü bunlarda bu kadar kazanmadıklarını söylüyorlar. Bu maliyetle, bu fiyatlarla, bu şartlarda bu otogarın şu an açılması mümkün görünmüyor. Otogar bir ihtiyaç ama öyle devasa bir şey yapmışız ki çözüm bulamıyoruz. Kime sorsak o haklı ama şu an da gözüken tablo buranın kendi kendini götürmesi mümkün gözükmüyor. Bundan dolayı büyük bir ihtimalle firmayla sözleşmeyi feshedip, burayı belediyenin kendi imkanlarıyla çalıştırması. Bu da belediyenin her yıl 2 milyon TL zarar etmesine sebep olacak. Bunun da tek sebebi birilerinin çıkıp ‘neden bu otogar açılmıyor’ demesindir. Hayatında otogarı belki de bir kez bile görmeyecek olanlar bile oturup, ‘otogar neden açılmıyor’ diyor. Köşe yazarları hekaza öyle. Kaldı ki Karayolları Bölge Müdürlüğünden gelen heyet buranın girişi ve çıkışı için bile bir çözüm bulabilmiş değil. Ancak her türlü soruna rağmen bu otogarı açacağız.”


Programın moderatörü Mustafa Aloğlu daha sonra izleyicilerden gelen soruları Başkan Kutlu’ya sordu. Sorulan sorular üzerine göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kutlu şunları söyledi: “Şu an kentimizin çözülmesi gereken en acil sorunları üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah hemşerilerimize hak ettikleri hizmetler sunacağız.”



Adıyaman Haber 


Geri Dön