25 / 04 / 2024

Adnan Bali: İnşaat ve AVM'lerle sürekli büyüme olmaz!

Adnan Bali: İnşaat ve AVM'lerle sürekli büyüme olmaz!

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, inşaat ve AVM’lerle sürekli büyüme olmayacağını belirterek, konut ve bağlantılı işler başlı başına kalkınma modelinin ana unsuru haline gelemez, gelmemelidir” uyarısı yaptı.



İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, inşaat ve AVM’lerle sürekli büyüme olmayacağını belirterek, konut ve bağlantılı işler başlı başına kalkınma modelinin ana unsuru haline gelemez, gelmemelidir” uyarısı yaptı.

İş Ban­ka­sı Ge­nel Mü­dü­rü Ad­nan Ba­li, in­şa­at sek­tö­rüy­le sü­rek­li bü­yü­me ol­ma­ya­ca­ğı­nı vur­gu­la­ya­rak, Tür­ki­ye­’nin yük­sek kat­ma de­ğer­li üre­ti­me odak­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Adnana Ba­li, “Bü­yü­me­nin kom­po­zis­yo­nu­nu hiz­met­ler sek­tö­rü, AVM ve ben­zer­le­rin­den zi­ya­de, ima­lat sa­na­yi ve ih­ra­ca­ta dö­nüş­tür­mek gi­bi bir he­def ol­ma­lı. Ko­nut ve bağ­lan­tı­lı iş­ler baş­lı ba­şı­na kal­kın­ma mo­de­li­nin ana un­su­ru ha­li­ne ge­le­mez,  gel­me­me­li­di­r” uya­rı­sı yap­tı.


İma­lat sa­na­yi öne çık­ma­lı


Gür­cis­ta­n’­ın baş­ken­ti Tif­li­s’­te, İş Ban­ka­sı şu­be­si­nin açı­lı­şı­nı ya­pan Ba­li, bu­ra­da ga­ze­te­le­rin eko­no­mi mü­dür­le­ri­nin so­ru­la­rı­nı ce­vap­lan­dır­dı. Tür­ki­ye­’yi bir iş­let­me gi­bi dü­şün­mek ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Ba­li, şun­la­rı söy­le­di: “Kul­lan­dı­ğı­nız kay­na­ğın ma­li­ye­tin­den da­ha yük­sek kat­ma de­ğer sağ­lı­yor­sa­nız net kat­ma de­ğer üre­ti­yor­su­nuz de­mek­tir. İn­şa­at ve ben­ze­ri yük­sek kat­ma de­ğer sağ­la­ma­ya­cak iş­ler­le, ağır­lık­lı bü­yü­me kom­po­zis­yo­nu bo­zu­lur­sa bu du­rum bü­yü­me için ye­ter­li des­te­ği sağ­la­maz. Bu­ra­da esas olan bi­zim ni­tel ge­liş­me­le­ri de sağ­la­ya­rak da­ha yük­sek kat­ma de­ğer sağ­la­ya­cak ima­lat sa­na­yi­ni öne çı­kar­ma­mız­dır.”


Gür­cis­ta­n’­da ikin­ci şu­be


İş Ban­ka­sı, Ba­tu­m’­dan son­ra Gür­cis­ta­n’­da­ki ikin­ci şu­be­si­ni Tif­li­s’­te aç­tı. Tif­li­s’­le bir­lik­te yurt­dı­şın­da 14 ülkede top­lam 55 şu­be­ye ula­şan İş Ban­ka­sı­’nın yurt­dı­şın­da­ki ak­tif bü­yük­lü­ğü de 10 mil­yar do­la­ra yükseldi. Gür­cis­tan dı­şın­da Irak, İn­gil­te­re ve Ko­so­va­’da da ikin­ci şu­be­yi aç­tık­la­rı­nı be­lir­ten Ba­li, he­def­le­ri­nin dış pi­ya­sa­lar­da baş­lan­gı­cı ge­çip de­rin­leş­mek ol­du­ğu­nu söy­le­di.


Ma­ra­ton ko­şu­cu­su­yuz


İş Ban­ka­sı yurt­dı­şı stra­te­ji­le­ri­ni, o ül­ke­ler­de­ki Türk mü­te­şeb­bis­le­re des­tek ol­mak ve ön­cü­lük et­mek ka­dar, ye­rel müş­te­ri­ye ulaş­mak üze­ri­ne de ku­ru­yor.  Tür­ki­ye­’de yo­ğun ça­lış­tık­la­rı müş­te­ri­le­re yurt­dı­şı des­te­ği ver­mek is­te­dik­le­ri­ni be­lir­ten Ba­li, “Ö­zel­lik­le pe­ra­ken­de ve Ko­bi ban­ka­cı­lı­ğın­da Türk ban­ka­cı­lı­ğı­nın son de­re­ce cid­di ka­pa­si­te­si ve be­ce­ri­si var. Bu­nu di­ğer ül­ke­ler­de kul­lan­mak is­ti­yo­ruz. Bir ül­ke­de sa­tın al­ma ya­pa­rak ha­zır pi­ya­sa pa­yı­nı al­mak ye­ri­ne ken­di pi­ya­sa­mı­zı in­şa et­me­yi he­def­li­yo­ruz. Bu ül­ke­ler­de uzun dö­nem oyun­cu­su, ma­ra­ton ko­şu­cu­su ola­rak sü­reç­le­rin yö­ne­til­me­si­ne ta­li­bi­z” di­ye ko­nuş­tu.


Faiz lobisi mi dediniz!


Ad­nan Ba­li­’ye fa­iz lo­bi­si de so­rul­du. Ba­li bu so­ru­ya il­ginç bir ce­vap ver­di: “Fa­iz yük­se­li­şin­den ban­ka­cı­lar za­rar gö­rür. Ban­kalar, fa­iz­ler iner­ken da­ha faz­la net kâr ya­zar. Tür­ki­ye­’de mev­du­atın or­ta­la­ma sü­re­si 1,5 ay ve fa­iz­ler yük­se­lir­ken ban­ka­la­rın ma­li­yet­le­ri yük­se­lir çün­kü mev­du­at­la­rı 40 gün için­de ye­ni­den fi­yat­la­mak zo­run­da ka­lır. Fa­iz­ler dü­şer­ken siz pa­sif­te­ki mev­du­at­la­rı ucuz­la­tır­sı­nız. Yük­sek ge­ti­ri­li ak­tif ise kar yaz­ma­ya baş­lar. Biz ban­ka­cı­lar ola­rak en faz­la kâ­rı, Mer­kez Ban­ka­sı­’nın po­li­ti­ka fa­izi­ni yüz­de 16'dan, 6'ya in­dir­di­ği dö­nem­de yap­tık. Bu şart­lar­da fa­zi lo­bi­si olur mu ol­maz mı ce­va­bı­nı si­ze bı­ra­kı­yo­rum.”


Irak’ta beklenmedik gelişmeler oldu


Ira­k’­ta Er­bil ve Bağ­dat ol­mak üze­re iki şu­be­le­ri ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ad­nan Ba­li, IŞID teh­li­ke­si se­be­biy­le, Do­huk ve Sü­ley­ma­ni­ye­’de aç­ma­yı plan­la­dık­la­rı şu­be­le­ri tek­rar de­ğer­len­dir­me­ye al­dık­la­rı­nı söy­le­di. Ül­ke­de iş yap­tık­la­rı ser­ma­ye grup­la­rı­nı bi­le bu ge­liş­me­le­ri bek­le­me­di­ği­ni söy­le­yen Ba­li, bu­na rağ­men Irak’ta ta­vır de­ğiş­ti­re­me­dik­le­ri­ni söy­le­di. Bali, Azer­bay­ca­n’­da da ban­ka sa­tın al­ma ça­ba­la­rı­nın de­vam et­ti­ği­ni be­lir­tti.


3. havalimanına teklif verdik


Üçün­cü ha­va­li­ma­nı için fi­nans­man gö­rüş­me­le­ri­nin de­vam et­ti­ği­ni be­lir­ten Ba­li, “Biz bir tek­lif ver­dik za­ma­nın­da ama ver­di­ği­miz tek­li­fin da­ha ca­zip ko­şul­lar öne­ren ban­ka­la­rın ol­du­ğu bil­gi­si ulaş­tı bi­ze. Al­dı­ğı­mız is­tih­ba­ri bil­gi, bun­dan da­ha ca­zip ko­şul­lar­da bir pa­ke­tin, baş­ka yer­li ban­ka­lar­ca sağ­la­na­bil­di­ği yö­nün­de, bu sü­reç de­vam edi­yo­r” de­ğer­len­dir­me­si­ni yap­tı.


Zafer Özcan-Bugün


Geri Dön