16 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Dünyanın farklı bölgelerinden inşaat sektörü temsilcileri, küresel inşaat sektörünün gelecek dönemde hızlı bir büyüme sürecine gireceğine ve inşaat malzemelerine olan talebin bütün dünyada artacağına dikkat çekiyor. 



Dünyanın farklı bölgelerinden inşaat sektörü temsilcileri, küresel inşaat sektörünün gelecek dönemde hızlı bir büyüme sürecine gireceğine ve inşaat malzemelerine olan talebin bütün dünyada artacağına dikkat çekiyor. 

Dünya Gazetesi'nden Hilal Sarı'nın haberine göre; ABD başta olacak şekilde, hükümetlerin koronavirüs salgınının sert vurduğu ekonomileri tekrar ayağa kaldırmak amacıyla açıkladığı trilyonlarca dolarlık altyapı yatırım paketlerinin de etkisiyle sektörün “süper-döngüye” gireceği öngörülüyor. Financial Times’daki analize göre Meksika’dan Avrupa Birliği’ne ABD’den Asya’ya bu hızlı büyüme aşaması, inşaat malzemelerine olan talepte büyük bir yükselişe neden olacak. 

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Çimento devi Holcim: Süper döngüye girdik

Dünyanın en büyük çimento üreticisi İsviçre merkezli Holcim’in CEO’su Jan Jenisch, gelişmiş ülkelerin altyapılarını modernleştirmek amacıyla yaptıkları harcamaları yükseltmesi sayesinde küresel inşaat sektöründe büyük bir büyüme tahmin ediyor ve bu büyümenin uzun devam edeceğini öngördüklerini belirtiyor. Teşvik paketlerinin etkisinin sektörü hızlandırdığına ve bu durumun gelecek dört beş sene bu şekilde devam edeceğin vurgu yapan Jenisch “Bence inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü önümüzdeki dönemde de devam edecek bir süper döngünün içinde” diyor.

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Biden’ın paketi geçerse çimentoya talep yüzde 20-30 artar

Meksika’nın çimento, hazır beton ve agrega üretimi yapan çok uluslu yapı malzemeleri Cemex de İsviçreli rakibiyle aynı görüşte: Çimentoya rağbet artacak. Cemex CEO’su Fernando Gonzales gelişmiş dünyadaki teşvik paketlerinin “işçi dövizleri ve ticaret yoluyla” gelişmekte olan ülkelerdeki çimento talebini de artıracağına dikkat çekerek şunları kaydetti: 

“AB’nin Yeşil Dalga gibi ek mali teşvikleri veya ABD’nin istihdam paketi, 2022 ve sonrasında çimento yoğun altyapılara yönelik ciddi bir harcama yapılmasına yol açacak.” 

Şirketin CFO’su Maher Al-Haffar ise ABD’de Biden’ın altyapı paketi Kongre’den geçerse çimento talebinin yüzde 20 ila 30 yükseleceğinin altını çiziyor. 

ABD’de Başkan Joe Biden 1 trilyon dolarlık bir altyapı projesini duyurdu. Brüksel de 800 milyar Euro’luk iyileşme fonundan ulusal paketlere onaylamaya başladı ve bu bütçelerin bir kısmı eskiyen altyapıların değişiminde ve altyapı yatırımlarında harcanacak. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da gelecek 5 senede harcanması amacıyla altyapı için 600 milyar sterlin kenara ayırdı.

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

“Yeşil dönüşüm ve ekonomik büyüme arayışı itici güç”

İngiltere merkezli yapı inşaat sektörü derneği Construction Products Association’ın Ekonomi Direktörü Noble Francis ise, “önemli pazarlarda uzun vadeli bir süper döngü” yaşanacağına dikkat çekiyor. Hükümetlerin net-sıfır karbon emisyonu planlarının sektörde uzun vadeli bir dönüşümü de tetikleyeceğini vurgulayan Francis, ekonomik büyüme arayışının ise karayolu, demiryolu, su, liman ve enerji projelerinde artış getireceği tahmin ediyor. 

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

“2000’lerdekinden daha yavaş olacak ama daha uzun sürecek”

Sektörde dünyada bir büyüme öngörülse de Francis şunları söylüyor: 

“Ancak bu süper döngü 2000’lerde Çin’in benzeri görülmemiş hızda büyüdüğü dönemdeki hızda büyüme görmeyecek. Öte yandan 2000’lerdekine göre çok daha uzun sürecek bir büyüme dönemi olacak.”

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Malzeme fiyatlarındaki artış hem talepten, hem tedarikteki sıkışmadan 

İnşaat malzemelerinin Kovid-19 salgını sürecinde tedarik zincirlerindeki sıkışmalara bağlı olarak artması bütün gelişmiş ekonomilerde şimdiden enflasyon baskılarına da neden oluyor. Talepteki artış kereste ve alçı panel kullanılan malzemelerde de fiyatları yükseltti. Holcim FT’deki habere göre senenin geri kalanında yapacağı bütün yalıtım levhası üretimini şimdiden sattı. İngiltere’nin en büyük inşaat tüccarı Travis Perkince Mayıs ayında çimento fiyatını mayısta yüzde 15 yükseltti ve enflasyon baskılarının süreceğine ilişkin uyarılarda bulundu.

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Sektörün yeşil dönüşüm ihtiyacı da var

Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 38’ini meydana getiren sektör, her hafta Paris şehri büyüklüğünde bina yapıyor. Sürdürülebilir Kalkınma İçin Dünya İş Konseyi tarafından yayınlanan bir raporun yazarlarından Arup İnşaat Mühendisliği Direktörü Chris Carrol, sektörün karbon emisyonları konusunda nerede olduğunu bilmediğine vurgu yaparak, “İnşaat sektörü net-sıfır karbon emisyonunun ne anlama geldiğine ilişkin daha net bir tanımlama yapmaya ihtiyacı var” diye konuştu.

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Türk inşaatçıların kaderi dış ilişkilere bağlı

Erdal Eren / Müteahhitler Birliği Başkanı

“Türk müteahhitlerin bu büyüyen pastadan yemesi için siyasi ilişkiler kritik öneme sahip. Bu süper döngüden fayda sağlayabilmemiz için dış ilişkilerin - özellikle de geleneksel pazarlarımızdaki ülkelerle ilişkilerimizin - düzelmesi çok önemli. Çünkü ilişkilerde sorun yaşamadığımız dönemlerde gidip rahatça işlerimizi yapabiliyorduk. Geleneksel pazarlarımız olan 3. ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerdeki gidişat ise siyasi ilişkilerimize bağlı. Ortadoğu’da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkelerle yaşanan siyasi kopmalar işlerimizi olumsuz etkilemişti. Şimdi ilişkileri ısıtma hamlelerinin bize de yansımasını umut ediyoruz. ABD’deki altyapı yatırımları küreselde sektöre hız kazandıracak. Avrupa Birliği’nde benzer şekilde altyapılar artık çok yaşlandığı için hemen hemen tüm üye ülkelerde altyapı yatırımları olacak. Tabii Türk müteahhitler olarak buralarda ne kadar aktif olabileceğiz, henüz bundan çok emin değiliz. Pandeminin seyahat özgürlüğünü kısıtlaması ve inşaat emtia ve malzemelerinin tedarik zincirlerinde yaşattığı sıkışmalar da normalleşmeyle kalktıkça demir, çelik ve çimento gibi malzemelerde maliyetler tekrar düşecektir.”

2020'de inşaat sektörünün cirosu 627 milyar TL!

İnşaat sektörü istihdam kaybını ortadan kaldırdı!


Geri Dön