26 / 04 / 2024

Adnan Polat’tan Macaristan’a 1 milyar Euro’luk yatırım!

Adnan Polat’tan Macaristan’a 1 milyar Euro’luk yatırım!

Adnan Polat, Macaristan'da 1 milyar Euro'yu aşkın gayrimenkul ve enerji yatırımı yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca aklında bölgedeki başka ülkeler ve yepyeni iş alanları var.



Forbes’ten Belce Örgü, derginin bu ayki sayısında “Gül Baba Açılımı” başlıklı haber kaleme aldı. İşte haberin detayları;

Adnan Polat, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye ilk ticari ziyaretini 1990’lı yılların başında yapmıştı. Hedefi, burada bir lojistik merkezi kurarak Macaristan üzerinden tüm Avrupa’ya ihracat gerçekleştirmekti. Fakat ziyaret bununla sınırlı kalmadı.
Hem Galatasaray’ın kuruluşunda hem Türk-Macar ilişkilerinde önemli bir yeri olan Gül Baba Türbesi’nin de koruyuculuğunu üstlendi.

1996’daki Türkiye-Macaristan futbol karşılaşması vesilesiyle Türkiye’ye gelen Macaristan Başbakanı Victor Orban ile tanışması ise Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı’nın bu ülkeyle olan bağını dostluk boyutuna taşıdı.

Bugün gelinen noktada Polat Holding ortaklığıyla kurulan ALX Hungary, Macaristan’a yatırımcı ve ihracatçı bulunması görevini üstlenen bir çeşit yatırım ajansı gibi çalışıyor. Polat Ofıs’in giriş katında ise Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu var. Aynı zamanda Türk-Macar İş Konseyi Başkanı olan Polat’ın görevini üstlenmesiyle iki ülke arasındaki iş hacmi 2,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2023 için belirlenen hedef ise Türk iş insanlarının Macaristan’daki yatırımını 5 milyar euro’ya çıkartmak ve iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 6 milyar euro’ya taşımak.

New York Long Island Üniversitesi İş İdaresi Bölümü’nden mezun 65 yaşındaki Polat’m Macaristan’daki hedefleri bununla sınırlı değil. Kendisi ilk yurtdışı yatırımını ülkenin başkenti Budapeşte’de gerçekleştirmek için düğmeye bastı. Geçen ay ülkedeki yerel seçimlerden sonra inşaatına başladıkları iki gayrimenkul projesi ve gelecek yıl haziran ayında hayata geçirecekleri yenilenebilir enerji yatırımı için 1 milyar euro’yu aşkın bütçe ayırmış durumda. Bu aynı zamanda bir Türk iş insanın Macaristan’da gerçekleştireceği en büyük yatırım olacak.

Gayrimenkul tarafında atacağı adımların ilki 40 bin metrekare büyüklüğünde, içinde 200 daire, bir otel ve dükkanlar zincirinin olduğu 60 milyon euro’luk “Düne Pearl” projesi. Adnan Polat, Düne Pearl’ü “Budapeşte’nin en işlek yerlerinden 13’üncü Bölge’deki ‘Little Manhattan’ diye de isimlendirilen Ujlipatvaros’ta, Tuna Nehri’nin kıyısında hayat bulacak” diye anlatıyor. Bir diğer gayrimenkul projesi toplamda 240 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşecek. 150 milyon euro’luk bu yatırım bin 300 dairelik konut, minik bir alışveriş meydanı ve dükkanlardan oluşuyor.

Adnan Polat’ın Macaristan’daki esas büyük yatırımı ise güneş enerjisi üzerine olacak. Haziranda yapımına başlayacakları 930 MW’lık güneş enerji santrali için Polat 800 milyon euro yatırım yapacaklarını söylüyor. İki yıl süren hazırlık çalışmalarının ardından projede nihayet sona yaklaşılmış. Victor Orhan’ın desteğinin yanı sıra Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında edindiği tecrübede ilerleme kaydetmelerinde yardımcı olmuş. Polat Holding’in şu anda Türkiye’de 750 MW’lık kurulu rüzgar enerjisi santrali bulunuyor.

Adnan Polat, Macaristan’da yatırımlarına devam edeceklerini söylüyor ama Doğu Avrupa ile Balkanlar da yakın markajında. Aynı zamanda inşaat ve enerji ağırlıklı ilerlese de, holdingin faaliyet alanları kapsamına girmeyen “bir veya iki farklı sektörde” proje kovalıyor. ‘Yeni açılımlar yapabiliriz” diyor.

Futbol Sevgisi

Adnan Polat 1992-1996 arasında Galatasaray Spor Klubü Başkan Yardımcılığı ve Futbol Komitesi Başkanlığı yaptı.

Polat Holding'den yurt dışı atağı!

Adnan Polat kimdir?


Geri Dön