25 / 04 / 2024

Afet bölgelerinde konut inşası için çalışmalar başladı!

Afet bölgelerinde konut inşası için çalışmalar başladı!

Son bir ay içerisinde meydana gelen sel ve yangın felaketleri nedeniyle birçok kentte sayısız konut kullanılmaz hale gelmişti. Hükümet bu bölgelerde inşa edilecek konutlar için düğmeye bastı. 



Yangın ve sel felaketinde hasarların giderilmesi 2 milyar TL bütçe ayrıldı.Sabah'tan Eda Işık'ın haberine göre; önceki gün gerçekleştirilen AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında yangın ve sel bölgelerinde gece gündüz çalışma yapan 7 bakan bilanço hakkında bilgi verdi. Yangınlarda Antalya'da bin 641, Muğla'da 270 ev ve ahır kullanılamaz duruma geldi. 

Afet bölgelerinde konut inşası için çalışmalar başladı!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapılan bilgilendirme ve değerlendirmenin ardında alınan kararlar hakkında açıklama yaptı. Bu kararlar dahilinde Erdoğan son dakika açıklamasında, üzücü haberlerin geldiği bölgeden artık geleceğe umutla bakılabilecek yeni bir hayat inşa edebilmek için çalışmaların başladığını belirtti. 

250 köy evi 600 ahır inşa edilecek

Köylerde konut ve ahır yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk olarak Antalya'ya 600 ahır ve 250 köy evinin inşası için 12 Ağustos'ta ihale gerçekleştirdi ve ihale sürecini bitirdi. İhale aşamasında olan 611 ahır ve bin 286 konut yer alıyor. Muğla için ise 120 ahır ve 110 köy evi inşası için çalışmalar başladı. Antalya ve Muğla'daki yangın felaketi için ayrılan bütçe 1 milyar 84 milyon TL oldu.

Afet bölgelerinde konut inşası için çalışmalar başladı!

Bozkurt'ta 410,Bartın ve Sinop'ta 922 konut inşa edilecek

Karadeniz'de meydana gelen sel felaketinde ise Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde 163 bina zarar gördü. Bu yapılarda 410 konut, 62 tane ticari dükkan, 16 kamu binası, 37 depo yer alıyordu. Sinop'ta 164 konut ve işyeri kullanılamaz duruma geldi. Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta toplam 181 işyeri, 163 ahır ya yıkıldı ya da zarara uğradı. Sel felaketinde yıkılan ve zarar gören evlerin yerine Kastamonu, Sinop ve Bartın'a toplam 922 konut ve 170 köy evi inşa edilecek.

Eylül'de çalışmalar hızlanacak

Bu konutlar için ihalelerin Eylül ortasına kadar tamamlanması bekleniyor.  Kastamonu Bozkurt Sanayi Sitesi'ne 73, Abana Sanayi Sitesi'ne 60, Sinop Ayancık Sitesi'ne 16, yine Sinop Uyum Sanayi Sitesi'ne ise 40 olmak üzere toplam 189 yeni işyeri inşa edilecek.Kastamonu, Sinop ve Bartın'a yapılacak ev, işyeri ve köy evlerinin maliyeti ise toplam 926 milyon 989 TL'yi bulacak. 

Başkan Erdoğan, dünkü AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yangın ve sel felaketleri sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek "Hükümetimiz döneminde orman varlığını 22.9 milyon hektara çıkardık. Allah'ın izniyle bu devlet ve millet güçlü ve biz bunu da başaracağız. Yanan evleri yeniden yapacak, tahrip olan ormanları yeniden ihya edeceğiz. Tarım ve hayvancılık zararlarını karşılayacağız. Bartın, Sinop, Kastamonu, Rize ve Artvin'deki sellerdeki zararın giderilmesi, tahrip olan alt yapının ayağa kaldırılması konusunda da gereken çalışmaları sürdürüyoruz. Tüm bu afetlerde devletimizin hem mücadele gücü hem de yeniden inşa kabiliyeti görülmekte.MKYK'da planlamamızı bölge bölge yaptık. Sel ve yangın bölgelerini de yeniden ziyaret edeceğim. Bu imtihandan yüz akıyla çıkacağız" dedi.

Afet bölgelerinde konut inşası için çalışmalar başladı!

300 dükkana hibe 

TOKİ ve Emlak Konut GYO A.Ş, selden en çok etkilenen Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde zarar gören yaklaşık 300 dükkânın dış cephe doğrama, dış cephe boya, iç cephe boya ve seramik işlerini ücretsiz olarak yapacak.

Sel felaketinin çözümü kentsel dönüşüm!


Geri Dön