25 / 04 / 2024

Afet riskini azaltacak planlar devreye alınmalı!

Afet riskini azaltacak planlar devreye alınmalı!

Deprem ülkesi olan Türkiye’de tam bir sene önce Elazığ depremi 41 vatandaşın ölümüne neden oldu. Prof. Dr. Sözbilir, 'Fay yasası' kapsamında yakın gelecekte kırılması beklenen faylar üzerinde belli değerlendirmelerin yapılması gerektiğini söyledi.



Elazığ’da geçen sene yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir sene geçti. Geçen sene bugün yaşanan felakette ihmal ve tedbirsizlik sebebiyle 41 kişi yaşamını yitirdi, bini aşkın kişi ise yaralandı.

BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığındaki heyetin 13 Ocak’ta yayımladığı ‘Elazığ İnceleme Raporu’nda verilen sözlerin tutulmadığı belirtildi.

Depremden bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 bin 417 deprem konutunun 2020’nin sonuna kadar hak sahiplerine teslim edeceğini açıklarken bir sene geçmesine rağmen sadece 8 bin konutun inşatı bitirildi. Bu konutlardan 3 bini hak sahiplerine teslim edilirken hâlâ binlerce kişi çadır kentte yaşıyor. 

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede bir senede meydana gelen artçı sayısının 6 bini geçtiğine dikkat çekti. Son bir yıl içinde ülkede önceki yıllara göre meydana gelen deprem sayısında artış olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sözbilir, şunları kaydetti: 

“Son bir senedir Fazla deprem aktivitesi oldu. Güneydeki dalma-batma zonu bir senedir deprem ürettiği için tüm Türkiye kabuğu bu fayın hareketine karşılık verecek şekilde kırılıyor. Doğu Anadolu Fayı, İç Anadolu fayı, ülkenin her yerindeki faylar belli bir şekilde aktivitesini ilerletmiş durumda. Özellikle Elazığ depreminden sonra 81 ilin tümünde doğal afet riskini azaltacak planların yapılması gereği ortaya çıktı.”

Afet riskini azaltacak planlar devreye alınmalı!

20 YERDE HER AN KIRILACAK FAY VAR

Prof. Dr. Sözbilir, ülkenin 20 yerinde her an deprem üretme olasılığı olan fay bulunduğuna dikkat çekerek, “Bunlara sismik boşluk diyoruz. Yeterli derecede gerilim birikmiş artık her an kırılabilecek fay parçaları. Kırılma zamanı gelmiş faylar var. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 2 farklı yer var. Biri en batıda Kumburgaz Segmenti, biri de Erzincan, Bingöl, Karlıova çevresini kapsayan Yedisu Segmenti. Kırılma zamanı geçmiş, her an deprem üretecek olan faylar” diye konuştu.

'Fay yasası' kapsamında yakın gelecekte kırılması beklenen faylar üzerinde belli değerlendirmelerin yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sözbilir sözlerini şöyle tamamladı:

“Elazığ ve  İzmir  depreminden sonra deprem master planları devreye girdi. Artık belediye başkanları bize gelip ‘ilimizin, ilçemizin deprem master planlarını yapmak istiyoruz’ demeye başladı”

Elazığ'da 1 yıl sonra 2 bin 517 konut teslim edildi!


Geri Dön