24 / 04 / 2024

Afyonkarahisar Bedesten Çarşısı restorasyonunda son durum ne?

Afyonkarahisar Bedesten Çarşısı restorasyonunda son durum ne?

Afyonkarahisar’da 116 yıllık geçmişi olan Tarihi Bedesten Çarşısı'nın restorasyon işini alan firmanın ortadan kaybolduğu, çalışmaların yarım kaldığı belirtildi.



Afyonkarahisar’da 116 yıllık geçmişi olan Tarihi Bedesten Çarşısı'nın restorasyon işini alan firmanın ortadan kaybolduğu, çalışmaların yarım kaldığı belirtildi.


1900'lü yıllarda Fransız mimara ve Ermeni bir ustaya yaptırılan bedesten, mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Bağlantı demirleri raylardan, camları İngiltere’den getirilmiş.


Afyonkarahisar Belediyesi'nin turizme kazandırılması için yaptığı restorasyon ihalesini alan firma önce çatı kısmında çalışma başlattı. Firma elemanları iki ayda çatının bir kısmını açarak çürüyen kereste, demir ve taşları temizledi. Ancak, 10 gün önce aniden ortadan kaybolan elemanların dışında firma yetkilisi de ortalıkta görünmedi.


Bedesten Çarşısını Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Levent Cantaş, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yapılan ihalenin ardından iki ay önce çalışmaların başladığını söyledi. On gün önce çalışmaları yürüten elemanların aniden ortadan kaybolduğunu belirten Cantaş, bastıran yağmurlarla birlikte ciddi ölçüde su alan pek çok dükkanda elektrik tesisatından çıkacak bir yangın endişesi taşıdıklarını kaydetti. Cantaş, restore çalışması başlayan tarihi Bedesten Çarşısı'nda önceliklerinin kış mevsimi başında çatının tamamlanması olduğunun kaydetti.


İşi alan firmanın Kütahya menşeli firma olduğunu öğrendiklerini ifade eden Cantaş, "Bizim şu anda Bedesten Çarşısı sakinleri olarak en ciddi problemimiz çatıdır. Eğer çatı olayı aşılırsa sonraki aşamalarda inşallah problem yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Yağmurun bastırması ile birlikte açık kalan ve 10 gündür hiçbir çalışma yapılmayan çatı ile ilgili acilen gerekenin yapılmasını bekliyoruz. Allah korusun bastıran yağmurlarla birlikte ciddi su alan pek çok dükkan da elektrik tesisatından çıkacak bir yangın endişesi ile karşı karşıyayız." dedi.


Cantaş, işin yapım aşaması sırasında denetimlerin gerek belediye, gerekse Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmasını istediklerini anlattı. Bedesten Çarşısı’nda 64 esnafın bulunduğunu ifade edilen Cantaş, esnaftan bir denetleme ekibi kurduklarını, yapılan işleri ustalar vasıtasıyla teknik olarak inceleyeceklerini belitti. 


“NE ZAMAN BİTİRİLECEĞİ BELLİ DEĞİL”


Tarihi eser restorasyon işinde işin bitim süresi ile ilgili net bir zaman dilimi verilemediğine değinen Cantaş, işin bitim sürecinden çok kış sezonunda çatının esnafı mağdur etmeden bitmesinin öncelikleri olduğunu kaydetti. Daha sonraki süreçlere çarşı esnafı olarak kendilerinin de el uzatacaklarını dile getiren Cantaş, “Mesela gece çalışması yapılması gerekiyorsa dükkanlarımızı iki saat erken kapatabileceğiz. Gerekirse iki saat geç açacağız. Belediyemizin bu tür tadilat çalışmalarını daha önce yaptığı için bizi yönlendirmelerini istiyorum. Başkaca hiçbir şey istemiyorum. Bu kontrol aşamasında olur yapım aşamasında olur.” diye konuştu.


50 yıldır Bedesten’de esnaflık yapan Kadir Öğüt, çarşının restore edilerek turizme kazandırılmasıyla şehrin ve çarşının ekonomik canlılığının da artacağını düşündüğünü dile getirdi. 


Bugün


Geri Dön