26 / 04 / 2024

Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi inşaatı hızla yükseliyor!

Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi inşaatı hızla yükseliyor!

Afyonkarahisar'da inşa edilen Modern Sanayi Sitesi inşaatı son hızıyla devam ediyor. Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, 382 adet dükkanın kaba inşaatını 2019 sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı. 



Afyonkarahisar'da küçük esnafın kendi işini yapmasına olanak sağlayacak Modern Sanayi Sitesi inşaatının çalışmaları devam ediyor. İnşaat kapsamında bulunan 382 adet dükkanın kaba inşaatı 2019 yılının sonuna kadar bitirilecek. Afyon Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sanayi sitesi Afyonkarahisar-Konya karayolu üzerinde inşa edilecek ve Modern Sanayi Sitesi, bir KOBİ Sanayi Sitesi olma özelliği taşıyacak. 

Sanayi sitesi tamamlandıktan sonra kentteki küçük esnafların işlerini kendi dükkanlarında yapmalarına olanak sağlayacak. Sanayi sitesi hakkında bilgi veren Kooperatif Başkanı Hakan Dilek, “Bir kepenk olsun esnafın olsun” düşüncesiyle çıktıkları yolda şu anki sanayi sitesinin kuruluşunu 2015 yılında yaptıklarını açıkladı. Dilek, “Bilindiği üzere Türkiye genelinde küçük sanayi siteleri 48 metre, 60 metre, yüksekliği 3.60'tan ibaret olan bir sanayi siteleri inşa edilmiş. Yapanlardan Allah razı olsun diyoruz ama biz buradan KOBİ sanayi sitesi içeriğinde eskilerin ülkenin bu kadar gelişeceğini düşünmediğini, düşünemediğini gördük. Bununla beraber yüksekliğinin 9 metre ve ilik girişinin de 5 metre yükseklikte bir sanayi yaptık. Bu küçük sanayimi derseniz, küçük sanayiye ihtimal bırakmıyor ve bu bir KOBİ Sanayi Sitesi. Bunun içerisinde tamirci, kaportacı, boyacı, mobilyacı gibi esnaflarımız olacaktır. Bunlar elbette küçük esnaftır” açıklamasında bulundu. 

382 dükkan inşa edilecek 

Dilek, sanayi sitesinin 200 bin metrekare araziye 382 adet dükkan olarak inşa edileceğini anlattı. Dilek, “Biz burada Milli Emlak tan yaklaşık 2017 yılında arsamızı 1 kilometre uzunluğunda 200 metre derinliğinde bir yer aldık. Konya yoluna cephe ve sıfır alanda. Burada imalatlara yer vermek istiyoruz. Sanayi denilince kalkınma demektir, küçük sanayilerin büyümesi demektir. Burada yaklaşık 200 bin metrekarelik arazide 382 adet dükkan inşa ediyoruz. Bunların etapları 100 metrekare, 200 bin metrekare, 300 ve 400 metrekare olarak inşa ediliyor. Burada en büyük emeği geçen Afyonkarahisar Belediyesi olmuştur. Bizim bu inşaatı arsa alımından bu güne kadar en büyük desteği Afyonkarahisar Belediyesinden almış bulunmaktayız. O dönemin Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın çok büyük emeği ve katkısı olmuştur” ifadelerini kullandı. 

Kaba inşaatı yıl sonuna kadar bitecek

Dilek, 382 dükkanın kaba inşaatını 2019 sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Dilek açıklamalarını şöyle sürdürdü:  “Buna da nasip olursa 2019 yılı sonuna kadar kaba inşaatını bitirmeyi hedefliyoruz. Tabi ülkemizde kriz var mı var. Bu kiriz bizden mi yoksa dış devletlerden mi kaynaklanıyor? Bunları iyi bilmek lazım. Biz şimdiye kadar kriz var diye inşaatımızı durdurmadık. Tabi demir arttı, dolar arttı bunlar bizim inşaat maliyetlerimizi arttırdı. Bu demek değildir ki aman inşaatı durduralım, dolar düşsün. Böyle bir beklentimiz de yok bununla ilgili devlet büyüklerimiz bunun çalışmalarını yapmaktadır. İnşaatımızda bu krizden dolayı mutlaka etkilendik ama aman aman inşaatımızı durduracak, ekonomide aman aman sıkıntı oluşturacak bir şey görmedik. Biz 22 blok yaptık. Temelde bin 500 liralık bir demir maliyetimiz oldu. Tabi biz buradan da bazı imalatları kendi bünyemizde ustalarımız aracılığıyla yapıyoruz. Ekonomiye can vermek istiyoruz” 

Bir dükkanın maliyeti 130 bin lirayı geçmeyecek

Dükkan tapularının hisseli olmadığını ve her esnafa kendi tapusunu vereceklerini açıklayan Dilek, konuşmasında şunları söyledi: “Burada en önemli özellik, sanayi sitelerinde kooperatif olduğu için tapular tek olup, hisseli oluyor ama biz burada bir insan kaç tane dükkan aldıysa o kadar tapu veriyoruz. Yani eğer biri 4 tane dükkan aldıysa, 4 tane tapusu var. Bunlar kredi çekmek istediği zaman ihtiyacının fazlasını ipotek vermek zorunda kalıyor. Vatandaş ödeyemediği zaman mağdur oluyor, ihtiyacı kadar tapusunu ipoteğe koyup kullansın. Birebir tapu veriyoruz. Nasip olursa da Ağustos'un sonuna kadar, Afyon'da Zafer Haftası var. o günde de yetiştire bilirsek kura çekmeyle de insanların yerlerini belirlemek istiyoruz. Yaklaşık maliyetimiz biz yola çıkarken bir dükkan için 110 bin ile 130 bin demiştik. Yani bu ekonomik krizi göz önünde bulundurduk. Şu anda 109 bine düşmez 130 bini geçmez diye vatandaşımıza söyledik. Tavan fiyatımızı da 130 bin olarak belirledik. Bununla ilgili insanlar öz sermayesiyle ilk katılımdan 12 bin 500 lira vererek bu seviyeye getirdi. Biz önümüzdeki günlerde de Genel Kongre yaparak Mali Kongremizde bunları insanlara anlatacağız.”

 

 


Geri Dön