26 / 04 / 2024

Afyonkarahisar SS Modern Küçük Sanayi Sitesi esnafa çare olacak!

Afyonkarahisar SS Modern Küçük Sanayi Sitesi esnafa çare olacak!

Afyonkarahisar’da yapımı devam eden SS Modern Küçük Sanayi Sitesi esnafa çare olacak. Site Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Dilek, projenin belediye tarafından onaylandığını söylüyor...



S.S Modem Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Dilek, esnafın dükkan sahibi olması amacıyla inşa edilen proje hakkında bilgi verdi. Dilek, projenin 2014 yılında gerçekleşen Madeni Sanatkarlar Odası seçiminde oda başkam M. Emin Birliktir’in seçim vaadi ile gündeme geldiğini hatırlattı. 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, “Bir kepenk olsun esnafın olsun” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Dilek, “Bilindiği üzere l.sanayi sitesinin kullanım amaçları, esnafın kendini geliştirme yeterliliği olmadığından dolayı bir alt yapı oluşturduk. Milli Emlak tan cephesi yaklaşık 1 kilometre, derinliği 200 metre olan doğrudan satışla modern Küçük Sanayi Sitesi’nin Konya yolu üzerindeki yerini satın aldık. Yaklaşık 200 bin metrekare alanla ilk etapta 380 kadar dükkan inşaatımız var. Bununla birlikte ilk etapta ihalesini yapmış olduğumuz 160 dükkanımız bitmek üzere. Bu dükkanların alt yapıları da belediye başkanımız Burhanettin Çoban sayesinde tamamlandı. Bu vesile ile sayın belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Beraberinde yine başkammızm 8-10 milyon TL civarında yer altı yatırımı anlamında desteği olmuştur” dedi.


İNŞAATI DEVAM EDİYOR

SS Modern Küçük Sanayi Sitesi’nin inşaatının hızlı ilerlemesi için iki firmayla ihale edildiğini belirten Hakan Dilek, işletmenin 9 metre yüksekliğinde cephesi 8 metre derinliği 12.5 metre olan kapalı alanı 100 metre kare olduğunu söyledi. Ön bölümde 76 metrekarelik park alanı olduğunu aktaran Dilek, “Önündeki park alanı ile toplam 176 metrekarelik alan vermeyi planladık. Yollarda bazı yerler 15 metre bazı yerler 12 metre genişlikte olurken giriş anayolun ise 25 metre yollardan ibaret sanayi inşa etmeyi planladık” dedi.

BÖLGE GELİŞİME VE DEĞİŞİME AÇIK

İnşaatı 2019 sonuna kadar tamamlamak niyetinde olduklarını dile getiren Hakan Dilek, ekonomik maliyetlerin arttığını hatırlattı. Esnaf ve sanatkarların güçlükle kendi nafakasından arttırdığı para ile ödeme vadesini bozmadan taksitlerini yatırmakta olup bizde kredi çekmeden inşaatı tamamlamayı planlamaktayız” diye konuştu. Ayrıca bölge genelinde milli eğitim müdürlüğü tarafından hazine arazisi olarak 33 dönümlük bir alanı mesleki yönde kolej, çıraklık okulu ve teknik lise yapmayı planladıklarını bildirdi.

"ESNAFIMIZIN BUNA İHTİYACI VAR"

SS Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi 200 bin metrekare arsa içerisinde sıcak su ruhsatı aldıklarını ve bunu direkt kooperatif adına tahsis ettirdiklerini dile getiren Dilek, şöyle konuştu:

Yaklaşık 1638 hektarlık alanda sıcak su arama çalışmaları için ruhsatımız hazır. İleriki dönemde araştırmalardan olumlu sonuç çıkarsa sıcak suyu ısıtma, dükkanlarda sıcak su kullanımı ve esnafın yararlanabileceği bir hamam yapmayı planlıyoruz.” Mevcut sanayi siteleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Dilek, şöyle devam etti: “Bundan önce dönem şartlarına göre sanayi sitelerini yapan kişilerden Allah razı olsun ama esnafımızın kendisini geliştirmesi çok önemli. Teknoloji gelişti, bununla beraber iyi yatırımların, iyi ustaların yetişebilmesi için iyi ve kaliteli yerlere ihtiyaç var. Türkiye genelinde gümrük ve ticaret bakanlığının şehir merkezlerinde kalan 10 il 11 sanayi sitesinin kaldırılması konusunda Afyonkarahisar pilot bölge konumunda. Şehir içerisindeki sanayi siteleri Türkiye genelinde amacını ve miladını doldurmuş durumda. Çağa ayak uyduran, esnafın mal sahibi olabileceği bir projeyi hayata geçiriyoruz. İnsanlarımız bundan tereddüt etmesin. Burada yatırım yapacak kişilerin bu tür sanayilerde yatırımlarını değerlendirmesi ülke kalkınmasına da destek olması gerektiğini düşünüyorum.”

Site Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Dilek
“Bir kepenk olsun, benim olsun"

"Bir kepenk olsun, benim olsun” sloganıyla küçük sanayi esnafını işyeri sahibi yapmak için yola çıktık. Akabinde 2015 yılında Sınırlı Sorumlu Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi adıyla kuruluşunu tamamladık. Bilindiği üzere küçük esnaf ve zanaatkarın çalışmış olduğu iş yerleri, genelde 1960'lı yıllarda kurulmuş olan gerek kooperatifler gerek sanayi bakanlığının yaptığı, o dönemin teknolojisine göre en üst düzeyde yapılmış 20,30,48 m2 şeklinde atölyelerdi. Bu atölyeler ülke ekonomisinin de can damarı konumundaydı. Bizlerinde bu konumlara gelmemizin tek destekçisi o dönemin ustalarıdır. Şimdi j ise tek gayemizin günün koşullarına, gelişen teknolojiye yenik düşmemek. Gerçekleştireceğimiz projeyi Afyonkarahisar Belediyesi'ne onaylattık."

 


Geri Dön