29 / 03 / 2024

Ağaoğlu 1453'e durdurma kararı!

Ağaoğlu 1453'e durdurma kararı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucunda Danıştay Altıncı Daire`nin aldığı kararla Ağaoğlu 1453'e durdurma kararı verildi.



TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklama şöyle;


MASLAK 1453 OLARAK BİLİNEN KENT SUÇU PROJESİNDE YÜRÜTME DURDURULDU


Odamızın açtığı dava sonucu kamuoyunda Maslak 1453 olarak bilinen inşaat projesinin yasal dayanağı olan ve 16.09.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca onaylanan Şişli İlçesi Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Revizyon Nazım ve Uygulama İmar Planları`nın yürütmesi Danıştay Altıncı Daire`nin aldığı 26.03.2014 ve 2012/4412 sayılı kararla durdurulmuştur. 


Daha önce  TOKİ  tarafından hazırlanarak onaylanan 11.08.2010 tasdik tarihli "İstanbul İli, Şişli İlçesi, Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları" ile son derece ayrıcalıklı imar hakları getirilerek kamu yararı ve şehircilik ilkelerine aykırı bir biçimde bölge yapılaşmaya açılmıştı. Odamız tarafından dava konusu edilen bu planlara yönelik, yargılama sürecinde haklılığımızı bilimsel bir şekilde ortaya koyan bilirkişi raporları ve görüşleri mahkemeye sunulmuş iken planlarda yapılan çok küçük değişiklikler ile bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 16.09.2011 tarihli Olur`u kapsamında söz konusu planlar tekrar yürürlüğe sokuldu. Planlara yönelik denetleme ve yargılama sürecini adeta atlatabilmek amacıyla yapılan bu uygulamaya karşı yine Odamız tarafından dava açılarak; bilimden, kamu yararından ve doğadan yana mücadelemiz kararlılıkla sürdürülmekteydi. Tarafımıza 02.04.2014 tarihinde tebliğ edilen Danıştay Altıncı Daire`nin aldığı kararla Maslak 1453 projesine ait dava konusu planların yürütmesi durdurulmuş bulunmaktadır. Açık bir kent suçu olan proje kapsamında yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, inşaat ruhsatının ise iptal edilmesi gerekmektedir. 


Kamunun sunduğu imkanlar ile zenginleşme fırsatlarını çok iyi değerlendiren, yeri geldiği zaman kentlerimizi ve doğal değerlerimizi korumak amacıyla mücadelelerini sürdüren meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının "kapatılması" gerektiğinden bahsedecek kadar cüretkarlaşabilen, geçmiş dönemlerde depreme dayanıksız konutlar inşa ettiğini açıkça itiraf eden bir firma sahibinin devletin kurumlarıyla işbirliği yaparak işlediği tüm bu suçların üzerine, benzerleri gibi kararlılıkla gideceğimizin bilinmesini isteriz.


Kamuya ait olan değerlerin, alanların birer birer çeşitli sermaye gruplarına verilmesinde olduğu gibi kamuoyunu yanıltarak yapılmak istenen tüm bu projelerde Şehir Plancıları Odası olarak, tüm halkımızla birlikte kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.


Saygılarımızla,


TMMOB Şehir Plancıları Odası

İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu


Emlak Konut: Ağaoğlu Maslak 1453 durdurulmadı!



Geri Dön