28 / 03 / 2024

Ağrı Murat Nehri taşınca tarım arazileri sular altında kaldı!

Ağrı Murat Nehri taşınca tarım arazileri sular altında kaldı!

Nehir taşınca tarım arazileri sular altında kaldı. Murat Nehri'nin su seviyesi yükselince Ağrı' nın Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri ile kent merkezindeki tarım arazileri zarar gördü.



Murat Nehri'nin su seviyesi yükselince Ağrı'nın Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri ile kent merkezindeki tarım arazileri sular altında kaldı.


Eriyen kar ve yağmur suları nedeniyle nehrin su seviye yükselince binlerce dönüm tarım arazisi zarar gördü.


Taşlıçay Ziraat Odası Başkanı Fesih Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl aynı sorunu yaşadıklarını ve bu soruna çözüm bulunması gerektiğini söyledi.


Murat Nehri'nden bugüne kadar amacına uygun faydalanamadıklarını belirten Kaya, şöyle devam etti:


"Binlerce dönüm tarım arazisi su seviyesinin yükselmesi nedeniyle kullanılamaz hale geliyor. Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri ile kent merkezi sınırlarındaki araziler su taşkını sonrası zarar gördü. Nehrin suları çok nadir sulama işlerinde kullanılsa da çiftçiye fayda vermek yerine aksine zarar getiriyor. Bahar aylarında coşan nehir, etrafındaki gerek tarla gerekse meraları resmen kullanılamaz hale getiriyor. Sular altında kalan alanlar daha sonra suyun çekilmesiyle bataklığa dönüşüyor, bazı yerlerde ise kum yatağı oluyor. Sadece tarım arazileri değil, nehrin kıyısına yakın ev ve ahırlarda aynı risk altında."


Taşlıçay ilçesinde tarımla uğraşan Hakan Demir (32) ise Murat Nehri'nin geçtiği bazı bölmelerde yapılan setlerin taşkınları önlemeye yeterli olmadığını dile getirdi.


AA


Geri Dön