25 / 04 / 2024

Ahmet Çiçek: Depreme dayanıklı yapılaşma sağlanmalı!

Ahmet Çiçek: Depreme dayanıklı yapılaşma sağlanmalı!

Ahmet Çiçek: "Yapı stokları gözden geçirilmeli. Depreme dayanıklı yapılaşma sağlanmalı, acil yardım ve kurtarma birimleri oluşturulmalı, afetlere karşı hazırlıklı olmak için eğitim ve tatbikatlar yapılmalı" dedi




Kent Konseyi Afetler ve Kriz Çalışma Grubu, kentin depremde oluşacak afet riskini en aza indirmek amacıyla 12 maddelik bir öneri hazırladı. Grup Başkanı Ahmet Çiçek, düzenlediği toplantıda Antalya bölgesinin deprem tehdidi altında olduğunu söyledi. Antalya'nın tarihi boyunca yaşanan depremlere ait izleri taşıdığına dikkati çeken Çiçek, "Deprem kapımızda diyoruz. Burada esas önemli olan depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuzdur" diye konuştu. 

Afet yönetiminin, zarar ve risk azaltma, hazırlık, müdahale ile iyileştirme evrelerinden oluştuğunu anlatan Çiçek, kent imar planının yenilenmesi, imar planına önerileri Antalya Kent Konseyi Afetler ve Kriz Çalışma Grubu, Başkanı Ahmet Çiçek, Antalya bölgesinin deprem tehdidi altında olduğunu söyledi afet verilerinin işlenmesi, deprem, zemin yapı alanları ve kentleşme ilişkilerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 




ÖNERİLERİ SIRALADI 


Mikro bölgeleme haritalarının hazırlanarak, afetlerin etkilerini azaltacak fiziksel plan kararlarına, yeni yerleşim yerlerine veri sağlayacak düzenlemeler yapılması gerektiğini anlatan Çiçek, yerel yönetimlere şu önerilerde bulundu: "Yapı stokları gözden geçirilmeli. Depreme dayanıklı yapılaşma sağlanmalı, acil yardım ve kurtarma birimleri oluşturulmalı, afetlere karşı hazırlıklı olmak için eğitim ve tatbikatlar yapılmalı, erken uyarı sistemi kurulmalı, yeşil ve açık spor alanları yapılmalı, dere ve çayların taşkın sahasında kalan kısımlarında yapılaşma engellenmelidir. " 


HURMA VE YAMANSAZ 


Antalya'da Hurma ve Lara Yamansaz bölgesinin zemininin sıkıntılı olduğunu dile getiren Çiçek, buralardaki yapıların sıkı bir denetimden geçirilmesi gerektiğini işaret etti. 

Çiçek, Antalya'da dünyada ilk olacak olan doğal afet kültür parkı ve doğal afet müzesinin inşa edilmesi gerektiğini belirterek, bu müze ile vatandaşların olası bir afet anında yapılması gerekenler hakkında tecrübe kazanacağını sözlerine ekledi. 


Sabah Akdeniz


Geri Dön