19 / 04 / 2024

Ahmet Ercan: İzmir kırığı 7 ve 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretecek!

Ahmet Ercan: İzmir kırığı 7 ve 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretecek!

Deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir Kırığı'nın mutlaka 7 ve 7.3 büyüklüğünde bir deprem üreteceğini vurguladı.



Deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de yaşanan ve 115 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrasında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yeni Asır'dan Erhan Gülenç'in haberine göre; bu depremin şehrin içinden geçen  İzmir  Kırığı üzerinde olması durumunda şu an yıkımların olduğu Bayraklı ve Özkanlar bölgesinin tamamen yok olacağını belirten Prof. Dr. Ercan, ölüm sayısının da binleri, onbinleri bulabileceğini dile getirdi.

KENTSEL DEĞİL YAPISAL

İzmir Kırığı'nın mutlaka 7 ve 7.3 büyüklüğünde bir deprem üreteceğine dikkat çeken Ercan, "Eğer deprem İzmir Kırığı'nda olsaydı, benzer bir şekilde Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli, Menemen, İnciraltı, Konak, Basmane, Karabağlar ve Alsancak'ta da şu anda ölümlerden göçüklerden bahsediyorduk. İzmir Kırığı gelecekte gerginliğini boşaltacaktır. Buraların acilen ele alınıp kentsel dönüşümden geçirilmesi gerekiyor. İzmir'de zaten kentsel dönüşüm yapılmıyor, yapısal dönüşüm yapılıyor" diye konuştu. Prof. Dr. Ercan, "Son deprem İzmir Kırığı'nda bir depremi tetiklemiş olabilir mi?" sorusunu ise, "Hayır olamaz. Çünkü işleyişleri birbirlerinden farklı" diyerek yanıtladı. 

BOKSÖR YORGUNLUĞU

Depremde yıkımların olduğu Bayraklı bölgesinde yıkılmayan ve dışarıdan bakıldığında sağlam duran binaların da depremde aslında hasar gördüğünü dile getiren Ercan, şunları kaydetti: 

"Bu binaların taşıyıcıları içinde çok küçük çatlakçıklar var. Bu çatlakçıklar sıvanın arkasında ve gözle görülmez. Şimdi bu binalarda eğer yapı jeofiziği çalışmaları yapılırsa, ben yüzde 100 eminim ki, beton niteliği C30 olması gerekiyor ise, onlarınki C22 ya da C26 çıkacaktır. Yani o binaların beton niteliği, taşıma niteliği şu anda düştü. Aynı zamanda bu betonla donatı yapışması dediğimiz olay o binalarda şu anda yok. Kavrama olayı yok şu an. Bu gelecek bir depremde yapıları çok zor durumda bırakır. Bayraklı'da bu depremin ardından ayakta kalan yapılar 9. raunttan çıkmış bir boksör yorgunluğundadır. Şimdi 'Bir şey olmamış' diye tutulurlarsa İzmir Kırığı'nda gelecekte beklediğimiz deprem meydana geldiğinde bu yapıların göçtüğünü göreceğiz."

'DEMEK Kİ TEK NEDEN KIRIK GEÇMESİ DEGİL'

Depremin, yakın olduğu Sisam'da bir iki duvar yıkarken 70-80 kilometre uzaktaki Türkiye'nin 3. büyük şehri İzmir'de böyle bir hasara sebep olmasının düşündürücü olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu İzmir ve Türkiye'nin ayıbıdır. Bayraklı'nın altından herhangi bir kırık geçmemesine rağmen, bu bölgedeki yapılar göçtü. Demek ki, depremde yıkılma nedeni sadece altından kırık geçmesi değilmiş" şeklinde konuştu. 

Hasan Sözbilir'den İzmir depremi açıklaması!


Geri Dön