23 / 04 / 2024

Aidatlarda gecikme tazminatı!

Aidatlarda gecikme tazminatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Aidatlarda geçikme tazminatı" konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in Emlakkulisi.com okurları için yazdığı yazı...



Genel gider paylarının veya bu giderlerin yapılabilmesi için toplanacak olan avansların zamanında ödenmemesi halinde, ödemede gecikilen günler için aylık %5 oranında gecikme tazminatı da ayrıca ödenir.

Burada sözü edilen gecikme tazminatı faiz özelliğinde olmayıp bir tür cezadır. Bu sebeple zamanında ödenmemiş olan genel gider payı veya avansı için gecikme tazminatının yanında faiz yürütülebilir.

Asıl borç ödenmekle birlikte gecikme tazminatının ödenmemesi durumunda, gecikme tazminatı tek başına takip veya dava konusu edilebilir ve bu durumda gecikme tazminatına da icra inkar tazminatı ve faiz yürütülebilir. Ancak tek başına takip veya dava konusu edilen gecikme tazminatı için ayrıca gecikme tazminatı uygulanması veya asıl alacakla birlikte talep edilmiş olan gecikme tazminatını da kapsar biçimde icra inkar tazminatına hükmedilmesi mümkün değildir.


Aylık % 5 olan gecikme tazminatı oranının değiştirilmesi tüm kat maliklerinin oybirliğiyle alacakları kararı gerektirip, bu değişikliğin sonradan bağımsız bölüm maliki olacak kişileri de bağlaması bu hususta yönetim planında gerekli değişikliğin yapılması ile mümkündür.

Bununla birlikte, gecikme tazminatı oranını değiştiren bir kat malikleri kurulu kararı da iptal edilinceye kadar  geçerli olarak uygulanacaktır. Ancak yasadaki % 5 üzerinde bir oran belirleyen kat malikleri kurulu kararı yalnızca o karara olumlu oy ile katılmış olan kat maliklerini bağlayacaktır.

www.konutsitesiyonetimi.com   

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 

Sitelerde arşiv yönetimi nasıl yapılmalı?


Geri Dön