29 / 03 / 2024

Akademisyenler Elazığ depremini yerinde inceledi!

Akademisyenler Elazığ depremini yerinde inceledi!

Erzurum Teknik Üniversitesi akememisyenleri, Elazığ Sivrice'de 6,8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından bölgede incelemelerde bulundu...



Erzurum Teknik Üniversitesi, 24 Ocak'ta Elazğ'da meydana gelen depremin ardından, saha çalışmaları yapmaları ve elde edilecek bilgilerin mühendislik fakültesi öğrencilerine aktarılması için bölgede incelemelerde bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; depremin merkez üssüne giderek sarsıntıdan en çok etkilenen yerleşim yerlerinde incelemelerde bulanan akademisyenler, depremin şiddeti ve zararları üzerine çalışma yaptı.

Akademisyenlerin saha çalışmalarından elde ettikleri verileri mühendislik fakültesi öğrencilerine aktarılması için ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu'nda "Sivrice-Elazığ Depremi" konulu konferans düzenlendi.

Konferansta akademisyenler, elde ettikleri bilgileri görseller eşliğinde çok sayıda mühendislik fakültesi öğrencisiyle anlattı.

ETÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Okuyucu, Elazığ depreminin yer ivmesi verileri elde edilemediğinden, mühendislik açısından yapısal değerlendirme yapmalarının zor olduğunu belirtti.

Depremin gerçekleştiği bölgenin depremselliğinin yüksek olduğunu ifade eden Okuyucu, "Bu bölgede sık sık deprem olmuştur. 1900'dan itibaren 300'e yakım deprem yaşanmış ve 6,8'lik deprem, belirlenen depremlerin en büyüğüdür." dedi.

Akademisyenler Elazığ depremini yerinde inceledi!

Neden olduğu hasar, yıkım ve insanlara hissettirdiklerinin, depremin şiddetinin ölçüsü olduğunu ve bu doğrultuda çalışma yaptıklarını belirten Okuyucu, açıklamalarına şöyle devam etti:

Akademisyenler Elazığ depremini yerinde inceledi!

"Kırsaldaki şiddet üzerine çalışma yapıldı. Bu çalışma fay hattının üzerindeki yerleşim yerlerinde yapıldı. Evlerinde ufak bir çatlak görüp de evlerinden kaçan insanları gördük ama biz bir mühendis olarak baktığımızda hiçbir problem yoktu ve eve rahatlıkla girilebilirdi. Bu bize depremin şiddetini gösteriyordu. Baktığımızda kimi yerleşim yerlerinde toplu yıkım varken kimi yerlerde ise hiçbir hasar olmamıştı. Bunun yanında betonarme yapılarda hasar görülmedi. Kırsal alanlarda çok büyük hasarlar vardı ve neredeyse yığma kerpiç yapıların hiçbiri ayakta değildi. Buradan şu görüldü: Esas yıkıcı olan deprem değil, yığma işçiliğidir."

Elazığ'ın tarihindeki en büyük kentsel dönüşüm projesi başlayacak!

 


Geri Dön