19 / 04 / 2024

Akçakoca'da tarihi evler restore edilecek!

Akçakoca'da tarihi evler restore edilecek!

Batı Karadeniz'in önemli turizm bölgelerinden Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki 150 yıllık evler, İI Kültür ve Turizm Müdürlüğünce restore edilerek turizme kazandırılacak.



İI Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Akçakoca'nın turizm alanında çok yönlü olduğunu belirterek, "Akçakoca'da deniz turizminin yanında kültür turizmine de ağırlık vermek için ilçenin eski yerleşim yerlerindeki tarihi evleri restore ederek turizme kazandırma hedefindeyiz" dedi. Yukarı Mahalle'deki sit alanında 150 tarihi ev bulunduğunu, 8'inin restorasyon çalışmalarının tamamlandığını, 19'unun proje aşamasında olduğuna dikkati çeken Budak, "Sivil mimari örneği bu evlerimizin hepsinin restoresini zamanla yapacağız. Tescilli evlerin sahipleri müdürlüğümüze başvurdukları takdirde kendilerine bakanlığımızın imkanlarını sunuyoruz" ifadesini kullandı. 



BAKANLIKTAN HİBE 

Budak, "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu" kapsamında tescilli evlerin restorasyonunda bakanlığın hibe desteği verdiğini anlattı. İlçedeki restorasyon çalışmaları devam ettiği sırada kentin tanıtılması için kampanyalar düzenledikleri bilgisini veren Budak, şunları söyledi: "Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle kenti gündeme getirerek tanıtım ayağını başlattık. Turizm haftasında, 25-26 Nisanda da yerel halkla sürekli açık olacak halk pazarı yapılacak. Amacımız, kültür varlıklarının istihdama kazandırılıp, kültür evlerinin, dokularının yaşatılmasıdır. Tarihi evler restore edildikten sonra pansiyonculuğa, konak turizmine ve sivil mimariye hizmet edecektir."



Günboyu


Geri Dön