24 / 04 / 2024

Akdamar Adası, güneş enerjisiyle aydınlanacak

Akdamar Adası, güneş enerjisiyle aydınlanacak

Türkiye'nin Antalya'dan sonra en fazla güneş alan şehri Van'ın bu doğal kaynaktan yararlanması için düğmeye basıldı



Vali Münir Karaloğlu'nun talimatı üzerine güneş enerjisi sisteminin ilk olarak tarihî Akdamar Ermeni Kilisesi'ne ev sahipliği yapan Akdamar Adası'na kurulması kararlaştırıldı. Proje ile Van Gölü üzerinde bulunan ada ile Anıt Kilise Müzesi geceleri güneş enerjisinden elde edilecek elektrikle aydınlatılacak. 2010 turizm sezonuna yetişmesi hedeflenen çalışmayla ada, akşamları da ziyarete açık olacak.

Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Akdamar Adası ve kilisesinin Van'ın en önemli tarihî ve turistik değerlerinden biri olduğunu belirterek, daha çok ziyaretçi gelmesini sağlamak için adayı güneş enerjisi sistemi ile aydınlatmayı düşündüklerini söyledi. Projeyle 3 bin 700 metrekarelik bir alanın hepsini güneş enerjisiyle ışıklandıracaklarını ifade eden Taştan, "Bakanlık yazımıza olur vererek, Diyarbakır Tarihî ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne gönderdi. Uzmanlar 15 gün içinde gelip rölövesini çizdikten ve keşif yaptıktan sonra ihale işlemi gerçekleştirilecek. 2010 turizm sezonuna yetiştirmeyi hedeflediğimiz proje, Türkiye genelindeki tarihî ve turistik değerlerin güneş enerjisi kullanılarak ışıklandırılması adına bir ilk olacak." dedi. Adaya kurulacak sistem 30 yıl kullanılabilecek. 150-200 bin TL arasındaki maliyetin, adadaki 2 veya 3 yıllık elektrik harcamalarına eşdeğer olduğu belirtildi.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Akdamar Adası güneş enerjisiyle aydınlatılacak 

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası ve Anıt Müzesi, güneş enerjisi sistemiyle aydınlatılacak.

Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında inşa ettirilen Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan restorasyon çalışmasının ardından 2007 yılında Anıt Müze olarak turizme kazandırıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Zeki Taştan, kentin en önemli turistik değerlerinden biri olan ve restorasyon çalışmasının ardından her yıl çok sayıda turisti ağırlayan Akdamar Adası ve Anıt Müzesi'ne daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlamak amacıyla yeni bir proje hazırladıklarını söyledi. 3 bin 700 metrekarelik alana sahip adayı ışığa boğacak ve önümüzdeki turizm sezonuna yetiştirilecek güneş enerjisi sistemi, 200 bin TL'ye mal olacak ve 30 yıl boyunca kullanılabilecek.
Star


Geri Dön