19 / 04 / 2024

Akdaş Beton Kalıp geleceğin sistemlerini uyguluyor!

Akdaş Beton Kalıp geleceğin sistemlerini uyguluyor!

Yarının üretimini bugünden yapmak için 23 yıllık birikim ve tecrübesini kullanan Akdaş Beton Kalıp, ARGE çalışmaları ile geleceğin sistemlerini bugünkü üretimlerine uygulamaya çalışıyor. Akdaş Beton Kalıpları, ülke ekonomisine destek veriyor.



10 TONLUK KALIP İÇİN 20 TON HURDAYA GİTTİ


İnşaat kalıp sektöründe 23 yıllık tecrübesi ile hizmet veren ve her geçen yıl daha da büyüyerek sektörde önemli bir konuma sahip olan Akdaş Beton Kalıp Şirketi, üretiminde önceliğini belirlediği kalite ve güveni müşterilerine sunarak markasını bu iki değer ile özdeşleştiriyor. Akdaş Beton Kalıp Şirketi, aile şirketi olarak faaliyet göstermekte olup Yönetim Kurulu Ramazan Akdaş ve Mehmet Akdaş tarafından oluşuyor. Yönetim Kurulunda görev dağılımı bir kurumsallaşma örneği sergileme adına işin teknik kısmını bir yönetici üstlenirken işin idari ve temsil kısmını diğer yönetici üstlenmektedir. Bu oluşum ise şehir de ortaklık kültüründeki meydana gelen olumsuz anlayış ve algılamayı bertaraf etme adına pozitif manada bir katkı sağlamaktadır. 


Bu katkıyı şöyle açıklayan Ramazan Akdaş, "Ortağımın STK'larda siyasette ve spor da harcadığı zamanın şirketimize tecrübe olarak döneceğinin bilincindeyim. Şirket içerisinde oluşturulan birimler de yetki ve sorumluluk anlayışı tüm birim sorumlularınca benimsenmiş olup tam bir ekip ruhu ile hareket edilmekte, bireysel başarılar ön planda olmayıp kümülatif başarı için bireysel başarının araç olduğu bilinmektedir. Bu manada şirket bünyesinde üretim, satış, satın alma, muhasebe-finans, proje, bilgi işlem, kurumsal iletişim ve dış ticaret birimleri oluşturularak şirket misyon ve vizyonunu gerçekleştirme adına gayret gösterilmektedir" dedi. Kuşaktan kuşağa süregelen tecrübe ve deneyimi bünyesinde koruyan ve üretime 60 metrekarelik alanda başlayıp, bugün ise 2,500 metrekarelik alanda 50 personeli ile hizmet veren Akdaş Beton Kalıp, sektöründe ilk ve önde gelen firma olarak da farkındalığını koruyor. Temelleri 1991 yılında atılan Akdaş Beton Kalıp Şirketi. Ramazan Akdaş tarafından kurulmuş sonradan Mehmet Akdaş'ın ortaklığı ile aile şirketi hüviyetine bürünmüştür. Ancak bu kuruluşun hikayesi 1986 yılına dayanıyor. Sektöre girişinin çok ilginç olduğunu söyleyen Ramazan Akdaş, şirketin dününü bugününü ve yarınını tüm içtenliği ile anlattı. 


DEMİR DOĞRAMA KALFASI OLARAK ÇALIŞTIM 


İlkokul mezunu olduğunu söyleyen ve 1986 yılına kadar demir doğrama kalfası olarak çalıştığını ifade eden Akdaş firmanın macerasını şöyle açıklıyor: "1986 yılına kadar demir doğrama kalfası olarak çalıştım. Ta ki bir müşterimizin kalıp talebi olana kadar. Bu istek aynı zamanda bizim maceramızın başlangıcı oldu. Müşterimizin isteği 10 tonluk bir inşaat kalıbı oldu. O dönem 30 tonluk bir hammadde ile işe giriştik. 


10 tonluk kalıp için 20 ton hammaddeyi hurdaya çıkardık. Ancak özverimiz ve sabrımızla ortaya da çok güzel bir kalıp çıkmış oldu. Bu döneme kadar biz inşaat kalıplarını kavak ağacından ibaret sanıyorduk. 


Ancak metal saç inşaat kalıpları deneme yanılma uygulamalarımızla ortaya çıktı. 

Böylelikle doğaya da önemli bir katkımız olmuş oldu. Artık kalıp için kesilen kavak ağaçlarının yerine metal kalıplar uygulamalarda kullanılır oldu. 


Ancak burada en önemli konu ustamın bana verdiği nasihattir. Tecrübe ve birikimin en başında bu nasihat gelir. Bu nasihat hala kulaklarımda çınlar ve bu nasihatle bugünlere kadar geldim. Bu nasihat: "Herkesin yaptığını yaparsan sıradan olursun" şeklinde. Onun için hep farklı şeyler yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Yaptığımız işe hep kendimizden yenilikler katıyoruz. Bu düstûrla 1986 dan itibaren girdiğimiz sektörde 1991 yılına kadar devam ettik. Bu yıldan sonra imal ettiğimiz kalıpların uygulamasını da biz yapmaya başladık. Aynı zamanda Demirciler sanayinde demir doğrama olarak işyerimizi açtık. Arz talep neticesinde beton kalıpları, bahçe, duvar, balkon kalıpları ile estetik özelliği bulunan kalıplar üretmeye başladık. Böylelikle işin en zor kısmına girmiş olduk. 2013 yılına kadar zor işler yaptık. Şirketimizin üretim kısmında tecrübe ve birikimimizi hedeflediğimiz noktaya getirdikten sonra daha büyük projelere kalıplar üretmeye başladık. 


İnşaat tünel kalıp sistemi, baraj,tünel ve estetik olarak değişik birçok kalıp ürettik. Sektörümüzde özellikle minare kalıp üreticisinin olmadığını biliyoruz. Yurtdışında var olan büyük firmalar ise estetikten uzak düz standart kalıplar üretiyor. Çünkü bizim işimiz para gücüyle yapılacak bir iş değil. Ne kadar paranız imkanınız olursa olsun eğer tecrübe ve birikiminiz yoksa bu işi yapmanız mümkün değil. Zaman zaman sektörümüze girmeye çalışan yatırımcılar oldu ancak tecrübe birikim eksikliğinden dolayı başarılı olamadılar. Bu nedenle bizim en büyük avantaj ve karımız tecrübe ve birikimimizin olmasıdır. 


AĞAÇ KIYIMINI ENGELLEMİŞ OLDUK


Ayrıca yaptığımız işte sadece estetik değil teknik bilgi birikim de büyük önem taşıyor. Kalıbı yaparken en ince detayı bile düşünüyoruz. Çünkü hayati önem taşıyan noktalarda kalıbın şekli büyük önem arz ediyor. Onun için işimize tecrübe ve birikimin yanı sıra teknik bilgiyi de dahil ediyoruz. Ürettiğimiz kalıplar en az 5 yıl garantili ve maksimum 8 yıl kullanılır. Diğer tahta kalıplarda bu bir kullanımlık şeklinde oluyor. Kalıplar 5 yıl kullanılıyor ve bu da ortalama 1800 kullanıma tekabül ediyor. Ağaç kalıplar ise maksimum 3 kez kullanılıyor. 


Dolayısıyla her 3 kullanımdan sonra yeni ağaçlar gerekiyor. Dolayısıyla bu ekonomiye de büyük bir kayıp oluşturuyor. Böylelikle bu kaybı da engellemiş oluyoruz. Uygulamalarda büyük bir özen gösteriyoruz. 


Günlük üretim kapasitemiz 120 metre kalıp imalatı. Kilogramton olarak ta 3,5 ton ve 8 ton arasında değişiyor. Bu üretimleri gerçekleştirirken elemanlarımıza büyük önem veriyoruz. Yenilikleri empoze ediyoruz. Ancak vasıflı eleman konusu bizimde sıkıntımız. Çünkü çalıştıracağımız eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bünyemizde bulunan elemanlarımızın büyük çoğunluğu uzun süredir bizimle olan arkadaşlarımızdır. Onun için tam bir ekip ruhuyla işlerimizi yapıyoruz. 


Çünkü işletmemiz aynı zamanda bir okul görevi görüyor. Kurumsal yapı çerçevesinde kendimizi güncelleyerek devam ediyoruz. 23 yıldır yaptığımız güncelleme ile bir aşamaya geldik. ARGE desteği ile kalite ve makinalaşmak istiyoruz. Eleman ve teknolojiyi birleştirerek bulunduğumuz konumun üzerine çıkmak istiyoruz."



ÇİN KORKUSU YAŞAMIYORUZ


Sektörde yaptığı üretimlerle iç pazarın yüzde 50'sine hakim olan Akdaş Beton Kalıpları, dış pazarda ise önemli bir pazara hitap ediyor. Ürün grupları içinde ihracata yönelik çalışmaları ve üretimleri de bulunan firmanın en büyük avantajı ise 23 yıllık tecrübesi ve bu tecrübeyi geliştiren ARGE çalışmaları olarak göze çarpıyor. 


Şirketin özellikli olarak inşaat sektörüne Duvar kalıbı, kolon kalıbı, sömel kalıbı, özel tasarım kalıplar, balkon kalıpları ile birlikte Tünel ve inşaat kalıpları üretimi yapması sektörün çözüm ortağı konumunu oluşturuyor. İhracatla ilgili iddialı olduklarını söyleyen Ramazan Akdaş, "Yurtdışına estetik özellikli kalıplar ihraç ediyoruz. Çeçenistan'a minare kalıbı. İrak'a İnşaat duvar kalıbı, Fransa'ya Merpen kalıbı, Romanya'ya Duvar kalıbı, Lübnan'a Rogar kalıbı, Almanya ve Karabağ'a ise minare kalıbı ihraç ediyoruz. Ancak Ortadoğudaki durum bizi de etkiledi. Özellikle Libya'ya olan ihracaatımız sıkıntılı oldu. Bu nedenle dileğimiz biran önce o bölgelerdeki sıkıntıların öncelikle insanlık adına son bulmasıdır" dedi. Sektörlerinin kolay bir sektör olmadığını onun için her sektörün yaşadığı Çin korkusunu yaşamadıklarının da altını çizen Akdaş. "Her ürünün imalatını yapan Çin bizim ürünlerimizin imalatını yapmakta başarılı olamıyor. Bu nedenle bizim üretimlerimiz her şey ile kalite ve estetiği yansıtıyor. Bu nedenden dolayı Çin korkumuz yok" şeklinde konuştu. 


MÜŞTERİLERE DESTEK OLUYORUZ


Kaliteyi benimseyen, farklılık isteyen ve maliyet hesabı yapan kesime hizmet verdiklerini ısrarla ifade eden Ramazan Akdaş, üretimini yaptıkları kalıpların uygulamaları için kalıp, demir, beton uygulamaları ve inşaat imalatı için şirket kurduklarını da söyleyerek. "Uygulama işlerimiz için Akdaş'ın iştiraki olan Mimars Yapı Mühendislik  Şirketinde uygulama ekiplerimiz çalışıyor. 


Bu birimimiz kalıplarımızın uygulamasını gerçekleştiriyor. Teknik bilgi ve birikimli uzmanlarımız müşterilerimize destek oluyor" diyerek inşaat sektörünü de adım attıklarını ifade etmiş oldu. Muhammet Gümüş Ramazan Akdaş ve Mehmet Akdaş firma olarak ARGE'ye büyük önem verdiklerini ifade ediyorlar. 


Merhaba 


Geri Dön