24 / 04 / 2024

Urtim, Hazar Adaları projesinin beton kalıp ve iskele sistemlerini yapacak!

Urtim, Hazar Adaları projesinin beton kalıp ve iskele sistemlerini yapacak!

Urtim, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 50 farklı büyüklükte yapay adadan oluşan ve 1 milyon kişinin yaşayacağı, 100 milyar dolarlık Hazar Adaları Projesi'nin de (Khazar Island New City) iskele ve beton kalıplarını veriyor...




İnşaat altyapı şirketlerinin beton kalıp ve iskele sistemlerini yapan Urtim, 100 milyar dolarlık Hazar Adaları projesinin de beton kalıp ve iskele sistemlerini üstlendi


Yurtiçi ve dışında birçok başarılı projeye imza atan kalıp ve iskele sistemleri üreticisi Urtim, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 50 farklı büyüklükte yapay adadan oluşan ve 1 milyon kişinin yaşayacağı, 100 milyar dolarlık Hazar Adaları projesinin de (Khazar Island New City) iskele ve beton kalıplarını veriyor. 


Hazar Adaları, Azeri işadamı Hacı İbrahim Nehramli’nin sahibi olduğu Avesta Concern şirketi tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün 28 kilometre güneyinde Hazar Denizi üzerinde inşa edilmeye başlandı. Projede yer alması hedefl enen bin 50 metre uzunluğundaki Azerbaycan Tower ise Dubai’deki 828 metrelik Burj Halife’den 222 metre daha uzun olacak. 2018 yılında inşasına başlanacak olan Azerbaycan Tower’ın, dünyanın en yüksek ve en lüks binası olan Burj Halife’den bu unvanını alacağı belirtiliyor. 


Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar, Haydar Aliyev Kültür Merkezi, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nden Tüpraş’a kadar birçok projede yer aldıklarını, dünyada başka bir benzeri olmayan, 1 milyon kişinin yaşamasının planlandığı 100 milyar dolarlık Hazar Adaları projesinin de iskele ve beton kalıplarını verdiklerini söyledi. “Sadece Türkiye’de değil dünyada projeleri takip ediyoruz. Bu alanda Almanlar’ı yakaladık" diyen Urfalılar, “Şu anda 25 ülkeye iş yapıyoruz. 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20-25 büyüdük. Bu yıl da aynı oranlarda büyüme bekliyoruz. Ciromuzun yüzde 60’ı ihracattan geliyor” dedi. 


Avesta Concern Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Nehramli ise projeye bugüne kadar 2 milyar dolar harcadıklarını söyledi. Nehramli, Türk yatırımcılarla ortaklığa hazır olduğunu belirterek, “Urtim’in yanında başka Türk şirketleri ve Türk müteahhitlerinin de bu projede yer alması gerekiyor. Projeye dünyanın birçok yerinden yüklenici firma geliyor. Ancak, Türk müteahhitlerinin projeyle ilgilenmemesine anlam veremiyorum” diye konuştu. 


İbrahim Nehramli, Hazar Adaları projesinin maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “İlk etap 10-12 milyar, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü etaplar 30’ar milyar dolara mal olacak. Helikopter pisti, spor ve eğlence merkezleri, havalimanı, restoranlar, oteller, rezidanslar, golf sahaları, konser salonları ve hipodromun bulanacak” ifadelerini kullandı.Projenin Azerbaycan ekonomisi ve kalkınması adına önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayan Nehramli, sözlerine şöyle devam etti: “Son 10 yılda ülkemiz çok büyük gelişme gösterdi. 10 yıl sonra Bakü çok daha değişecek ve çok daha güzel bir şehir olarak ortaya çıkacak. Avrupa’nın birçok şehriyle kıyaslandığında Bakü o şehirlere göre ön planda yer alıyor. 5 yıl sonra Azerbaycan’a gelen turist sayısı 5-6 milyonu bulacak diye düşünüyorum. Projemiz bittiği zaman Türkiye’deki gibi bizim de 20 milyon turisti burada görmemiz mümkün olacak. Ben geleceği öngörerek bu projeyi yapıyorum. Burası aynı zamanda da bir tatil bölgesi haline gelecek. Buraya gelen bir daha gitmek istemeyecek.”


Hazar Adaları’nda neler var?


• 50 yapay ada 

• Adalar birbirlerine 150 kanalla bağlanıyor 

• Dünyanın en yüksek gökdeleni Azerbaycan Tower 

• Formula 1 pisti 

• 5 üniversite 

• Dünyanın en büyük camisi 

• Marina 

• Helikopter pisti 

• 18 beş yıldızlı otel 

• 250 bin konut 

• 50 bin dairelik rezidans 

• 600 bin kişilik istihdam


Dünya


Geri Dön