20 / 04 / 2024

Akenerji Çek ortakla Türkiye'yi aydınlatacak

Akenerji Çek ortakla Türkiye'yi aydınlatacak

Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, 2013 yılına kadar 3 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini söyledi



Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, Akenerji nin Çek ortağı CEZ ile 2013 yılına kadar enerjiye 3 milyar dolar yatırarak kurulu enerji kapasitesini 3 bin megavat çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
Akenerji ile CEZ grubunun eşit ortaklığa dayalı stratejik ortaklık anlaşmasının hayata geçirilmesinin ardından, şirketin yeni dönemdeki vizyon ve hedeflerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman ise, "Bugün Akenerji de, gelecek 20 yılın temellerinin atıldığı yeni bir dönem yaşıyoruz. Bu dönemin ilk önemli gelişmesi, ülkemize ilk etapta 300 milyon dolar gibi önemli bir yabancı sermaye girişi de sağladığımız uluslararası ortaklıktır" dedi. Danışman, Akenerji nin CEZ Grubu ile birlikte, Türkiye deki elektrik enerjisi üretimi ve dağıtımında öncü şirket olma hedefiyle kararlılıkla devam edeceğini kaydetti.

En karlı ve en az borçlu!

Berkman, Avrupa nın en büyük enerji şirketleri arasında ilk 10 da yer alan CEZ in Çek Cumhuriyeti nde 1 adet güneşe dayalı, 34 adet de hidroelektrik santralı işlettiğini, ayrıca yine anavatanında 2 nükleer enerji santralı, 15 kömür santralı bulunan şirketin, yurtdışında ise 3 kömür santralıyla toplam 55 üretim tesisi olan bir şirket olduğunu anlattı. Berkamn, CEZ'in Avrupa nın en karlı ve en az borçlu enerji şirketi olduğunu bildirdi.
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çek ortakla enerjiye 3 milyar dolar yatıracak  
 
Çek Cumhuriyeti'nin enerji devi CEZ'le ortaklık yaparak Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'yi (SEDAŞ) alan Akenerji hedef büyüttü. Akkök Grubu şirketlerinden olan Akenerji, Çek'lerle birlikte 2013 yılına kadar kömür, hidroelektrik, gaz ve yenilenebilir enerjiye 3 milyar dolarlık yatırım planlıyor.  
 
Şirketin Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman söz konusu yatırımlarla Akenerji'nin kurulu gücünü 3 bin MGW'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Hükümetin enerji üretim, dağıtım özelleştirmelerine de ilgi duyan Akenerji ve CEZ, nükleer enerji konusunda ise ihale şartlarına göre hareket etmeyi planlıyor. Avrupa'nın en büyük 10 enerji şirketi içinde bulunan CEZ Grubu ile Akenerji'de eşit ortaklığa dayalı stratejik ortaklık anlaşması bir basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda konuşan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman söz konusu ortaklıkla Türkiye'ye 300 milyon dolarlık bir yabancı sermaye girişi sağladıklarına dikkat çekti.

Ortaklıktan aldıkları güçle Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli'nin elektrik dağıtımını sağlayan SEDAŞ ihalesini kazandıklarını hatırlatan Danışman, "Böylece Akenerji, salt bir elektrik üretim şirketi değil, aynı zamanda ürettiğini dağıtan entegre bir enerji şirketine dönüştü." dedi. Özelleştirme ihalelerini yakından takip edeceklerini vurgulayan Danışman, enerjinin önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Danışman'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'deki enerji ihtiyacı 2009-2016 yılları arasında her yıl yüzde 6-8 arasında artacak. 2017 yılında Türkiye'nin toplam tüketim kapasitesinin bugünkü 198.294 GWh'lık tüketimine karşılık, 390.559 GWh olarak yaklaşık iki katı oranında yükselmesi bekleniyor. Akenerji'nin yatırımları hakkında bilgi de veren Danışman, şu anda 358 MW olan kurulu güce sahip olduklarını, inşa halindeki 9 adet HES ve 1 adet RES yatırımının 2011 yılında devreye girmesiyle 746 MW'a ulaşacaklarını kaydetti. Danışman, "CEZ ile yaptığımız stratejik plan çerçevesinde kurulu gücümüzün 2013'te 3.000 MW'a çıkmasını hedefliyoruz." dedi. Türk ekonomisinin büyümesi için enerjinin önemli olduğuna vurgu yapan CEZ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Martin Roman ise Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük enerji şirketi olmakla birlikte, aynı zamanda Avrupa'nın en az borçlu şirketi olduklarını vurguladı. Grubun, 15 ülkede 50'den fazla şirketi olduğu bilgisini veren Roman, "Yeni satın almalarla da büyümeye devam ediyoruz. Türkiye'deki ortağımızla da büyük projelere imza atmayı planlıyoruz. Kömür, gaz ve yenilenebilir enerjide eğer devletiniz özelleştirmeleri devam ettirirse memnuniyetle katılırız." diye konuştu

DOĞALGAZ FİYATI SONBAHARDA ARTABİLİR

Toplantı sonrasında ise şirket yöneticileri, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elektrik fiyatlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, elektrik fiyatlarının yakıt ve gaza endeksli olarak belirlendiğini söyledi. Danışman, "Son dönemde gaz fiyatlarında düşüş olmasına karşın bu düşüş, elektrik fiyatlarına yansımamakla birlikte sonbahardan itibaren gaz fiyatlarının, petrol fiyatlarına bağlı olarak yukarı doğru çıkış göstermesi bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu. Bu ortamda elektrik fiyatlarının rekabetçi bir ortama göre ayarlanacağı bilgisini veren Danışman, "Elektriğimizi, satabileceğimiz fiyata göre belirleyerek satış yapmak mecburiyetindeyiz." dedi. 
Zaman

Çek Cez'le evlenen Akenerji'den beş yılda 3 milyar dolarlık yatırım

Avrupa'nın en büyük altıncı enerji şirketi olan Çek Cez ile eşit paylarla ortaklığa giden Akenerji, 2013 yılına kadar 3 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Halen 358 mw kurulu güce sahip Akenerji'nin hedefi 3 bin mw'ye ulaşmak

Ekim ayında Avrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden Çek Cez ile ortaklık kuran Akenerji beş yılda toplam 3 milyar dolarlık yatırıma giderek enerjide kurulu gücünü 3 bin MW'ye çıkartmayı ulaştırmayı hedefliyor. Halen 358 MW kurulu gücü bulunan ve 9 adet HES ve 1 adet RES olmak üzere 388 MW güce sahip projeleri ise devam eden Akenerji, hukuki altyapının sağlanması durumunda önümüzdeki dönemde nükleer santral işine de girmeyi hedefliyor.
Türkiye'deki enerji ihtiyacının 2009-2016 yılları arasında her yıl yüzde 6-8 arasında artacağının öngörüldüğünü ve 2017 yılında tüketim kapasitesinin bugünün iki katına ulaşarak 390 GWh'ye çıkacağını söyleyen Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Ali Berkman, Türkiye enerji sektörü taşıdığı bu büyük potansiyel nedeniyle yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu" dedi.
Aknerji'nin halen 358 MW olan kurulu gücünün inşa halindeki 9 adet HES ve 1 adet RES yatırımının 2011 yılında devreye girmesiyle 746 MW'ye erişeceğine dikkat çeken Berkman önümüzdeki döneme ilişkin planları hakkında ise şöyle konuştu: "Cez ile birlikte yaptığımız stratejik plan doğrultusunda kurulu gücümüzün 2013'te 3 bin MW'ye çıkmasını hedefliyoruz. Bunun için toplam yatırım bütçemiz 3 milyar dolar."

Yatırıma 600 milyon dolar
Akenerji'nin yüzde 25 hissesinin halka açık olduğunu ve kalan yüzde 75 hissenin yarısını Ekim 2008'de Çek Cez'e satışı konusunda anlaşma sağlandığını da hatırlatan Berkman, şu bilgiyi verdi:
"Akenerji'nin yüzde 37.5'lik hissesinin Cez'e satışı sonrası 302 milyon dolar gelir elde ettik. Ancak bu geliri cebimize atmadık. Şirket kasasında tuttuk. Cez'de hisse satın almasının dışında şirkete nakit 300 milyon dolarlık işletme sermayesi koydu. Bu kaynaklar devam eden yatırımlarımızda kullanılacak."

Cez Avrupa altıncısı
Ak Enerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman ise "3000 MW'a çıkartmayı düşündüğümüz enerji üretimimizin 1000 Mw'lık kısmını kömür strallarından karşılamayı düşünüyoruz. Kaynak olarak önceliğimizi yerli kömüre vereceğiz. Ancak arzu ettiğimiz sonucu ulaşamazsak ithal kömür kullanımı söz konusu olur" diye konuştu.
Toplantıda verilen bilgiye göre Çek Cez piyasa değeri açısından Avrupa'nın en değerli sekizinci, müşteri sayısı açısından ise altıncı sırada yer alıyor. Şirket hidroelektrik, termik santralın yanı sıra yenilenebilir enerji ve nükleer santral konusunda da Avrupa'da söz sahibi.
`Cez ile Türkiye'de nükleer santrala yatırım yapmayı düşünüyor musunuz' sorusuna Mehmet Ali Berkman, şu yanıtı verdi:

Nükleer için beklemede
"Nükleer santral 80-100 yıllık bir yatırım. Ve bu konuda yatırımın devamlılığı önemli. Hükümetler gidebili ama oluşturulan hukuki altyapı sayesinde verilen sözlere sadık kalınması lazım. Finansman tahkim gibi konular büyük önem taşıyor. Yani bu konuda kalıcı hükümet politikalarına ve yasal düzenlemelere büyük ihtiyaç var. Nükleer santralla olan ilgimizi bunlar belirleyecek."

Türkiye'ye odaklanacağız
Çek Cez Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Dr. Martin Roman ise, bölgede 15 ayrı ülkede 50'ye yakın enerji tesisi ile faaliyet gösterdiklerine dikkat çekerek Türkiye'ye yatırım yapma nedenlerini ise şöyle açıkladı: "Avrupa'daki ortak geleceğimizi inşa etme konusunda Türkiye'nin enerjisine güveniyoruz. Parlak geleceği olacağını düşünüyoruz" dedi.
Roman Reuters'a yaptığı açıklamada ise "Geçen yıl coğrafi önceliklerimizi yeniden tanımlarken, Rusya ve Ukrayna'yı uzun vadede unutmaya karar verdik ama Türkiye'ye odaklanacağız" dedi.

Nükleerde tecrübeliyiz
Ülkelerin ulusal kaynaklarının kullanılması gerektiğini de vurgulayan Roman, bu konudaki stratejilerini ise şöyle özetledi:
"Kömür gibi ülke doğal kaynaklarının kullanılması akıllıca olur. Bizim Çek Cumhuriyeti'nde de termik santrallarımız var ve buralarda temiz teknolojiler kullanıyoruz. Türkiye içinde bu geçerli olabilir. Bu arada orta vadede nükleer enerji gündeme gelmeli. Nükleer, enerji üretimi açısından Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıracaktır. Ve halen altı nükleer santralımız var. Bu konuda çekler çok tecrübeli. Nükleer santral kurmak uzun vadeli ve maliyetli. Bu tamemen hükümetin karar vereceği ihale koşullarına süreci nasıl organize edeceğine bağlı. Biz hükümetin yatırımlara katılmasını da önemli buluyoruz."
Ortaklıktaki amacın Akenerji'nin üretim kapasitesini artırmak olduğuna da dikkat çeken Roman, hem üretim, hem dağıtım alanında olmak istediklerini de vurgulayıp, "Elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmeleriyle yakından ilgileniyoruz" açıklamasında bulundu.
Berkman ise yenilenebilir enerji olarak adlandırılan hava ve güneş gibi kaynaklarla Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığını mutlaka kömür ve gaza ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Gerekirse küçük ortağın hissesini alırız
SPK'ya yaptığı çağrı muafiyeti başvurusunun kabul edilmesi yüzünden küçük ortakların elindeki yüzde 25 Akenerji hissesini almak zorunda kalmayan Cez `Mahkeme karar verirse alıma hazırız' dedi. Cez Birleşme ve Satın Almalardan Sorumlu Proje Direktörü Jan Neduidek `SPK'nın çağrı muafiyeti kararını Danıştay bozarsa ne yaparsınız' sorusuna, "Temyize gideriz. Temyizden de geri dönerse o zaman küçük yatırımcının getireceği hisseleri de satın alırız. Zaten bu evliliği yaparken, küçük yatırımcının payını alabileceğimizi hesaplayıp planlarımızı buna göre yapmıştık. Ancak hisselerin yarısını biz yarısını Akkök satın alacak. Anlaşmamız böyle" dedi.

Fiyat pazarlıkla oluştu
2008 Eylül ayında Cez Akkök'den beher Akenerji hissesini 18,8 TL'ye aldı. Şu anda İMKB'de hisseler 9-10 TL aralığında işlem görüyor. O günkü fiyatlarla Akkök yüzde 124 primle hisselerini Cez'e sattı. `Küçük yatırımcı mağdur olmadı mı' sorumuza Berkman, "Biz satış fiyatını İMKB'deki fiyatını göz önüne alıp ayrıca 8 Ekim'de de Cez'le pazarlık yaparak belirledik. Biz sadece hisse değil aynı zamanda Cez'le yönetim ortaklığı da yapmış olduk. Bu yüzden İMKB'den daha primli bir fiyat ortaya çıktı. Küçük yatırımcı zarar etmedi çünkü 5 yılda 3 milyar dolarlık yatırım yapacak bir şirkete ortak oldular" yanıtı verdi.
ESİN ÇETİNEL /Radikal

Akenerji kapasiteyi arttırıyor! 
 
Akenerji Çek ortakla kapasiteyi 3 bin megavata çıkaracak

Çek Cumhuriyeti'nin enerji grubu CEZ Group ve Akkök Grubu ile işbirliğine giden Akenerji, 2013 yılına kadar kömür, hidroelektrik, gaz ve yenilenebilir enerjiye 3 milyar dolarlık yatırım yaparak kapasitesini 3 bin megavata çıkaracak

Avrupa'nın en büyük 10 enerji şirketi arasında bulunan Çek CEZ Group ve Akkök Grubu ile eşit ortaklığa dayalı işbirliğine giden Akenerji, bu sayede gerçekleştirilecek yatırım hamlesiyle kurulu enerji kapasitesini 3 bin megavata (MW) çıkarmayı hedefliyor. Kurulan ortaklıkla 2013 yılına kadar kömür, hidroelektrik, gaz ve yüzde 35'i yenilenebilir olmak üzere 3 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıklayan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, "Akanerji'de yeni dönemin ilk önemli gelişmesi, ülkemize ilk etapta 300 milyon dolarlık bir yabancı sermaye girişi sağladığımız uluslararası ortaklıktır. Bu sayede enerji kapasitemizi 3 bin MW'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Bu ortaklıktan aldıkları güçle Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli'nin elektrik dağıtımını sağlayan SEDAŞ ihalesini kazandıklarını söyleyen Danışman, "Böylece Akenerji, salt bir elektrik üretim şirketi değil aynı zamanda, ürettiğini dağıtan entegre bir enerji şirketine dönüştü" diye konuştu.

Gaz tesisi yapacağız

Danışman, gazda şu anda çalışan tesislerine ilave olarak bir büyük gaz tesisi yapmayı düşündüklerini de söyledi. Son dönemde gaz fiyatlarında düşüş olmasına karşın bu düşüşün elektrik fiyatlarına yansımamakla birlikte sonbahardan itibaren gaz fiyatlarının, petrol fiyatlarına bağlı olarak yukarı doğru çıkış göstermesinin beklendiğini belirten Danışman, şunları söyledi: "Bu ortamda elektrik fiyatlarını rekabetçi bir ortama göre ayarlayacağız. Elektriğimizi, satabileceğimiz fiyata göre belirleyerek satış yapmak mecburiyetindeyiz."

Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Ali Berkman ise Akenerji'nin şu anda 358 MW olan kurulu gücünün, inşa halindeki 9 adet HES ve 1 adet RES yatırımının 2011 yılında devreye girmesiyle 746 MW'a erişeceğini açıkladı.

Şartlar uyarsa nükleerle ilgileniyoruz

Türkİye'nİn ekonomik hedeflerini gerçekleştirmesinin enerji projelerini hayata geçirmesine bağlı olduğunu söyleyen CEZ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Dr. Martin Roman, "CEZ Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük enerji şirketi olmakla birlikte, aynı zamanda Avrupa'nın en az borçlu şirketi. 15 ülkede 50'den fazla şirketi bulunuyor. Yeni satın almalarla da büyümeye devam ediyoruz. Türkiye'deki ortağımızla da büyük projelere imza atmayı planlıyoruz. Kömür, gaz ve yenilenebilir enerjide eğer devletiniz özelleştirmeleri devam ettirirse memnuniyetle katılırız" diye konuştu. Toplantıda, "2 dağıtım bölgesi özelleştirme süreci içerisinde. Grup olarak bunlarla ilgilenecek misiniz? Nükleer santralda da ortaklık olacak mı?" şeklindeki bir soruya ise Roman, nükleerle de ilgilendiklerini, ancak ihaleye girme kararının şartlara bağlı olacağını açıkladı. Martin, "Elbette ihaleyle ilgileneceğiz. Ama nihai karar somut koşullara göre verilecek. Dağıtımda da büyümeyi istiyoruz. Bütün somut fırsatları değerlendirmeye tabi tutacağız" yanıtını verdi. Nükleerde devletin işin içinde olmasının önemine dikkat çeken Roman, "Çünkü nükleer, 80-100 yıllık bir yatırım. Baştan belirlenen koşullara devletin riayet etmesi lazım. Gerek baştaki sözlere sadık kalınması, gerek finansmanla ilgili koşullar, gerekse tahkim hepsi önemlidir" dedi.

KÜÇÜK YATIRIMCI KâRLI ÇIKACAK

Bir gazetecinin "Küçük ortak mağdur oldu mu?" sorusuna ise Berkman, "Küçük yatırımcı, hiçbir zaman zararzede olmayacak. Diğer şirket hisseleri ve toplam borsa düşerken, Akenerji hisselerinin direnmesi ve yükselmeye devam etmesi bunu göstermektedir. Kapasitesi 3 bin MW'a çıkacak olan şirketin değeri, küçük yatırımcıları fazlasıyla memnun edecektir" yanıtını verdi.
Vatan


Geri Dön