20 / 04 / 2024

Akfen Holding 14 Mayıs'ta borsada işlem görecek!

Akfen Holding 14 Mayıs'ta borsada işlem görecek!

Akfen Holding'in ek satışla birlikte hisselerinin yüzde 33.6'sının halka arzı planlanıyor



Havalimanı imtiyaz ve inşaatları, liman işletmeciliği, enerji, gayrimenkul, su imtiyazları ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in ek satışla birlikte hisselerinin yüzde 33.6'sının halka arzı planlanıyor. İş Yatırım'ın konsorsiyum lideri olacağı halka arzın fiyatı henüz belli değil. Henüz resmiyet kazanmamış olsa bile halka arzla ilgili bazı bilgiler edindik.

Buna göre 104.5 milyon TL olan halka arz öncesi ödenmiş sermaye 133 milyon TL'ye çıkarılacak. Artırılan 28.5 milyon TL nominal değerli sermaye, halka arz edilecek. Ortak satışı ile birlikte ek satış hariç halka arz edilecek nominal sermaye tutarı 38.8 milyon TL olacak. Akfen Holding'in yüzde 94.5 hissesi Hamdi Akın'a diğer paylar grup şirketlerine ait.

Yüzde 70 yabancıya
Planlamalara göre halka arz 5-6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek, hisseler 14 Mayıs'ta İMKB'de işlem görecek. Halka arzda yüzde 70'lik kısım yabancı yatırımcılara, yüzde 20'lik pay yerli bireysel, yüzde 10'luk pay ise yerli kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Ana ortakların 180 gün, yani 6 ay yeni hisse satmama taahhüdünün olacağı halka arzda 30 gün süreyle fiyat istikrarını sağlayıcı işlemler de olacak.

Son yıllarda finansal yapısını yeniden yapılandıran ve iştirak satışlarıyla likiditesini artıran Akfen Holding, son dönemde  TUVTURK'teki  hisselerini sattı.  İştiraki olan TAV Holding'e ait TAV Tunus'taki yüzde 15 payını IFC'ye sattı. TAV Tunisie SA'nın yüzde 18 payının PAID'e satışı için anlaşma imzaladı. Havaş'ın yüzde 35 hissesini sattı. Holding'in 2010'daki önemli bir icraatı da 100 milyon TL'lik tahvil ihracı. Bu çalışmanın ardından da halka arz için SPK'ya müracaat edildi. Holding, buradan elde edeceği gelirle özkaynaklarını güçlendirirken, diğer yandan sürdürülebilir, yenilikçi, kârlılığı yüksek ve rekabetin az olduğu alanlara yatırım yapma stratejisi ışığında yeni alanlara girecek.

2011 yeni yatırım yılı
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, önceki hafta yaptığı  açıklamada, son 5 yılda 6.2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. 2008'den bu yana enerji alanında 700 milyon dolarlık yaünm yaptıklarını ve bu yatırımların sürdüğünü belirten Akın, şunları söyledi: "2008-2009'da yeniden yapılandık. 2010'u yatırımları hazmetme ve nakit yaratma yılı olarak görüyoruz. 2011'in ilk yansından itibaren piyasalar açılacak ve yeni yatırım firsatları doğacak. 2011 yeni yatırımlar için uygun zaman."
Talip Yılmaz / Ekonomist


Geri Dön