19 / 04 / 2024

Akfil Tekstil Fabrikası, Akkoza'nın oldu!

Akfil Tekstil Fabrikası, Akkoza'nın oldu!

2008 yılında üretimi tamamen duran Akfil Tekstil Fabrikası, Akkoza'nın oldu



Türkiye'nin ilk denim kumaşı üreticilerinden olan ve temelleri 1955 yılında atılan Akfil Tekstil'in hisselerinin tamamı, sessiz sedasız bir operasyonla Akkoza AŞ'ye geçti. Akkoza AŞ, 2008 yılında üretimi tamamen duran Akfil Tekstil'in ortaklarından Sadullah Mermerci'ye ait yüzde 51 oranındaki hisseyi satın almış. Alınan diğer hisselerle birlikte Akkoza, Akfil'in Bakırköy, Çamlıca ve Hadımköy gibi yerlerdeki ve 1 milyon 260 bin metrekarelik gayrimenkul portföyünün de sahibi oldu.

Akkoza, Akfil'in kalan yüzde 49 oranındaki hissesini ise bu ayın ortasında şirketin diğer ortaklarından Mehmet Ata Mermerci'nin eşi Ender Mermerci ve kızları Tansa Ekşioğlu, Derin Mermerci ve Yosun Reza'dan satın aldı. Şirketin Ender Mermerci ve üç kızına ait yüzde 49 oranındaki Akfil hisseleri karşılığında ödediği miktar hakkında bilgi verilmiyor. Hemen belirtmekte fayda var; Akfil'in hisselerinin tamamına sahip olan Akkoza'da, Garanti Koza İnşaat ile Akkök Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Ak-İş Gayrimenkul'ün yüzde 50'şer ortaklığı bulunuyor. Akkoza AŞ, İstanbul Esenyurt'ta Akkoza Evleri adında bir proje yürütüyor.

En değerli arazi Bakırköy'de
Mehmet Ata Mermerci'nin 1993 yıhnda ölümünden sonra bir türlü toparlanamayan Akfil'in 2008 yılında Sadullah Mermerciye ait 17 arazi de dahil yüzde 51'lik payı 150 milyon dolar bedelle satışa çıkarılmıştı. Akfil'in 2008 yılında yüzde 51 oranında hissesini satın alan Akkoza AŞ, o dönem Akfil'in elindeki en değerli arazilerin de sahibi olmuştu. Akfil'in portföyünde çeşitli bölgelere yayılmış toplam 1 milyon 260 bin metrekare büyüklüğünde araziler yer "alıyordu. Bu arazilerin hiç kuşkusuz en değerli olanı Akfil Tekstil Fabrikası'nın üzerinde yer aldığı 49 bin metrekare büyüklüğünde parselden oluşan arsa.

Bunun dışında yine Akkoza portföyünde yer alan ve Akfil Tekstil'e ait iki değerli arsadan biri Hoşdere'de yer alıyor. Bu arsa 230 bin metrekare büyüklüğe sahip. 50 bin metrekare büyüklüğe sahip bir diğer arsa ise Çamlıca'da yer alıyor.
Ekonomist

Geri Dön