16 / 04 / 2024

Akıllı evler yaşamı kolaylaştırıyor!

Akıllı evler yaşamı kolaylaştırıyor!

Akıllı ev, binanın yaşayan bir organizmaya dönüşmesi, yaşanan yerdeki tüm cihazların elektronik ortamda bir araya gelip yaşamı kolaylaştırması, konutun ve binanın veya tesisin beklentinize ve tepkinize karşılık veren bir sistem içermesidir.



Akıllı ev, binanın yaşayan bir organizmaya dönüşmesi, yaşanan yerdeki tüm cihazların elektronik ortamda bir araya gelip yaşamı kolaylaştırması, konutun ve binanın veya tesisin beklentinize ve tepkinize karşılık veren bir sistem içermesidir. Günümüzde üreticiler evdeki hemen hemen tiün cihazları akıllı hale getirmeyi başardılar. Bunların kimi halen test aşamasında olmakla birlikte, birçok ürün pazara sunuldu ve evlerde kullanılmaya başlandı. Bu güne kadar ağırlıklı olarak güvenlik ve eğlence sistemleri üzerine yoğunlaşan üreticiler artık bambaşka alanlarda çözümler geliştirmeye başladılar. İşte evinizde hemen kullanabileceğiniz ve yaşamınızı daha akıllı hale getirmenizi sağlayacak ürünlerden bazıları. 


IŞIKLAR KONTROL ALTINDA


Piyasaya sunulan akıllı ampuller, Android ve İOS cihazlara kurulabilen uygulamalar sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor. Kullanıcılar ışıkları açıp kapatabildikleri gibi dilerlerse parlaklıklarını da azaltabiliyorlar. Uzaktan kontrol yazılımı aynı zamanda bir dizi hazır programlara da sahip. Örneğin eğer tatile giderken ışıkları açık bırakanlardansanız. bu yeni ampuller sayesinde gündüz ve gece programı yapıp yalnızca belirli saatlerde açık kalmasını ve kendiliğinden kapanmalarını sağlayabiliyorsunuz. 


PARMAK İZİNİ TANİYOR


 Sizi tanıyan kilitler şifreli ya da parmak izinizi okuyan biyometrik güvenlikli kapı kilitlerinin bir sonraki aşaması ise yine ıııobil telefonunuz ile haberleşen kilitler oldu. August firması tarafından üretilen kilitler ise hem tüm kapı modellerine uyuyor hem de uygulama üzerinden kapının açılıp kapanmasına izin veriyor. Yönetim yazılımı sayesinde siz evde yokken gelen birine kapıyı açabilme izi verebiliyor ve kapınızın hangi zamanlarda açıldığını kolayca takip edebiliyorsunuz. Akıllı evler; hırsızlık, gaz kaçağı, yangın, deprem, su kaçağı, panik durumlarını (tehdit, tıbbi) farkeder ve gerekli tedbirleri alır. 


Böyle durumları telefon ile haber verir. Evde yokken birileri varmış izlenimi yaratır ve site güvenliğinin aksine 24 saat sadece sizin evinizi bekler. Kullanıcı istediği senaryoyu birkaç dakikasını ayırarak kendisi yapabilir. Kullanıcı, eve giriş, evden çıkış, gece, sinema, tatil, misafir gibi senaryoları oluşturabilir, o anda ne olmasını istiyor ise sisteme kendisi girebilir. 


Kullanıcı istediği aydınlatmayı, ısıtma-soğutmasını, prizlerini, alarm sistemini, sulamasını istediği saatlere programlayarak açılmasını kapanmasını otomatik olarak sağlayabilir. 


Her kontrol tek bir sistemle sağlandığından ev içindeki her şeye, uzaktan kumanda, kontrol paneli, telefon veya internet yoluyla aynı rahatlıkla kumanda edilebiliyor. 


Sabah Egeli


Geri Dön