30 / 03 / 2024

Akıllı şehirlerle 10 yılda 20 trilyon dolarlık katkı!

Akıllı şehirlerle 10 yılda 20 trilyon dolarlık katkı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Şehircilik ve Mutlu Şehir" teması ile düzenlenen Kartepe Zirvesin'de, "Son analizlere göre, akıllı şehirlerin getirdiği yenilikler, küresel ekonomiye önümüzdeki 10 yılda 20 trilyon dolarlık bir katkı sağlayacak." diye konuştu...



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından "Şehircilik ve Mutlu Şehir" temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi'nin açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında, şehirlerin de insanlar gibi karmaşık ve sofistike yapılar olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bir toplumun, sosyal, kültürel, siyasi, tarihi ve dini tüm özelliklerinin birebir şehirlerinden hissedilebileceğini, her şehrin içindeki toplumun farklı bir ruha sahip olduğunu söyleyen Varank, "Bugün dünya nüfusunun yüzde 55'i şehirlerde yaşarken, küresel gelirin yüzde 80'i kentlerde üretiliyor. Bu oran ülkemizde yüzde 90'lar seviyesinde. Dolayısıyla şehirleşme ve ekonomik kalkınma, birbirini tamamlayan, doğrudan etkileşimli süreçler." dedi.

Varank, yaşanan hızlı teknolojik değişim ve dönüşüm çağından şehirlerin de direkt olarak etkilediğini ifade etti. 
Şehirleşmenin her zaman öncelikli alanlarından biri olduğunu söyleyen Varank, "İnsanı merkeze alarak doğal hayata ve tarihi mirasa saygılı, yaşam kalitesi yüksek ve değer üreten şehirler oluşturmak önceliğimiz. Bu noktada biz bakanlık olarak teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılmasını teşvik ediyoruz. Akıllı şehirlere de bu yüzden çok önem veriyoruz." diye konuştu.

Bakan Varank, akıllı şehirciliğin sürdürülebilir enerji çözümleri, sıfır atık, yüksek hava kalitesi, hızlı iletişim, hızlı ulaşım ve bunlar sayesinde daha mutlu toplumlara giden bir sürece yol açması için Ar-Ge ve yenilik çözümleriyle buluşmasının stratejik önem taşıdığının altını çizdi.

Başkan Varank, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Son analizlere göre, akıllı şehirlerin getirdiği yenilikler, küresel ekonomiye önümüzdeki 10 yılda 20 trilyon dolarlık bir katkı sağlayacak. Bakınız 20 trilyon dolar demek, küresel sisteme Türkiye büyüklüğünde 27 ülkenin daha katılması demek. Bu teknolojilerde atılacak her yeni adım, ülkelere önemli bir küresel rekabet üstünlüğü sağlayacak. İşte biz de bu fırsatı gördük ve bu alandaki çalışmalara hız kazandırdık. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz; ülkemizdeki akıllı şehir ekosisteminin sağlıklı, kapsamlı ve sürdürülebilir biçimde oluşturulmasını hedefliyor. Bu hedefe giden yolda Milli Teknoloji Hamlesi bize yol gösterecek. Yani tüm süreç boyunca milli teknolojileri ve milli çözümleri teşvik edecek, vatandaşımızın emrine sunacağız. Fikirden ürüne varıncaya dek her aşamada akıllı teknolojiler üreten girişimcilerimizin yanında olacağız."

"Akıllı mobilitede yeni girişimcilerin çıkmasını istiyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, başarıya giden yolda, vatandaşların katılımı ile merkezi ve yerel kurumların iş birliği içinde beraber gayretle göstererek ilerlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Bu kapsamda oldukça somut bir projemiz de var. Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Esenler Belediyesi bir iş birliği protokolü imzaladı. Esenlerde 8 milyon metrekarelik bir alanda akıllı şehir uygulamalarının hem yaşandığı hem de kent sakinleriyle birlikte geliştirildiği bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Projemizde her şeyden önce doğayı yormayan, çevreci bir yaklaşım hakim olacak. Kavşaklar, aydınlatmalar, sulama sistemleri ve atık yönetimi gibi uygulamalar akıllı sistemler üzerinden çalışacak, böylece kaynaklar daha verimli kullanılacak." 

Varank, Türkiye'nin ilk Akıllı Şehir ve Mobilite Uygulama Test Merkezi'ne de projenin ev sahipliği yapacağını, dünyadaki elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının bu merkezde gerçek bir şehir ortamında denenebileceğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Esenler bilişim, yazılım ve akıllı şehircilik teknolojilerinin geliştirilip, üretildiği bir Tekno Şehre de ev sahipliği yapacak. Burada üretilen yerli ve milli ürünlerin, dünyaya ihracı için firmalarımıza destek olacağız. Akıllı mobilite uygulamalarında yeni girişimcilerin çıkmasını istiyoruz. Ancak bu sayede az önce bahsettiğim 20 trilyon dolarlık pazarda kritik oyunculardan birisi olabiliriz. Şuna inanıyorum; Esenler Türkiye genelinde bir rol model olarak takip edilecek hatta sınırlarımızı da aşacak. Tabii bu projenin hayata geçmesinde büyük emek sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanımıza da sizlerin huzurunda şükranlarımı arz etmek istiyorum. Bakanlığımızla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu güzel iş birliği daha nice yenilikçi projenin hayat bulmasına katkı sağlayacak, ben buna eminim."

"Şehircilik alanında çok önemli mesafeler aldık"

Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde şehircilik alanında çok önemli mesafeler kat ettiklerini, çöp dağlarından, çukurdan, çamurdan, susuzluk ve hava kirliği yaşayan pek çok kenti rahata erdirdiklerini, yine şehirlerde sosyal imkanları iyileştirdiklerini spordan sanata, sağlıktan kültüre her alanda güçlü adımlar attıklarının altını çizerek kadınlar ve çocuklar için örnek projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Bakan Varank, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"Yine saygıdeğer Hanımefendinin himayelerinde yürütülen sıfır atık projesi de ülkemizin hem bugünü hem de geleceği adına atılmış çok önemli adım. Atık kontrolü ve geri dönüşüm, sürdürülebilir kalkınmanın en temel bileşenlerinden. Biz de bakanlık olarak bu alandaki farkındalığı artırıp, toplumsal bilinci üst seviyelere çıkarmak, özellikle geri dönüşümü daha katma değerli hale getirecek sanayiyi geliştirmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. 
Bu organizasyonda emeği geçen tüm paydaşları yürekten kutluyorum. Geçen seneki programdaki çalışmaların özellikle akademik makalelere yansımış olması bizim açımızdan ayrıca gurur verici bir husus. Bildiğiniz gibi bilim altyapısını geliştiren bir bakanlık olarak TÜBİTAK'la birlikte bu alana çok önem veriyoruz. İnşallah bu seneki programdan da uluslararası makaleler atıf yapılacak şekilde buradan çıkar diyorum."

Kartepe Zirvesi geniş katılımla başladı!


Geri Dön