25 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'nin Revize ÇED Raporu açıklandı!

Akkuyu Nükleer Santrali'nin Revize ÇED Raporu açıklandı!

Mersin'nin Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi'ne yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), Çevre ve Şehircilik Bakanhğı'na sunulan 3 bin 600 sayfadan oluşan revize ÇED raporu açıklandı.



Akkuyu NGS'den yapılan açıklamada. Nükleer Güç Santrali, her biri 1200 M W kurulu güce sahip. 4 üniteden oluşacak. Akkuyıı'da inşası planlanan 4 adet reaktör. 3 + nesil NGS'ler olarak kabul edilen VVER-12Ö0 teknolojisi ile gerçekleştirilecek. Akkuyu NGS'nııı inşaatı tamamlandıktan sonra bugünkü elektrik tüketiminin yüzde 16'suıı karşılayacak. Akkuyu NGS Projesi'ııiıı toplam maliyetinin 20 milyar ABD doları civarında olması öngoriılüyor. Akkuyu NGS'nin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor. 


Nükleer santralin kurulması ile enerjide dışa bağıınlığm azaltılması hedefleneceği vurgulanırken. Akkuyu NGS Proje Sahası dışında ancak hemen bitişiğinde kurulması planlanan ve içerisinde kalıcı konut alanlarının olacağı yaşam merkezinde yaklaşık 4 bin 500 kişilik bir yerleşim alanı inşa edilecek. Bu yaşam merkezi. santralin inşaat döneııu boyunca ilgili uzmanların ve denetleyicilerin barınmaları için de kullanılacak. 


Akkuyu NGS'nm işletme aşamasında ise soz konusu kalıcı barınma tesisleri santral işletme ve Kikim personeli ile onların aileleri tarafından kullanılacak. Yaşam Merkezi'nde aynı zamanda birçok sosyal tesis ve imkanlar da olacak. Eğitim merkezi. okul. anaokulu sağlık kompleksi, spor kompleksi, yangın istasyonu, atık su arıtma tesisleri ve diğer mühendislik tesisleri bulunacak. 


BÖLGEDE OLUŞACAK DIŞ EKONOMİLER 


Akkuyu NGS sahasına en yakın konumda olaıı ve küçük bir kentsel yerleşim olan Büyükeceli beldesi, işçi akımından, proje nedeniyle gelişecek destek hizmetlerinden ve vaıı sanayilerden en tazla etkilenecek yer olacak. Bu da belde ve çevresindeki sosyal ve ekonomik parametrelerin gelişmesini sağlayacak. Ayrıca. Gülnar ilçesinin de tamamı yatırımdan, özellikle de istihdamdan olumlu biçimde etkilenecek. Alışveriş tesisleri ile eğlence ve konaklama tesislerinin kurulmasıyla bölgenin genel anlamda zenginleşmesi beklenmekte. 

Akkuyu inşaat sürecinde çalışanların yüzde 70'ı yerli ış gücü olacak. 


Proje inşası ve işletmesinin en yoğun inşaat döneminde 12 bin 500 çalışan yer alacak. Bunun yüzde 70'ı yerli ış gücü olacak ve bilahare yaklaşık 4 bin işletme personelinin çalışması söz konusu olacak. 

Akkuyu NGS'de çalışanlara bin 500 dolar, işletme personellerine 3 bin dolar maaşın verileceği yer alan raporda, işletme süresince çalışacak yaklaşık '1 bin kişilik personelin Türkiye'de çalışanlardan oluşacağı ve biiyük kısmının burada harcanacağı varsayıldığında. 144 milyon USD üzerinde doğrudan yıllık ış gücü geliri oluşacağı kaydedildi. 


DENİZ SUYU SICAKLIĞI EN FAZLA 0.5 DERECE ARTACAK 


Akkııyu Nükleer Santralı ııin işletilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak soğutma suvu. Akdeniz'den karşılanacak. Akkuyu NGS soğutma sularının denizel alandaki yayılsın ve dağılımı. Gazı Üniversitesi öğretim üyesi tarafından hazırlanan üç boyutlu Hidrodinamik Taşınım Modeline IHYDROTAM-3D) göre gerçekleştirilecek. Buna göre: en olumsuz koşullar altında dahi soğutma suyu deşarjının deniz suyu sıcaklığında en fazla 0.5 derece sıcaklık artışına neden olacak. 


Bu modelleme çalışmasına göre oluşacak 0.5 derecelik ısı artışı;Fitoplankton isu ortamındaki tek hücreli canhlarV deniz yosunu gibi çeşitlilikler, yerleşik balıkçılık açısından önemli olan zooplankton popiılasyonu (mikroskopla görülebilen hayvanlar topluluğu) ve gıda zinciri üzerinde ve foklar üzerinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmayacak İstenmeyen cvanophytes vbır tür bakteri) oluşumuna yol açmayacak. yetişkin balıkların her zamanki vaşaııı alanlarında güvenle yaşamalarını sağlayacak. 


AKDENİZ FOKLARINA ZARARI OLMAYACAK


 Tasanın ve inşaat faaliyetleri esnasında Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planlanacak ve bu çalışma kapsamında fokların bolluk dereceleri. üreme performansı indeksleri. yuva koşulları ve populasyon durumları incelenecek. Biyolojik izleme kapsamında, balıkçıların ve turistlerin tokları ziyaretlerini kısıtlamak ve gerekmesi halinde öksüz, hasta ve yaralı toklara vaktinde veteriner hizmeti sunmak amacıyla bölgede devriye kontrolleri yapılması öngörülmekte. 


Proje'niıı arazı hazırlığı ve inşaat aşamasında patlatma yapılmasının zorunlu olduğu hallerde: patlatma yapılmadan önce ilgili bir uzman taralından Beşparmak Adası'ndaki denizel mağaralarda birey olup olmadığı kontrol edilecek, eğer mağarada birey var ise patlatma işlemi yapılmayacak. bireyin beslenmek ıçiıı denizel mağaradan uzaklaştığı zaman patlatma yapılacak. Ayrıca, ilgili uzman taratından. proje için gerçekleştirilen patlatma işleminden dolayı denizel mağaranın ıç yapısında herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı da kontrol edilecek. Patlatma esnasında mağaraların durumu izlenecek. 


Ayrıntılı Haber 


Geri Dön