19 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu yok mu?

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu yok mu?

Çevrecilerin doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle yoğun tepkisine neden olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaat yapımına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.



İğneada'ya yapılması planlanan 3. nükleer santralin yaratacağı doğa tahribatıyla ilgili endişeler sürerken Akkuyu'da yürütülen nükleer santral projesinde ortaya çıkan manzara çevre kıyımının habercisi gibi. Akkuyu'da bakir koylara yapılan inşaat çalışması yaşanan doğa tahribatını belgeledi. Çevrecilerin doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle yoğun tepkisine neden olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaat yapımına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. Proje kapsamında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, yürütülen projede ÇED raporunun bulunmadığını söyledi. 


ÇED raporu yok 

2013 yılında ÇED'e müraacat edildiğini ve büyük ÇED raporuna izin verilmediğini aktaran yetkili, "ÇED kararı alamayınca nükleer santral yapılacak sahaya taşocağı ruhsatı alındı. Taş kırmak için bir tanede makine getirildi. Ondan sonra ise taşocağı olarak ÇED kararı çıkarıtıldı. Taşocağı bitince de yeni ihale açıldı" dedi. Yetkili, "Büyük ÇED raporu için henüz inşaat projesi verilmedi. Ancak proje kaçak olarak yürütülüyçr. Yapılan yeni ihalede Cengiz İnşaat, Rus şirketinden taşeron olarak liman işini aldı. Bunun içinde yine ÇED raporu alınmadan inşaat yürüyor. Kısa bir süre önce de denizin dolgu işlemi başladı. Bunun içinde herhangi bir izin alınmadı" ifadelerini kullandı. 


SORULAR

Nükleer Santral Projesi'ne ilişkin ÇED raporu var mı? İnşaat ruhsatı bulunuyor mu? 


Cengiz İnşaat tarafından yapılan liman inşaatının ÇED raporu var mı? Liman inşaatı hangi izin kapsamında yapılıyor? 


Denizin doldurulması hangi izin kapsamında gerçekleştiriliyor? 



Cumhuriyet


Geri Dön