28 / 03 / 2024

AKM projesi ön yargıları kırdı!

AKM projesi ön yargıları kırdı!

Yeni AKM projesiyle ön yargıların kırıldığını ifade eden Mimar Murat Tabanlıoğlu, " Annem bana eskiden ‘O binaya dokunulamaz babanın yaptığı binayı bozuyorsun’ derdi. Ama şunu iddialı söylüyorum. Yaşasaydı babam da bu binayı çok severdi." dedi. 




Tanıtımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün yapılan Yeni Atatürk Kültür Merkezi Projesi 2019'da açılacak. Akşam Gazetesi muhabirlerinden Bülent Şanlıkan, Yeni Atatürk Kültür Merkezi Projesi’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu ile proje hakkında konuştu. 


"ODTÜ'den tebrik telefonu aldık"

AKM'nin yıkılması 2008'den bu yana tartışma konusu haline gelmişti. Daha projeyi görmeden karşı çıkan insanların olduğunu ifade eden Murat Tabanlıoğlu, "Daha projeyi görmeden karşı çıkıp eleştirdiler. Senelerce zaman kaybettik. Zamanımız harcandı. Yoksa çoktan bitip hizmete girmişti. Fikirler şimdi değişti" dedi. Yaptıkları proje ile önyargıların yıkıldığını söyleyen Tabanlıoğlu proje sonrası ODTÜ’den tebrik telefonları aldığını ifade etti. 

 

AKM projesi ön yargıları kırdı!


"2 proje hazırladık"

Mimar Tabanoğlu, AKM için daha önce 2 proje hazırladıklarını söyledi. Tabanoğlu, “İlk projemiz o yıllarda bina birinci derecede tarihi eser göründüğü için Anıtlar Kurulu tarafından, Mimarlar Odası, Sendikalar Odası ve bazı sanatçılar tarafından sakıncalı bulundu. Onun üzerine biz ikinci bir proje hazırladık. Bu sakıncalar daha çok mimari değişiklikler ile ilgiliydi ve bu onların yorumuna göreydi. Ama daha sonra hepimizin bildiği gibi proje durdu." açıklamasında bulundu. 

 

AKM projesi ön yargıları kırdı!

 

21. yüzyılın eseri olacak


Yaptıkları projenin 21. yüzyılın eseri olacağını belirten Tabanlıoğlu, "Bir süre sonra büyük bir heyecanla Eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı beni arayarak yeni AKM ile ilgili görev verildi. Bu binayı yeniden nasıl şekillendirebiliriz diye. Tam 21’inci yüzyıla ait bir salon yapmak burada en önemli durumdu. Bizim kendi ‘Devlet Opera ve Balemiz’ var ama insanlar bittiğinde görecekler ki dünyanın çeşitli ülkelerinden opera ve bale temsilleri artık yeni AKM binasında olacak." dedi.

 

AKM projesi ön yargıları kırdı!


Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin bizzat takipçisi 

Tabanlıoğlu yeni AKmM projesi için 3 ay çalıştıklarını söyledi. Tabanlıoğlu, "Bu konsept bir proje ama biz buna paralel olarak teknik projeleri de yapıyoruz. Amacımız bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımıza olabildiğince gelişmiş bir proje olarak verip bunun ihaleye çıkıp iyi bir müteahhit tarafından hayata geçirilmesi" dedi. 

 

2019'u ikinci yarısına açılacak olan yeni AKM'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takip edecek. Tabanlıoğlu, "2019’un ikinci yarısında ilk temsilin olacak olması oldukça iddialı bir söylem. Ben bu işi yapacak tüm ekibimi topladım. Gece gündüz çalışmalara devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız da projeyi her ay izleyeceğini söyledi. Bizzat takipçisi olacak. Bu da çok güzel bir şey. Kendisi de projenin içinde olmak istiyor. Projede kullanılacak malzemeleri bile kendisine gösterdik. Bire bir bu temaslarda bulunduk. Bu da bizim için gurur veriyor. Yeni AKM binasının gençlerimize ve İstanbullulara bırakacağımız en önemli mirası olacaktır. Taksim Meydanı’nın havası değişecek. Zaten meydanlar etrafındaki yeni binalar ile oluşur. O yüzden bence önemli bir nokta olacak." şeklinde konuştu.

 

AKM projesi ön yargıları kırdı!


Annemi bile ikna ettim

Annesinin binaya dokunmasını istemediğini ifade eden Tabanlıoğlu, "Şu anda benim en yakın çevrem de ilk defa gördü. Annem çok beğendi. Annem bana eskiden ‘O binaya dokunulamaz babanın yaptığı binayı bozuyorsun’ derdi. Ama şunu iddialı söylüyorum. Yaşasaydı babam da bu binayı çok severdi. " dedi. 

 

İşte AKM'nin içinden yıllar sonra ilk fotoğraflar!


Geri Dön