19 / 04 / 2024

Akmerkez ve İş GYO aldığı kiradan temettü dağıttı

Akmerkez ve İş GYO aldığı kiradan temettü dağıttı

 Akmerkez ve İş GYO üç yılda nakit temettü dağıttı. Atakule GYO ise son üç yılın ikisinde listede yer alıyor



Son üç yılda altı gyo şirketinin nakit temettü dağıttığı görülüyor. Akmerkez ve İş GYO üç yılda da nakit temettü dağıttı. Atakule GYO ise son üç yılın ikisinde listede yer alıyor. Bu üç şirketin ortak özelliğine bakıldığında yüksek kira getirili projeler portföylerinde yer alıyor.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda(İMKB) endeks bazında hareketlilik sürüyor. Piyasa Nisan ayında 60 bin seviyelerine yöneldi ve yeni zirve seviyelerini gördü. Endekste bu hareketlilik yaşanırken, hisse bazında da hareketlilikler yaşanıyor. Bu hareketlerde 2009 yıl sonu bilançosu ve bilançolarla birlikte nakit temettü haberleri önemli bir yere sahip. Faiz oranlarında son dönemde yaşanan düşüşlerle birlikte gösterge faizde yüzde 9 seviyelerine gelindiğini görüyoruz. Hatta bu oran dönem dönem daha da aşağı seviyelere gelebiliyor. Düşen faiz ortamıyla birlikte yatırımcılar farklı arayışlar içine girebiliyor. Burada da hisse senedi piyasası iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Bu anlamda düzenli temettü dağıtan şirketler, hem büyüme performansları, hem hisse getirileri hem de nakit kâr payları ile yatırımcıların ilgi alanında. Hisse senedi piyasasının yanında gayrimenkul sektörü de yatırımcıların ilgi gösterdiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. 2009 yılının ardından 2010'da faizlerin yüzde 1'in altına gerilemesi ile birlikte gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin de artması bekleniyor.
Üç şirket
Yatırımcılar açısından gayrimenkul sektörünün getirilerinden faydalanırken, hisse senedine yatırım yapmanın önemli bir yolu borsadaki gayrimenkul sektörü şirketlerine yatırım yapmak.

İMKB'de halka açık 16 sektör temsilcisi var. Bu şirketlerin son üç yıllık (2009-2008-2007) temettü performanslarına bakıldığında yüksek kira getirileriyle öne çıkan Akmerkez ve İş GYO şirketlerinin öne çıktığı görülüyor.

Özellikle Akmerkez GYO, temettü verimliliği açısından da iyi bir performans sergilemiş durumda. Yine Atakule GYO şirketi de son üç yılın ikisinde düzenli nakit temettü verdi.

Bu üç şirketin ortak özelliğine bakıldığında yüksek kira getirili gayrimenkullere sahip oldukları görülüyor. İş GYO'da İş Kuleleri ve Ankara'daki iş merkezi dikkat çekerken, Akmerkez GYO'nun ana getirisi Akmerkez AVM'den ve Atakule GYO'nun ana getirisi Atakule AVM'den geliyor.  Bu üç şirketin haricinde Nurol GYO, Sinpaş GYO ve Alarko GYO şirketleri de son üç yılda nakit temettü veren şirketler arasında yer alıyor.
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön