27 / 04 / 2024

Akmerkez'e tadilat davası açan Metin Çakar, davayı kazandı!

 Akmerkez'e tadilat davası açan Metin Çakar, davayı kazandı!

Akmerkez'de işyeri bulunan Metin Çakır, tadilat nedeniyle bozulan işlerini gerekçe göstererek yönetime açtığı kira farkıyla ilgili davayı kazandı



Etiler'de faaliyet gösteren Akmerkez'in yönetimi, tadilat nedeniyle işleri bozulan işletme sahiplerinin 'kirada indirim yapın' teklifine 'Hayır' yanıtını vermiş, mağdurlardan işletme sahibi Metin Çakır da kira farkı ile ilgili dava açmıştı. Davayı kazanan Çakır, ödediği 19 bin 700 lirayı Akmerkez'den geri alacak. 2007 yılında 102 bin dolara devraldığı 19 metrekarelik yiyecek içecek dükkanını Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan 4 bin 800 dolar aylık kirayla tutan ve 10 yıllık sözleşme imzalayan Çakır, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Yönetim artan dolar kuru ve maliyetlerden dolayı AVM içerisinde bulunan işletmelere dolar üzerinden yüzde 25 indirime gitti. Benim de aralarında bulunduğum 30 işletmeye indirimi uygulamadılar. Yani dolar kurunun yükselmesi ve tadilat nedeniyle 'indirim' isteğimize olumsuz yanıt verdiler. Kiralarımızı zamanında ödememize rağmen Kasım 2008'de bize, 'çıkın' diyerek resmi olmayan tebligat yaptılar. Kira ödemesiyle birlikte aylık ortalama 13 bin dolar giderimiz vardı. Dükkânımızın önüne duvar ördüler. İş yapamaz hale geldik." 


DÜKKÂNINI KAPATTI 


Basit onarım işleri ile ilgili düzenlenen iskele belgesine aykırı olarak imalatlar yapılan ve bu çalışmalarda işyerleri zarar gören ve işleri bozulan işletmelerden olduğunu söyleyen Çakır, 2009'un Temmuz ayında dükkânı kapatmak zorunda kaldığını belirtti. Ardından İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne Kasım 2008 ile Temmuz 2009 arasındaki 9 aylık kira farkıyla ilgili dava açtığını söyleyen Çakır, "Yapılan tadilat, kirada indirime gidilmemesi nedeniyle battım. Ancak mahkeme, oy birliğiyle 19 bin 700 liranın geri ödenmesine karar verdi. Bu karar diğer indirim alamayan firmalara da emsal olacak" diye konuştu. Mağduriyetten kaynaklı oluşan zararla ilgili de 400 bin liralık tazminat davası açtığını dile getiren Çakır, davayı kaybettiklerini ve Yargıtay'a gittiklerini ve oradan gelecek sonucu beklediklerini söyledi. 


Erdoğan Öztürk / SABAH


Geri Dön