28 / 03 / 2024

AKM'yi yenilemeye üç talip çıktı

AKM'yi yenilemeye üç talip çıktı

AKM'nin yenilenme ihalesinin mart ayı ortasında yapılması planlanıyor.



Eski CHP milletvekili Ersin Arıoğlu'nun ortağı olduğu Yapı Merkezi, Kolin İnşaat ve Amerikan ortaklı Proge ihaleyle yakından ilgileniyor...

İSTANBUL'UN simge yapılarından AKM'nin (Atatürk Kültür Merkezi) yenilenme süreciyle ilgili hazırlıklar hızlandı. Önce yıkılması planlanan yapının, tepkiler nedeniyle yenilenmesine karar verilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki AKM'nin yenilenme çalışmaları, geçen yılın ortasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na devredildi...

Ajans, AKM'yi yenileme çalışmalarını 2010 yılına yetiştirmeyi amaçlıyor. Bunun için de yenileme projesini çizdirdi bile. AKM'yi yenileme projesi, binayı 1969'da tamamlayan Mimar Hayati Tabanlıoğlu'nun mimar oğlu Murat Tabanlıoğlu'na verildi. Tabanlıoğlu da babasının imzasını taşıyan bu yapının projesini ücretsiz olarak çizdi.

70 MİLYON TL'LİK İŞ
AKM'nin yenileme işinin en az 70 milyon TL'ye mal olacağı öngörülüyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Gürkan, ihale şartnamesi henüz ilan edilmediği için şimdilik detaylı bilgi veremiyor. Süreçle ilgili şu bilgileri aktarmakla yetiniyor: "AKM'nin yenileme işini bir şirkete anahtar teslim olarak verme niyetindeyiz. Altyapı, akustik, aydınlatma gibi birçok işin yapılması gerekiyor. Ana yüklenici, bu işlerin bir kısmını alt yüklenicilerle paylaşacaktır. Mart ayı ortasında ihale edilip işe başlanmış olur."

KOLİN, İNCELEME YAPTI
AKM'nin ihale süreci yaklaştıkça, yavaş yavaş talipli firmalar da ortaya çıkmaya başladı. Edindiğimiz bilgilere göre, eski CHP milletvekili Ersin Arıoğlu'nun kurucuları arasında olduğu Yapı Merkezi, AKM ihalesiyle yakından ilgileniyor. Hatta şirket, ajansa bir tanıtım dosyası ulaştırdı.
Geçen haftalarda ise son yılların hızlı büyüyen inşaat şirketlerinden olan Elazığ'da kurulan Kolin İnşaat, AKM projesiyle ilgili bilgi almak için ajansa yazılı başvuruda bulundu.

Ajans da halen  Ankara  merkezli çalışan Kolin İnşaat ekibine AKM'yi yerinde incelemesi ve mimarla görüşmesi için izin verdi. 2004'te ESGAZ'ın (Eskişehir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım) kamuya ait hisselerinin tamamını satın alan Kolin İnşaat, son dönemlerde ağırlıklı olarak yol, sulama, tarım ve enerji projeleri yürütüyor.

AKM'nin yenileme işiyle ilgilenen şirketlerden biri de Proge Proje Geliştirme ve Yönetim Merkezi. Türkiye'de ve yurtdışında proje ve inşaat yönetimi işleri yürüten bu şirketin ortakları arasında Amerikan Turner ConstructionInternational LLC de var. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını ise Hasan Barutçu yapıyor.

Para Dergisi

Geri Dön