26 / 04 / 2024

Aksaray Belediyesi elektrik üretecek!

Aksaray Belediyesi elektrik üretecek!

Aksaray Belediyesi'nin Güneş Enerji Santrali (GES) kurmak amacıyla Mart ayında Ahiler Kalkınma Ajansına sunduğu proje desteklenmeye uygun bulundu. Projenin maliyeti 1.115.296 TL olarak belirlendi...




Aksaray Belediyesi'nin Güneş Enerji Santrali (GES) kurmak amacıyla Mart ayında Ahiler Kalkınma Ajansına sunduğu proje desteklenmeye uygun bulundu. Toplamda 1.115.296 TL olan proje bedelinin yüzde 45'i Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Kalan yüzde 55'lik kısmı ise Aksaray Belediyesi karşılayacak.


Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta belediye olarak şehirde bir ilki daha gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Güneş enerjisinden elektrik üretim santrali (GES), halen Aksaray'a içme suyu sağlayan Bağlı köyünde bulunan su kaynağımız ve arsenik arıtma tesisimize kurulacaktır. 200 KW kurulu güce sahip olacak güneş enerji santralinde yaklaşık 850 adet güneş paneli kurulacak. Tesisten yıllık 322.600 KW elektrik üretimi yapılması tasarlanmakta. 10 dönüm arazi üzerine kurulacak olan sistem şebeke bağlantılı olacak; üretilen elektrik arıtma tesisinde kullanılacak, fazla üretim olduğu takdirde MEDAŞ şebekesine aktarılabilecektir. Santralin 7- 8 yıl içinde kendisini amorti ederek en az 25 yıl üretim yapılabileceği, bu sürenin 50 yılı bulabileceği bildirilmekte. Aksaray belediyesi olarak bu projede; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevrenin korunması ve sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanması amaçlanmaktadır." 


Güneş enerji santrali (GES) kurulması amacıyla Mart ayında Ahiler Kalkınma Ajansına sundukları projelerinin desteklenmeye uygun bulunduğunu aktaran Palta, "Toplam proje maliyeti 1.115.296 TL olup proje bedelinin yüzde 45'i Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak, kalan yüzde 55'lik kısım Aksaray Belediyesi tarafından karşılanacaktır. Bu proje ile Aksaray Belediyesi olarak hem maliyetlerimizi düşürmek hem de ilimizde bir ilke imza atarak kamu ve özel sektöre örnek olarak, güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemlerinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacındayız. 25 Ekim de yapılan ihaleye 5 firma katılmış olup, ihale dosyalarının teknik incelememesinin tamamlanması ile yapım aşamasına başlanacaktır.” ifadelerini kullandı.


Cihan


Geri Dön