20 / 04 / 2024

Akyazı için çılgın imar projesi!

Akyazı için çılgın imar projesi!

31 Mart Yerel Seçimlerinde rekor oyla Akyazı’ya Belediye Başkanı seçilen Bilal Soykan, hayalinde yer alan Akyazı’yı anlattı. Soykan, Akyazı için planladığı çılgın projesini açıkladı.



31 Mart Yerel Seçimlerinde rekor oyla Akyazı’ya Belediye Başkanı seçilen Bilal Soykan, hayalinde yer alan Akyazı’yı anlatırken, nasıl başkan seçildiğini, seçildikten sonraki altı ayını anlattı. Sakarya Yeni Haber'den Kenan Certel ve Ali Özer'in haberine göre; Soykan, ilçe için planladığı çılgın projeyi de açıkladı.

ÇILGIN PROJE

Başkan Bilal Soykan, ‘Çılgın Proje olarak nitelendirdiği projesinden bahsetti. Soykan, Ekonomik ve  imar planlaması olarak mevcut ilçeyi yeniden yapmak ve sorunsuz bir hale getirmenin mümkün görünmediğini ifade etti. Başkan Soykan, “Batakköy bölgesinin 6 bin  dönümlük bir ova alanı var. Eğer hayata geçirebilirsek, burada geniş caddeleri, geniş bulvarları olan, yeni bir Akyazı imar etmeyi hayal ediyorum” diye konuştu.

1- Siyasete girişiniz nasıl oldu. Belediye Başkanlığına kararı nasıl verdiniz?
99 yılında 28 yaşındayken belediye meclis üyeliği ile siyasete başladım.  Meclis döneminde , televizyon haberlerinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın parti kuracağı haberlerini duyduk. Bizde o dönemlerde yanımızda bulunan ağabeylerimizle konuştuk. 

PARTİ KURULDU

Tayyip Bey parti kurarsa, biz bunun teşkilatını kuralım dedik. Partimiz kuruldu, Hasan Ali Çelik Bey, kurucu il başkanımız oldu. Bizde meclis üyesi olunca, bize bölge insanlarını toplamamızı , il başkanının gelerek bir belde başkanı seçileceği belirtildi. Bir restorantta, 100 kişilik bir gurupla kurucu parti il başkanımızın katılımı ile bir toplantı yapıldı. Hasan Ali Bey parti hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, belde başkanı seçileceği açıklandı. Benim yaşım küçük olduğunu için, büyüklerimize saygı göstererek sesimi çıkarmadım. Aday olmak istediğimi söylemedim. Toplantıda ileri gelenler düşünen vardı, saygın isimler vardı. Ancak herhalde seçilemeyiz düşüncesi ile seslerini çıkarmadılar. Bunun üzerine kurucu il başkanımız Hasan Ali Çelik, “Tavsiye edeceğiniz bir isim varsa, onu yapalım” diye düşüncelerini aktardı.

‘BENİ TEKLİF ETTİLER’

Bunun üzerine toplantıya katılan bir büyüğümüz, “Bilal Soykan olsun” diye teklifte bulundu. Bunun üzerine adım oylamaya sunuldu. Oylama sonucu, ben AK Parti, kurucu belde başkanı oldum.  O dönemlerde, nüfusu 5 bin’den küçük yerlerde, atama ile başkan görevlendiriliyordu. Bizim nüfusumuz 5 bin geçtiği için kongre ile başkanlık seçimleri yapıldı. Bu nedenle 3 dönem yapılan kongrelerde belde başkanı oldum. 2004 yılında ise aday olabilirdim. Bir etkinliğim de vardı. Fakat, üniversite mezunu bir ağayebiyiz vardı. O daha iyi olur düşüncesi ile aday olmadım. Kendisi aday oldu.  O yıl ise partimiz Türkiye de kazandı, ama Kuzulukta kazanamadık. 2009 yılında ise aday adayı olmaya karar verdim. Yaşar Zımba, Ahmet Mert ve ben  aday adayı olarak yarıştık. Teşkilat beni uygun gördü ve belediye başkanı seçildim.

‘DEĞERLENDİRME YAPARDIK’

Neden Belediye başkanı oldum? “Meclis toplantılarında yaşım küçük diye konuşmazdım.  Ancak, Kuzuluk beldesinde ki personellerin bir çoğu bizim arkadaşlarımız, fırsat buldukça sohbet ederdik. Belediyeyi değerlendirirdik. Meclis üyesi olmam nedeniyle belediyenin bütçesini, girdisini çıktısını biliyordum.  Zamanın bütçesiyle yapılabilecek şeyler olduğunu sorgulamaya başladım. Yani hizmet bütçenin iyi planlamasını yaparak, yapılacak şeyler olduğunu o zamanlardan görüyordum. Bu düşünceler altında aday oldum. 1 milyonluk gelir ile Kuzulukta, 5 yıl boyunca her yıl 2,5 milyon liralık iş yaptım. 14 bin ton asfalt, su depoları spor tesisleri, araç parkı, köprüler gibi bir çok başarılı hizmeti sıfır borçla tamamladım. 177 bin nakit para ile belediyeyi kapattık.  Daha sonra 2014 yılında buradan tekrar aday adayı oldum.  O dönemde Genel Merkezde kapanan belediye başkanlarından, meclis üyelerinden değerlendirme yapın diye genel merkezimizin de bazı tavsiyeleri vardı. Sonra, büyükşehir belediyesi meclis üyesi oldum. 2,5 yıl belediye meclis üyeliğinin ardından istifa ettim. Büyükşehir Belediyesi Makine ikmal Şube Müdürlüğü görevine getirildim.  

‘AKYAZI REKORU KIRDI’

Bu seçimlerde de memurluktan istifa ederek, aday adayı olduk. Partimiz bizi uygun gördü. Türkiye genelinde rekor bir oranla Yüzde 71.40 gibi bir oy ve vatandaşlarımızın teveccühü ile başkan olduk. Bu teveccühü boşa çıkartmamak için elimizden geleni yapacağız. Bu oranda, vatandaşlarımızın seçimler konusunda ne kadar bilgili olduğu ve partimizin başarısı, ilçemizde yıllarda esnaflık yapmamız, yıllardır belediyeciliğinin hemen hemen her alanında tecrübeli olmamızın etkisi olmuştur diye düşünüyorum. 

2- Başkan olmak, bir ilçenin sorumluluğunu üzerinize almaktır. Bu durumun sizi zor durumda bıraktığı oldumu. Akyazı’nın seçilmiş başkanı olmanız aile ve sosyal hayatınızı nasıl etkiledi?
14 yaşından beri yoğun bir yaşam standartı olduğunu belirten Soykan, “Söylediğim gibi 2004 yılında da aday adayı olsaydım başarılı olacağım bir gücüm vardı.  Ben İstanbul Kabataş Lisesi birinci sınıfından ayrılmış  biriyim.  Biraz daha partimiz okumuş olmayı önemsiyordu, birazda ben kendime yakıştıramadım. Herkes üniversite okumuş isimler. Bu durumda beni hırslandırdı. O dönemde Kuzulukta liseyi bitirdim. Kuzuluk Belediye Başkanı iken üniversite imtihanlarına girdim. Oradan ilk  girişimde 4 yıllık kamu yönetimini kazanacak bir puanım vardı. Fakat, yapamam düşüncesi ile iki yıllık yerel yönetimleri seçtim. Dikey hakkımın kullanarak dört yıllık kamu yönetimine geçerek, mezun oldum. Şimdi Sakarya üniversitesinde İmar, Mahalli İdareler ve Şehircilik üzerine yüksek lisansı bitireceğiz. Allah nasip ederse yıl başında  diplomamı alacağım. Bu okullar bakış açılarımı değiştirdi. Bizde bazı şeyler tersten başlıyor. Örneğin önce evler yapılıyor, ardından imar planları yapılıyor. Bizde, önce belediye başkanlığı yaptık, sonra okuduk.  Başkanlığın aile hayatına etkisine gelince, biz her zaman yoğunduk. Dört tane çocuk babasıyım.  Tabi  artık büyüyorlar. Biz zaman ayırsak bile onlar bize zaman  ayıramamaya başlıyor. Ama, her zaman onların desteğini yanımda hissetim.  Aile desteği olmadan, onlar mutlu olmadan, bizde mutlu olamıyoruz.

YENİ AKYAZI GELİYOR

3- Akyazı’nin size göre ilimizdeki önemi ve yeri nedir? Akyazı’nın artı değerleri nelerdir? Akyazı’yı gelecekte  nasıl görüyorsunuz? Göreve başladığınız andan itibaren, öncelikli hedefiniz ne oldu?

Akyazı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Soykan, “Yıllardır sahit oluyoruz. Uzun zamandır yurt dışındayım, geldik, yine aynı Akyazı diye.  Ancak, görünen o ki, kim gelir gelsin, kim başkan olursa olsun.  Ekonomik ve planlama olarak mevcut ilçeyi yeniden yapmak mümkün gibi gözükmüyor. Bu nedenle yeni bir Akyazı için çalışmalarımız var.  Ben buna çılgın projeye olarak görüyorum. Çünkü yapılması zor bir proje. Batakköy bölgesinin 6 bin  dönümlük bir ova alanı var.  Onu aşabilirmiyiz bilmiyorum. Ova alanı olmasına rağmen içinde Yahyalı ve Bataktöy, Civitler yerleşkeleri var. O açıdan aşabiliyiz. Aşarsak bu alana, geniş caddeleri, geniş bulvarları olan, yeni bir Akyazı imar etmeyi hayal ediyorum. Bu imar yönünde ki hayalim. 

‘İL İÇİN ÖNEMLİYİZ’

Akyazı ilimizin için hep önemli bir ilçe olmuştur.  Turizm,  kaplıca, Termal enerji acısından, yaylaları acısından.  Öte yandan ilçemizde OSB’miz olmasa da, 15 bin kişinin çalıştığı fabrikalarımız var ilçemizde.  Sıcak su kaynakları konusunda düşüncemiz. Bu kaynakları sadece turizm açısından değil seracılık açısından da değerlendirmek. Bu konuda geçen hesap yaptık. Büyükşenir Belediyemizin de bu konuda çalışmaları var. Hatta, firmada kurdular. 300 dekarlık bir alanda  sera projeyi hayata geçirmeyi planlıyorlar. Taşburunda Emsey’in kongre merkezi projesi var. Ruhsatları hazır. Böylelikle kongre turizm ile de bir yönü olacak. İlçemiz. Emsey ve Büyükşehir’in seracılıkla alakalı çalışmaları olacak.. Dolayısı ile turizm ve seracılıkta Akyazı ile ilimizin ön plana çıkacağını, büyükşehirimiz gayretleri neden anlıyoruz. Tarımın yanında yayla turizm açısından da ön plana çıkacağımız düşünüyoruz.  Çok geniş ve büyük yaylalarımız var. Fakat, bu güne kadar ciddi bir girişimde bulunamamışız. Mesela Kartepe Kayak Merkezi gibi yatırımın yapılabileceği bir Davlumbaz yaylamız var. Ancak, benim birinci önceliğim bu dönem için asli belediyecilik hizmetleri. Toplumun genel kanısında biz büyük projeleri düşünürken, asli hizmetlerimizi atlamış gibi bir hava var. Bende bu seçim sürecinde, her fırsatta benden kimsenin fantezi projeler beklememesini söyledim.  Ben öncelik olarak halkımızı, tozdan çamurdan ve çukurdan kurtaracağımı vurguladım.  Mesela Terminal yapacağım.  Evde oturan bir çok teyzemizden, bir terminalimizin olmadığı yönünde isteklerini şikayetlerini duydum. 

ÜÇ ANA BAŞLIKTA

Üç ana başlıkta, söz verdim ilçeme, hayvan pazarı ve mezbahane, terminal ve asfalt. Bu dönem içinde, üç konu ve beraberinde esas belediyelerin yapması gerektiği çalışmaları hayata geçirip, daha sonra sosyal, kültürel ve turizm ağırlıklı projelere belediye olarak ağırlık vereceğiz. İki buçuk aylık seçim öncesi süreçte, bir iki sene kimse benden bir şey beklemesin. Rutin belediyecilik hizmetlerini yapacağız.  Ülkemizin ve belediyemizin ekonomik durumundan ötürü bir iki sene sıkıntımız olacak diye söyledim. Bu söylediklerim nedeniyle, bazı arkadaşlarımız  eleştirdi, muhalefet partiler ise kullanmak istedi. Buna rağmen vatandaşlarımız tarafından karşılık bulamadılar. Vatandaşlarımız, “adam en azından doğru söylüyor” dediler.

ALTI AYDA 40 BİN TON

Buna rağmen altı ay gibi bir zamanda büyükşehir belediyemizin desteği  ve kendi imkanlarımızla 36 bin ton asfalt döktük. Şimdi Küçücek’te de 4 bin ton asfalt dökerek halkımızı 40 bin ton asfalt ile buluşturmuş olacağız.  Asfalta ihtiyacı olan mahalleleri çıkardım.  Yani 92 milyon liralık bir çalışma demek.  Altyapı konusunda da çalışmalarımız olacak. Bun konuda en büyük sorun, ilçe merkezinden geçen ana hattımız hala aspest boru. SASKİ ile görüştük. İhale aşamasında. Kaynak bulunur bulunmaz Kuzuluk’un tamamı, altındere’nin bir kısmı, Pazarköyün altyapı ve içmesuyu çalışmaları tamamlanmış olacak. Üç mahallemizde doğalgaz çalışmaları tamamlanmak üzere. 

‘Uyum içindeyiz’

5- Diğer kurumlarla destek görüyormusunuz, istişarelerde bulunuyormusunuz?
Seçimler, İstanbul seçimlerine rağmen 36 bin ton asfaltın 20 bin tonu büyükşehirle birlikte döktük. Teşkilatlarımızla, milletvekillerimizle uyum içersindeyiz. Şunu söylemek istiyorum, zannediyorum ki, Akyazı’da ilk defa teşkilat ve belediye uyum içinde. Şimdiye kadar değişik olaylar gelişmiş. Bu uyumun devamını istiyoruz. Hep beraber, ilimize ve ilçemize çok şeyler kazandırmak istiyoruz.

6- Belediyenin ticari faaliyetlere karışması hep sorun olarak bilinir. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ben belediyenin asli işine yoğunlaşması gerektiğini her fırsatta belirtiyorum. Benim önüme bir iş geldiğinde oturur üzerinde düşünürüm. Belediyeye faydası varmıdır, yoksa vatandaşa faydası varmıdır diye sorarım. Gelir gider hesabı yapar ve belediyenin şirket mantığı ile yönetilmesi gerektiğini düşünürüm. Sırf oy almak için, yapılan bir girişim sıkıntıya neden olur. Ast olan beledinin kendi işini yaparak ayakta durmasıdır. Ayakta durursan herkese faydası olur. Bir daha ki seçimi düşünerek, hesap yaparak, gelinen nokta ortada.

7- Sosyal Belediyecilik anlamında, çalışmalarınız nelerdir?

Bu anlamda, iyi niyetli çalışmalar yapıyoruz. Ama iyi niyetli yaptığımız bazı şeyler farklı olarak dönüyor. Ancak yaptığım hiçbir çalışmayı hiçbir yerde dile getirmiyorum. Şu an her gün 14 kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz her gün, 2218 İhtiyacı olan ailelere erzak, 514 kişiye  ikinci el eşya dağıttık. 

8- 6 aylık bir belediye devraldınız, ekonomik ve diğer yönlerden kendi kendinize yetecek bir durumdamısınız?
Olabildiğince şeffaf belediyecilik yapmak istiyorum.  Tavsiyelerde bulunanlar, bazı evrakları saklamamı isteyenler oluyor. Benim gizleyecek bir işim yok. Geçen müfettişler geldi, Mali idarelerdenden, Yasa gereği elimden geldiğince herkesle bilgileri paylaşıyorum her evrağı,  Meclis üyelerine elektronik ortamda iletiyorum.  Son yapılan meclis toplantısında, MHP’li meclis üyemiz eleştiriyi konu olan maddeleri gündeme getirdi. Ardından polemik konusu gündeme geldi. Bilal Soykan bunları dedi diyerek müfettiş  raporlarını gündeme getirdi. Ben böyle bir ifadem olmadı. Ben hiçbir yerde farklı söylemlerde bulunmadım. Ama bir sıkıntı var. Ancak bu işleri birlikte aşacağız.

‘SİZ KARAR VERİN’

9- Eski Başkan Akcan’ın belediyecilik çoluk çocuk işi değil şeklindeki açıklamaları hakkında ne diyorsunuz. Son olarak söylemek istedikleriniz varmı?
Ben 48 yaşındayım çocuk muyum değilmiyim siz karar verin.  Benim Polemiklerle uğraşacak zamanım yok. Benim işim var. Bundan sonrada uğraşacak zamanım yok. Şunu söylemek istiyorum. Akyazı’nın  iyi niyetli, gayretli. Geçmişi bilinen bir başkanı var. Buna herkesin sahip çıkmasını, destek olmasını istiyorum. 


Geri Dön