25 / 04 / 2024

Alacalı İnşaat, Japonya’ya kolon-kiriş gönderecek!

Alacalı İnşaat, Japonya’ya kolon-kiriş gönderecek!

Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan, rahmetli Zeki Karahan’ın 20 yıl önce Japon Kurosawa Construction ile işbirliğini başlattığını belirterek, "Muratlı’daki fabrikamızda Japonya’daki inşaatlar için kolon ve kiriş üreteceğiz." dedi...



Dünya gazetesinden Vahap Munyar bugün köşesinde "Muratlı’da Ala-Sawa’yı kuruyor, Japonya’ya kolon-kiriş gönderecek" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

Gürmen Giyim Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Üçeyler aradı:

- Ali Karahan, Japonlar ile inşaat teknolojisinde önemli bir iş yapıyor. Sohbet etmeni isterim.

Temelleri 1973’te Salih Karahan tarafından atılan Karahan Grup’a bağlı 1987’de kurulan Alacalı İnşaat’ı 1990’lı yıllarda başında bulunan Zeki Karahan’la tanıdım. Zeki Karahan’la Ekim 2017’deki vefatına kadar birkaç kez sohbet ettim.

Üçeyler’in telefonu üzerine Karahan Grup’a gittim. Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Turfanda ile konuştum.

Ali Karahan, rahmetli Zeki Karahan’ın 20 yıl önce Japon Kurosawa Construction ile işbirliğini başlattığını belirtti:

- İşbirliğimiz, ülkemizde ortak yatırıma dönüştü. Ala-Sawa adlı şirket kurduk. Bu şirket, Muratlı’da (Tekirdağ) bizim fabrikamızın yanı başında yeni bir yatırıma başladı.

Tesisin Mart 2020’de üretime geçeceğini bildirdi:

- Muratlı’daki fabrikamızda Japonya’daki inşaatlar için kolon ve kiriş üreteceğiz.

Cümleyi yanlış anladığımı düşünerek sordum:

- Türkiye’den Japonya’ya kolon ve kiriş mi gidecek?

Odasındaki kolon-kiriş maketleri üzerinden anlatıma geçti:

- Ülkemizde inşaatlarda demirler üst üste buluşturulur, çelik telle sıkıca birbirine bağlanır. Japonya’da örneğin bizim çalıştığımız “Splice Sleeve Group”, inşaat demirlerini tüp sistemiyle birbirine bağlar.

“Splice Sleeve” metodunun demirleri daha yüksek dayanımlı şekilde buluşturduğunu kaydetti:

- Ayrıca bu modelde kirişlerde çelik halat kullanılıyor. Kolon ve kirişler belirli boylarda üretilip inşaat alanında monte edilebiliyor.

Aradaki mesafeyi dikkate alarak sorumu yineledim:

- Japonya’daki inşaatta kullanılacak kolon ve kirişleri Türkiye’den göndermek maliyet açısından mantıklı mı?

Yanıtladı:

- Japon ortaklarımızın desteği ile “çılgın” sayılacak proje yapıyoruz. Lojistik maliyeti de dahil, kolon ve kirişleri Muratlı’da üretmemiz ortağımız Kurosawa için daha uygun görünüyor. Zaten Japonya’da kendi kapasiteleri 5 yıl boyunca dolu.

Nisan ayı başlarında ilk yüklemelerini yapacaklarını aktardı:

- Muratlı’daki yeni tesisimiz ilk siparişini Yokohoma’daki 4 bina için aldı. Haftada 40 konteyner göndereceğiz. Üretimin tamamını ortağımız Kurosawa alacak. En az 10 yıl alımı sürecek.

Yatırımın boyutunu merak ettim, paylaştı:

- 24 bin metrekarelik arsamız var. Kolon-kiriş üreteceğimiz tesisin kapalı alanı 8 bin metrekare olacak. 12.5 milyon dolarlık yatırım söz konusu.

Depremle yaşamayı en iyi bilen ülkelerden biri olan Japonya’dan bir şirketin, kolon-kiriş üretimi için ülkemizi seçmesi, Türkiye’de inşaat sektörünün becerisinin ulaştığı düzeyi ortaya koyuyor.

Bu beceriyi ülkemiz insanına daha güvenli konut yapmak için neden seferber etmiyoruz?

Ala-Sawa, ikinci fabrikada deprem izolatörü üretecek

ALACALI İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan, Japon ortakları Kurosawa Construction ile birlikte kurdukları Ala-Sawa’nın yine Muratlı’da ikinci fabrika planını da anlattı:

- İkinci fabrikada “Japon Sismik Yalıtım Sistemi”, bir başka deyişle “deprem izolatörü” üreteceğiz. Bu sistem, deprem anında, dalganın yönüne göre hareket ettiriyor. Binada bulunanlar depremin şiddetini daha az hissediyor. Binanın yıkılmasını da önlüyor elbette.

İkinci fabrikayı bu yılın sonlarına doğru kuracaklarını belirtti:

- Aslında “deprem izolatörü” ülkemizdeki şehir hastaneleri inşaatlarında, bazı stadyumlarda kullanıldı, kullanılıyor. Şu anda sistem Japonya’dan ithal ediliyor.

“Deprem izolatörü”nü Japon ortakları için üreteceklerini kaydetti:

- Tesisimizin 3 yıllık siparişi şimdiden ortağımız Kurosawa tarafından verilmiş durumda.

İnşaat maliyetini yüzde 5 yükseltir

ALACALI İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan, şu noktanın altını özellikle kalın çizgiyle çizdi:

- Gerek kolon-kiriş yapımında kullanacağımız “Splice Sleeve” tekniği, gerekse Kurosawa’nın “deprem izolatörü” tek şirkete ait formüller değil. Bu teknolojileri Japonya’dan başka şirketler aracılığıyla da ülkemize getirmek mümkün.

Söz konusu sistemlerin ülkemizde uygulandığı binalarda inşaat maliyetini ne kadar etkilediğini merak ettim, anlattı:

- Kaba inşaatta yüzde 10-12 maliyeti artırabilir. Binaların bitmiş hali dikkate alındığında maliyet fazlası yüzde 5’i pek geçmez gibi görünüyor.

Demiri İçdaş’ın halatı Diler’in üretmesini istiyoruz

ALACALI İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan, kiriş ve kolonlarda kullandıkları demir ve çelik halatın şimdilik Japonya’dan geldiğini belirtti:

- İçdaş ile görüştük. Kolon ve kirişlerde kullandığımız inşaat demirini Japonya’dan alacağımız sertifika ile bizim için üretmelerini planlıyoruz. Çelik halat için de Diler Demir Çelik ile görüştüklerini bildirdi:

- Çelik halatı Diler’in üretmesini istiyoruz. Çelik halatın epoksi kaplama işini ise biz kuracağımız tesiste yapacağız.

Epoksi kaplamanın çelik halatın ömrünü uzatacağını kaydetti:

- Epoksi, korozyona karşı 300 yıl koruyabilecek özelliğe sahip.


Geri Dön