26 / 04 / 2024

Alaçatı Havalimanı ihalesini Terminal Yapı kazandı!

Alaçatı Havalimanı ihalesini Terminal Yapı kazandı!

2020'de açılması planlanan Çeşme Alaçatı Havalimanı projesininin ihalesini Terminal Yapı AŞ'nin kazandı.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Tarafından Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin açılışı sonrası gazetecilere açıklama yaptı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak Çeşme Alaçatı Havalimanı projesininin ihalesini Terminal Yapı AŞ'nin kazandı.

Arslan, Türkiye'nin 34 milyon havayolu yolcu sayısını aradan geçen 15-16 yılda 200 milyonlara ulaştırdığını söyledi.

Bakan Arslan, İstanbul 3. havalimanı gibi bir aktarma merkezini ülke içerisinde bölgesel hizmet verecek havalimanları ile desteklemek gerektiğini söyledi. Arslan, ülkenin her yerine yolcuları ulaştıracak aktarma merkezlerine ihtiyaçları olduğunu aktardı.

Arslan, Rize-Artvin Havalimanı, Çukurova Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Karaman Havalimanı, ve Gümüşhane-Bayburt Havalimanı'nın inşaatının devam ettiğini söyledi. 

Arslan sözlerine şu şekilde devam etti; "Genel havacılığa hizmet verecek Çeşme Alaçatı'da bir havalimanı inşa edeceğiz. daha önce ihale süreci başladı. Birçok firma teklif verdi. 5 firma bugün teklif verdi. Arkadaşlarımız çalışmalarını yaptı, incelemelerini bitirdi. Terminal Yapı firması Çeşme Alaçatı Havalimanı ihalesini kazanan firma olarak belirlendi. 2 yıl boyunca inşa süresi artı 25 yıl boyunca işletecek. 18 milyon 900 bin avroluk yatırım yapacak ve buna karşılık 25 yıl işletecek. İşletme modeli ise diğer yap-işlet-devret projelerinden farklı olarak 25 yıl boyunca işletirken cirosunun yüzde 20,20'sini idare olarak bize verecek."

Alaçatı Havalimanı inşaatının temelinin kısa sürede atılacak. Havalimanının 2020'de genel havacılığa hizmet vermeye başlayacak.


Geri Dön