19 / 04 / 2024

Çeşme Alaçatı Havalimanı inşaatı TBMM gündeminde!

Çeşme Alaçatı Havalimanı inşaatı TBMM gündeminde!

Çeşme Alaçatı Havalimanı inşaatı TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Tükkan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...  



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türrkan, Çeşme Alaçatı Havalimanı inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Tükkan, ''Çeşme Alaçatı Havalimanı projesinin ihalesi 20 Nisan 2018 tarihinde yapılmış, ihaleyi Terminal Yapı Ticaret A.Ş. kazanmıştır. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ve bitim tarihi Mayıs 2020 olan projenin yapım süresi 24 ay, işletme süresi ise 25 yıl olarak belirlenmiştir.

Özel jetleri ağırlayabilecek olmasının yanı sıra eğitim uçuşlarının da yapılabileceği ve charter seferlere de hizmet verecek havalimanı için dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Ahmet Arslan, inşaatın temelinin kısa sürede atılacağını, havalimanının 2020'de genel havacılığa hizmet vermeye başlayacağım belirtmiştir.'' diye konuştu.

Tükkan, şunları söyledi: ''Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Alaçatı Havalimanı'nm yapımının sürdüğünü, 2021 yılında tamamlanacağını ifade etmiştir.''

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türrkan'ın soruları:
1- İhalesi 20 Nisan 2018 tarihinde yapılan Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın inşaatına ne zaman başlanmıştı?

2- Bitim tarihi Mayıs 2020 olarak belirlenmesine rağmen Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın bitiş tarihi geçtiğimiz günlerde neden 2021 olarak açıklanmıştı?

3- Havalimanı inşaatının bitiş tarihinin gecikmesinin gerekçeleri nelerdir?

4- İnşaatın gecikmesinden kaynaklanan işvereni ya da ihaleyi kazanan firmayı etkileyen kur artışından kaynaklanan maddi bir kayıp var mıdır, varsa bu miktar ne kadardır, bunun nasıl telafi edilmesi düşünülmektedir?

5- ÇEŞTOB Başkam Yakup Demir’in "Aslında Çeşme'nin önceliği havaalanı değil. İzmir'in tam olarak uluslararası uçuşlara açılması gerekir. İzmir’deki havalimanı tam kapasite ile çalışırsa, ihtiyaç hissedilirse Çeşme'ye havaalanı gerekli olabilirdi" açıklaması ile ilgili Bakanlığınızın görüşleri nelerdir?

6- Bölge turizmi açısından bu kadar önemli olmasına rağmen zamanında bitirilemeyen Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın ülkeye turizm açısından yaratacağı kayıp hesaba katılmış mıdır? Bunun telafisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız olacak mıdır?


Geri Dön